Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Dolar değer kazandı fırsatçılar iştahlandı

Birkaç gündür yabancı fonların Noel tatili öncesinde yıl sonu pozisyon kapatma telaşı, kurda hareketlenmeye neden olurken, fırsatçılar bundan pay kapma yarışına girdi. Doların TL karşısında yeniden hızla değer kazanacağını iddia edenler, ABD ile Türkiye arasındaki gerginlikleri bile kazanca çevirmenin peşinde. Uzmanlar ise kısa vadede piyasaları etkileyecek bir dalgalanmanın yaşanmayacağı görüşünde.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-20 19:49:43

Dolar değer kazandı fırsatçılar iştahlandı

6-7 aydır 5,70-5,80 bandında olan dolar kurunda son günlerde görülen yükseliş eğiliminde yabancı fonların payı büyük. Söz konusu fonların açık pozisyon kapatma kaygıları ve bono satıp dövize geçmeye başlamaları kurun 5,90 barajını aşmasına neden oldu.

Spekülatörler devrede

Kısa süreli dalgalanmadan yararlanıp felâket senaryoları üreten ve Türkiye-ABD gerilimine bağlı olarak TL'nin dolar karşısında erimeye devam edeceğini savunan spekülatörler de tekrar devrede. Bu art niyetliler, yatırımcıları ürküterek ekonomiye darbe vurma ve kazançlarını katlama derdinde.

Yatırım stratejistleri, kur artışlarının geçici olduğunu dile getiriyor ve spekülatörlere kulak asılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Aynı stratejistler, dolarda volatilitenin yerini stabilitenin alacağını; TL'nin de yeniden toparlanacağını ifade ediyorlar.

Dünyada tansiyon yüksek

Ekonomi yorumcusu İslam Memiş de YENİ AKİT'e yaptığı açıklamada tüm dünyada yatırımcıların yıl sonu açık pozisyonlarını kapatmaya yöneldiğini ve dolara rağbet ettiğine dikkat çekerek, “Kur doğal olarak artıyor” dedi.

Ayrıca Türkiye-ABD geriliminin TL varlıklarını olumsuz etkilediğine işaret eden Memiş, “Dünyada da tansiyon yüksek.  Bir yanda ticaret savaşları bir yanda Brexit belirsizliği, diğer tarafta Suriye savaşı var. Haliyle doları 5,80 TL'nin altında kalıcı olarak tutmak kolay değil” diye konuştu. Merkez Bankası'nın faizlerde yaptığı 12 puanlık indirimin dolarda ciddi bir oynamaya neden olmadığını da aktaran Memiş, “Bu radikal kararlar karşısında kurun 6 lirayı bulmaması, TL'nin değerini koruması büyük bir başarıydı” şeklinde konuştu.

Kalemşorlara dikkat

 Yatırımcılara “Sizi korkutma, dolar veya Euro almaya yöneltme çabasına giren spekülatörlere itibar etmeyin” uyarısında bulunan Memiş, şunları kaydetti: “Zaman zaman ortaya çıkıp videolar yayınlayan ‘Dolar 10 lira ya da 11 lira olacak', ‘TL daha da eriyecek' gibi iddialar ortaya atan kalemşorlara da dikkat edilmelidir. Bunlar 11 aydır sessizdiler. Sağır ve dilsizdiler. Ne yazık ki yine sahnedeler ve felâket tellallığı yapmaya devam ediyorlar. Burada halkımız uyanık olmalı, kalemşorlara aldanıp ve birikimlerini dolara yönlendirmemeli.

Merkez'den olumlu sinyal

Merkez Bankası, 12 Aralık'ta politika faizinde 200 baz puan indirime gittiği PPK toplantısına dair özet metninde, enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiğini vurgularken, enflasyon beklentilerinde genele yayılan bir düzelmeye işaret etti.

Haber Ara