Dolar

32,5853

Euro

34,7947

Altın

2.507,22

Bist

9.693,46

'Doğunun ucu' doğasıyla büyülüyor

Doğu Anadolu bölgemizin önemli kentlerinden Hakkari'de gezip göreceğiniz çok sayıda doğal ve tarihi mekanlar bulunuyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-24 13:07:02

'Doğunun ucu'  doğasıyla büyülüyor

Doğu bölgemizin en uç noktasında yer alan kent güzellikleriyle de uçlarda...

Cilo Buzulları

4135 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek ikinci dağı olan Cilo Dağı, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunuyor. 3 bin 500 metreye kadar daimi kar sınırı bulunan dağın zirvesindeki buzullar 3500 yıldır varlığını sürdürüyor.

Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle dağın eteklerine doğru uzanan buzullar maalesef erimeye başladı. Yine de Cilo Dağı ve her mevsim üzerinde bulunan kar ve buzullar görülmeye değer.

Mor Dağı

Hakkari'nin İran sınırında bulunan Mor Dağı, trekking ve dağcılık camiasının sıklıkla ziyaret ettiği doğal güzelliklerden biridir. Halk tarafından mur dağı olarak da bilinen Mor Dağı, 3 bin 780 metre yüksekliğinde kentin turistik noktalarından biri. Yüksekova ilçesinde yer alan dağa Cilo Trekking Spor Kulübü tarafından hemen hemen her hafta yürüyüş ve tırmanış faaliyetleri düzenlenmektedir.

Sat Dağı(Samdi )

Yüksekova üzerinden 23 kilometre mesafe kat ettikten sonra ulaşabileceğiniz Sat Dağı'nın en yüksek tepesi Samdi, 3 bin 818 metre yükseklikteki bir doğal güzellik. Sat Dağı'nda yer alan eski buzulların çatlaklarında özellikle Temmuz- Ağustos aylarında görülen balık gibi kokan kar kurtlarını gözleme şansı elde edebilirsiniz.

Diğer yandan sikallerden gelen sular yöre halkı tarafından içiliyor. Mis gibi dağ havası ve dağlardan gelen tertemiz suların tadına bakmayı ihmal etmeyin.

Sümbül Dağı

Hakkari merkezde nereye giderseniz gidin kendinizi gölgesinde hissedeceğiniz Sümbül Dağı, 3 bin 740 metre yüksekliğindeki dev bir doğa harikası. Kentte hava ne kadar ısınırsa ısın doruklarında kar birikintilerini gözlemleyebileceğiniz sümbül dağı, pek çok açıdan kentin en estetik doğal güzelliklerinden biri olarak gösteriliyor.

Merga Bütan Kayak Merkezi

Hakkari'nin karlı dağlarından ve buradaki doğal güzelliklerden bahsettik. Deniz seviyesinden 2700 metre yükseklikte yer alan Merga Bütan Yaylası'nın karla kaplı doğal güzelliği, Hakkari'de kış turizminin merkezi olmuş durumda. İl Özel İdaresi ve DAKA tarafından yaptırılan kayak merkezi, özellikle kış aylarında kayak tutkunlarının akınına uğruyor.

Uludoruk – Reşko Tepesi

Türkiye'de buzulların en yoğun olduğu bölgede ülkemizin en uzun buzulu olan Uludoruk'u görebilmeniz mümkün. 4 kilometre uzunluğundaki buzul halk arasında Reşko Tepesi olarak da anılıyor. 4 bin 135 metre yükseklikteki tepe Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesi olarak anılıyor aynı zamanda.

Cennet cehennem vadisi

Her ne kadar adında “cehennem” geçse de burası tam anlamıyla cennetten bir köşe. Birbirinden renkli çiçeklerin ve Avsapı Deresi'nin bulunduğu kısım “cennet”; Cilo Dağı'nın buzullarının olduğu kısım ise “cehennem” olarak anılıyor. Özellikle kampçıların tercih ettiği vadide kaya tırmanışı ve doğa yürüyüşleri de düzenleniyor.

Mergan Vadisi

Yaz aylarındaki serinletici havası, buz gibi suları ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz doğasıyla Mergan Vadisi, Hakkari'nin cennet köşelerinden biri. Bahar aylarında hayvancılık için bölge halkının sıklıkla ziyaret ettiği Mergan Yaylası, bölgeye ilk kez gelenlerinde mutlaka ziyaret ettiği gezi noktalarından biri olarak çıkıyor karşımıza. Yaz aylarında kent merkezinden turların düzenlendiği yaylada fotoğraflar çekilebilir, keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Zap Vadisi

Hakkari'nin en meşhur gezi noktası olan Zap Vadisi, kentin aylarca karların altında kalan zirvelerinin aksine pek çok mevsimde Akdeniz iklimini andıran mikro iklimi sayesinde muhteşem bitki örtüsüyle karşımıza çıkar. Zap Vadisi'nde görülen bu iklim tipi sayesinde vadide üzümden tutun da cennet hurmasına, dut, erik, ceviz ve hatta nara kadar pek çok meyve yetişmektedir.

Berçelan Yaylası

Cilo Dağı ve Seyithan Gölü'nün bulunduğu Berçelan Yaylası, Hakkari'nin birçok doğal güzelliğinin bir arada bulunduğu bir yer. Diğer şehirlerde olduğu gibi Hakkari'de de yerel halk yaz aylarını geçirmek için yaylaları tercih ediyor. Ayrıca yayla; dağcılık, kayakçılık, doğa yürüyüşüne de elverişli.

Göller ve Şelaleler

Hakkari'nin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında olmazsa olmazlardan biri de Ore Şelalesi… Özellikle yaz aylarında hem yöre halkının hem de kente gelen turistlerin akın ettiği şelale serin havası ve buz gibi suyuyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Diğer yandan şelaleye gidiş yolunda karşınıza çıkacak manzaralar ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz ormanlık alanlar da sizlere keyifli dakikalar geçireceğiniz hakkında ön gösterimler sunuyor.

Seyithan Gölü

Yazılı Köyü'ndeki Berçelan Yaylası'nda bulunan Seyithan Gölü, Hakkari'de en dikkat çeken doğal güzelliklerden biri. Cilo Dağı'ndaki kar ve buzların erimesiyle büyüleyici bir görünüme kavuşan göl, Berçelan Yaylası'na yapılan gezilerin olmazsa olmazı.

Hakkari Peri Bacaları
İl merkezine bağlı Yavuzlar köyünde bulunan peri bacaları, Nevşehir Kapadokya'yı andıran bir görünüme sahip. Doğal oluşumlu bu görkemli yapılar, Hakkari'deki son antik buluntular olarak biliniyor.

Haber Ara