Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

DSÖ, canlı hayvan pazarlarının kapatılmasını istemiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), canlı hayvan pazarlarının küresel çapta kapatılmasını tavsiye etmediğini açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-08 17:01:51

DSÖ, canlı hayvan pazarlarının kapatılmasını istemiyor

DSÖ'nün gıda güvenliği ve hayvan hastalıkları uzmanı Peter Ben Embarek, hayvan pazarlarının dünya genelinde milyonlarca kişiye gıda temini konusunda önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyerek, yetkililerin bunları kapatmak yerine pazarlardaki hijyeni geliştirmeye odaklanmaları gerektiğini ifade etti.

Ben Embarek, pazarlardan salgın çıkma riskinin farkında olduğunu söyleyerek, "Bu ortamlarda gıda güvenliğini sağlamak zor, o yüzden bu tarz olayların meydana gelmesi şaşırtıcı değil" dedi.

DSÖ uzmanına göre pazarlarda hastalıkların hayvanlardan insanlara geçmesini önlemek için özellikle hijyen koşulları geliştirilebilir ve canlı hayvanlar insanlardan uzak tutulabilir.

VUHAN'DAKİ HAYVAN PAZARININ COVİD-19'DAKİ ROLÜ HALA KESİN DEĞİL

Covid-19'un başladığı noktanın Vuhan'daki canlı hayvan pazarı olduğu konusunda henüz tartışılamaz kanıtların bulunmadığına dikkat çeken Ben Embarek, bu konuda Çin'de araştırmaların devam ettiğini söyledi.

Uzman ayrıca, koronavirüsün hangi tür hayvan aracılığıyla insanlara geçtiğini anlamak için ilk hastalardan detaylı beyanların alınması gerektiğine değindi.

Virüsün yarasalarda ortaya çıkıp, pangolin aracılığıyla insanlara geçmiş olabileceği yönünde araştırmalar bulunuyor. Ancak daha sonra yapılan çalışmalar kedilerin, kaplanların, dağ gelinciklerinin ve köpeklerin de virüsten etkilenebildiğini gösteriyor. Ben Embarek bu konuda, "Hayvanlarda, insanları enfekte edebilecek yeni rezervuarların oluşmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Covid-19'un nasıl ortaya çıktığı tartışmaları devam ederken, ABD hükümeti virüsün laboratuvardan yayıldığını öne sürüyor. DSÖ tüm iddiaları reddediyor. Çin ise uluslararası kurum ve kuruluşların ülke içinde incelemelere katılmasına izin vermiyor.

Haber Ara