Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Doha’da IŞİD pazarlığı

Doha’daki Suriye toplantısı, rejim destekçisi Rusya ile koalisyon güçlerine öncülük eden ABD arasında taktik savaşına dönüştü.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-05 08:49:38

Doha’da IŞİD pazarlığı

Suriye ve Irak'ta IŞİD'e yönelik operasyonlar devam ederken, sıcak gelişmelerin gölgesinde Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşen toplantı, IŞİD'e karşı nasıl bir yöntem izleneceği yönünde ciddi pazarlıklara sahne oldu. Sert mesajların verildiği toplantının öne çıkan ismi olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile Suriye konusunda yaptığı üçlü toplantı ve diğer Doha temasları hakkında, Katarlı mevkidaşı Halid el-Atiyye ile basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

YENİ BİR CEPHE TEKLİFİ

Doha'ya giderken çantasında Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “IŞİD karşıtı cephe” planını götüren Lavrov, “Tüm taraflar hava operasyonlarının yetersiz olduğu konusunda hemfikir. Rusya Devlet Başkanı ve Suudi Arabistan Yardımcı Veliaht Prensi Muhammed bin Selman terörle mücadelede yeni bir cephe oluşturmak için bir teklif sundular. John Kerry'ye görüşmede, ABD'nin askeri alanda eğittiği muhalif birlikleri Suriye topraklarına göndermenin işe yaramayacağını söyledik. Biz bu tür girişimlerin karşısındayız” dedi. Rus bakan, ABD'nin, Suriye rejim güçlerine yönelik hava saldırılarının IŞİD'e karşı mücadeleyi zorlaştıracağını da iddia etti.

ESED'Lİ PLAN ISRARI

Görüşmenin detayları hakkında bilgi veren Rus Kommersant gazetesi ise Lavrov'un, sözünü ettiği plan çerçevesinde Putin'in “Suriye ve Irak ordusu ile Kürtler ve bölge ülkelerin dahil olduğu bir koalisyon” isteğini mevkidaşlarıyla paylaştı. Rusya'nın sunduğu yol haritası ile, ABD'nin Suriye savaşına doğrudan müdahalesinin önüne geçmeye çalıştığı belirtilirken, son planda Moskova'nın 4 yıllık savaşta askeri ve diplomatik anlamda desteğini eksik etmediği Esed'in dahil olduğu bir “çözüm” üzerinde ısrar etmesi dikkat çekti.

MEŞRUİYETİNİ KAYBETTİ

Lavrov'un eleştirilerinin hedefindeki ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise, “Suriye ile ilgili duruşumuz net. Esed rejimi, çok uzun zaman önce meşruiyetini kaybetti. Rejimin Suriye insanlarına karşı sürekli kıyıcılığı, yabancı savaşçılar için bir mıknatıs görevi gördü, IŞİD'in ve diğer aşırı grupların yükselişini tetikledi. Suriye krizine askeri bir çözüm olmadığı için, elbette siyasi bir çözüm olmalı. Ilımlı Suriye muhalefetini desteklemeye devam deceğiz” dedi.

Rejim kendi halkını öldürdü

Lavrov, ülkesinin Şam rejimine desteğiyle ilgili, “Rusya her zaman Suriye'de akan kanın durması için çalışıyor. Bizler her zaman Suriye halkına destek sağlıyoruz” dese de uzun süredir devam eden savaşta yaşanan sivil kayıplar aksini gösterdi. Doha'da Lavrov'la birlikte açıklama yapan ev sahibi Dışişleri Bakanı Halid el-Atiyye, “Suriye rejiminin terörle mücadele edeceğini umduk ama onun yerine Suriye ordusu silahlarını halkına yöneltti ve kendi insanlarını öldürdü. Öte yandan Suriye halkı devrimcilere dönüştü. Bu insanlar rejimin yapması gerekeni, teröristlerle savaşı yürütüyor. Aynı zamanda onurlarını, ailelerini, mülklerini, ayrımsız varil bombaları atan rejime karşı savunuyor. Rusya'daki dostlarımızla Suriye halkını kurtaracak bir çıkış yolu üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Haber Ara