Dolar

32,6273

Euro

34,7472

Altın

2.502,93

Bist

9.524,59

Domateste büyük tehlike!

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde domates dikim alanlarında mildiyö hastalığı görülmesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nü harekete geçirdi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 16:58:35

Domateste büyük tehlike!

CNNTÜRK'ün haberine göre, Burhaniye ilçesi Çoruk Mahallesi'nde görülen hastalık için hemen ilaçlama yapılmasını isteyen yetkililer, ilaçlamanın büyük önem arz ettiğini söyledi.

İlçeye 2 kilometre uzaklıktaki Çoruk Mahallesi'nde domates ekili arazilerde mildiyö hastalığı görüldüğünü söyleyen İlçe Müdürü Erdal Aldağ, ”Büyük kayıplara neden olan Mildiyö Hastalığı ilçemiz Çoruk mahallesi domates ekim alanlarında tespit edilmiş olup bu hastalığın önüne geçilebilmesi için yağmurlardan sonra hemen ruhsatlı bir ilaçla ilaçlama yapılması önem arz etmektedir" dedi.

"İlk belirtiler yaprak ve gövdede üstten bakıldığında soluk yeşil renkte büyük, daha sonra esmerleşen sınırları belirsiz lekelerdir. Rutubetli havalarda yaprağın altına bakıldığında grimsi renkte, ince tüylü bir misel tabakası meydana geldiği görülür" diyen Aldağ, Meyvede ise sapa bağlı kısma yakın küçük, gri kahverenginde lekeler meydana gelir. Bu lekeler süratle büyüyerek kesin hudutları belli olmayan kahverengi benekli çürüklük halini alır. Koşullar hastalık için uygun olduğu takdirde hastalık tüm bitkiye yayılır ve bitkide yanıklık şeklini alır ve onun kurumasına neden olur. Kışı hastalıklı bitki artıklarında geçirir, ayrıca tohumla da taşınabilir. Hastalığın gelişmesi ve yeni yerlere bulaşmasında serin, rutubetli havalar önemli rol oynar. 19 derece ile 22 derece sıcaklık ve orantılı nem yüzde 80 ve üzerinde olduğunda salgın yapar. Domates üreticilerimizin İlçe Müdürlüğümüze gelerek bilgi almaları ve ilçe Müdürlüğümüzce yapılan uyarıları dikkate almaları gerekmektedir” diye konuştu.

Haber Ara