Dolar

32,5673

Euro

34,8555

Altın

2.435,86

Bist

9.716,25

Dubai'de 'Koşer' şirketi kuruldu

Körfez ülkelerinin İsrail ile yakınlaşmasının ardından Dubai'de 'Koşer Arabiya' adında bir şirket kuruldu. Şirket, 'Yahudiler için helal ürün' anlamına gelen 'koşer' ürünler üretecek ve dünyaya ihraç edecek.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-15 21:24:13

Dubai'de 'Koşer' şirketi kuruldu

Şalom Gazetesi'nin haberin egöre Dubai'de, dünyanın dört bir yanındaki Yahudilere 'helal ürün' sağlayacak bir şirket kuruldu. 'Koşer Arabia' adındaki şirketin kurucusu Dubai'deki Yahudi cemaatinin başkanlığını yapan Johannesburg doğumlu Avukat Ross Kriel.

ŞİMDİLİK SADECE SÜT VE BALIK ÜRETECEK

Şimdilik sadece süt ve balık ürünleri hazırlayan şirketin et konusunda 'kaşerut/koşerut' uzmanı görevlendirilmiş bir hahamı henüz yok.

İLK HİZMET VERDİĞİ İSİM PAPA OLDU

Şirketin ilk hizmet verdiği isim ise Papa oldu. Koşer Arabiya, geçtiğimiz günlerde BAE'nin başkenti Abu Dabi'de Papa'nın ziyareti kapsamında düzenlenen Dinler Arası Diyalog Konferansı'na yiyecek sağladı.

KOŞER veya KAŞER GIDA

Musevi inancına uygun olarak üretilmiş ürünleri tescilleyen bir belge olan Koşer, dünyanın birçok yerinde mevcut.

Koşer üretimde işletmelerdeki tüm aşamalar, kullanılan malzemeler ve ekipmanlar sorumlu haham tarafından incelenirken, kelime İbranice'de "uygun" anlamına geliyor.

Yahudi inancında tıpkı İslam'daki gibi domuz eti haram sayıldığı için dünyanın birçok yerinde Müslümanlar helal ürüne ulaşmak için bu gıdalara yönelebiliyor. Fakat Türkiye'de "helal gıda etiketi" olması gerektiğini savunan Müslümanlar, bunun uygun olmadığını düşünüyor. Gerekçe olaraksa "kesim öncesi Allah'ın adını anmayı" gösteriyorlar. İslami kesim tarzında her hayvanı kesmeden önce tek tek "Bismillahu Allahu Ekber" demenin gerekli olduğu söylenirken, Musevi inancında kesimin yapılacağı gün bir kere anmak yeterli olarak görülüyor.

 

Haber Ara