Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Dövizli askerlik başvurusu nasıl yapılır? 2020 dövizli askerlik şartları nelerdir?

Dövizli askerlik kimler için geçerlidir? Yurt dışında çalışan veya yaşayan vatandaşları askerlik görevlerini 'dövizli askerlik' yaparak yerine getirebiliyor. Peki dövizli askerlik başvurusu nasıl yapılır? 2020 dövizli askerlik şartları nelerdir? Dövizli askerlik ücreti ne kadar? İşte dövizle askerlik hakkında bilinmesi gerekenler...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-03 19:05:02

Dövizli askerlik başvurusu nasıl yapılır? 2020 dövizli askerlik şartları nelerdir?

Dövizli askerlik başvurusu nasıl yapılır? Dövizle askerlik şartları nelerdir? gibi soruların detayları Milli Savunma Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden yayımlandı. Uzaktan eğitim imkanı ile yurtdışında askerlik hizmetlerini tamamlayabilecek olan vatandaşlar, başvuru işlemlerini konsolosluklar üzerinden gerçekleştirebilecek.

2020 DÖVİZLİ ASKERLİK KADAR?

Dövizli askerlik görevini yerine getirmek isteyenlerin, uzaktan eğitim programını tamamlamaları, başvuru evrakı ile yurt dışı temsilciliklerine başvurarak hak sahibi olduklarının tespit edilmesi ve belirtilen ücreti ödemeleri gerekiyor.

2020 dövizli askerlik ücreti 30 Haziran'a kadar 5 bin 261,09 avro veya karşılığı konvertibl yabancı ülke parası olarak belirlendi. Ayrıca dövizle askerlik başvurusu yapacakların 1 Temmuz-31 Aralık tarihlerinde ödeyecekleri ücret ayrıca duyurulacak.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye askerlik şubelerinden ve "https://asal.msb.gov.tr" internet adresinden ulaşılabilecek.

DÖVİZLi ASKERLİK NEDİR?

Yurt dışında yaşayan veya çalışan ya da gemi adamı statüsüne sahip vatandaşların 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar başvurmaları ve belirlenen meblağı yatırmaları halinde askerlik görevlerini yerine getirmiş sayılmalarına yarayan bir uygulamadır.

DÖVİZLi ASKERLİK ŞARTLARI NELER?

Öncelikle, yurt dışında oturma veya çalışma izni ile işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu statülerinden birine sahip olmak veya yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olmak gereklidir. Diğer bir deyişle, yurt dışında oturuma ya da çalışma izni veya gemi adamı statüsü olmayan, bu izinlerin süresi biten ya da yasal olmayan yollarla yurt dışında bulunan vatandaşlarımız bu haktan yararlanamayacaklardır.

Ayrıca, dövizle askerlik hizmeti dışında diğer askerlik hizmet şekillerinden biri ile silahaltına alınmamış olmak gerekmektedir. Yurt dışında 3 yıl süreyle çalışmış olmak da şartların arasındadır. Bu süre hesaplanırken Türkiye'de çalışılan süreler hesaba katılmazken, işsizlik maaşı alınan, kısa süreli veya geçici işlerde çalışılan ve gayrimenkul veya nakdi faiz geliri ile geçinilen süreler çalışma süresine dahil edilmektedir. Kişiler çifte vatandaş dahi olsalar 3 yıllık yurt dışında çalışma süresini doldurmuş olmaları aranmaktadır.

38 YAŞ ŞARTI KALDIRILDI

Yapılan Kanun değişikliği ile dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlar için 38 yaş sınırı kaldırılmıştır. Vatandaşların ikâmet ettikleri bölgelerdeki Türk konsolosluklarına başvurmaları halinde yararlanma şartlarına haiz olup olmadıkları konsolosluklarca değerlendirilecektir.

TÜRKİYE'DE ASKERLİK ŞARTI BULUNUYOR MU?

Dövizle askerlik kapsamında başvuruda bulunan vatandaşların Türkiye'ye gelerek askerlik hizmetini yapma zorunlulukları yoktur. Ancak başvuru esnasında, Millî Savunma Bakanlığı tarafından verilen uzaktan eğitim programını tamamlamış olmaları gerekmektedir.

DÖVİZLE ASKERLİK HİZMETİNDEN YARARLANMAK İSTEYEN VATANDAŞLAR ASKERLİK HİZMETLERİNİ NE ZAMAN YERİNE GETİRMİŞ SAYILIRLAR?

Vatandaşlar, uzaktan eğitim programını tamamladıktan sonra dövizle askerlik hizmetinden yararlanmalarına esas teşkil eden diğer evrakı ile konsolosluklarına müracaat etmeleri, konsolosluklarınca başvurularının uygun görülmesi, 2000 Avro veya karşılığı yabancı ülke parasını peşin ödemeleri ve başvuru bilgilerinin askerlik şubelerine ulaşmasını müteakip askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

UZAKTAN EĞİTİM ALMAYANLAR FAYDALANAMAYACAK

Yapılan Kanun değişikliği ile dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlar için uzaktan eğitim alma şartı getirilmiştir. Uzaktan eğitimi tamamlamayanlar dövizle askerlik hizmetinden faydalanamazlar.

Dövizli askerlik nedir,

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara