Dolar

32,4859

Euro

34,8355

Altın

2.480,92

Bist

9.530,47

Dokunulmazlığı kaldırılan vekiller için süreç nasıl işleyecek?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının Meclis'te oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından 148 milletvekili için nasıl bir süreç izlenecek?

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-21 12:18:58

Dokunulmazlığı kaldırılan vekiller için süreç nasıl işleyecek?

NTV'de yer alan habere göre, Dokunulmazlıkları bir kereliğine kaldıran Anayasa değişiklik teklifi Meclis'ten referanduma gerek kalmayacak şekilde geçti.

AK Parti'den 29, CHP'den 55, HDP'den 53, MHP'den 10 ve bir bağımsız olmak üzee 148 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı.

O isimler arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da bulunuyor.

Bu miletvekilleri hakkında Meclis'te, Adalet Bakanlığı'nda ve Başbakanlık'ta toplam 787 dosya bulunuyor.

Yasa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından sonra Resmi Gazete'de yayınlanacak ve süreç başlayacak. 15 gün içinde dosyalar ilgili mahkemelere iletilerek, dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri yargılanacak.

Meclis'e ulaşmış bulunan dosyaların 216'sı terör suçlarından, 201'i hakaret suçundan, 55'i suçu ve suçluyu övme, 24'ü de halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçlamasıyla hazırlanmış fezlekeler.

Terör suçlarıyla ilgili fezlekelerin büyük çoğunluğu HDP'lilere ait bulunuyor.
Dokunulmazlıkları kaldırıldığı için milletvekilleri şimdi haklarında suçlamalarla ilgili ifadeye çağrılabilecek. Mahkemeler tutuklu yargılama kararı verebilecek.

Yargılama sonucunda hüküm giyenlerin bu cezalar kesinleşip genel kurulda okunduktan sonra milletvekilliği düşecek.

Taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla ağır hapis cezası alanlar, terör suçlarından hüküm giyenler bir daha milletvekili adayı olamayacak.

Haber Ara