Dolar

32,5024

Euro

34,9112

Altın

2.451,41

Bist

9.701,59

Doğum borçlanması nasıl ve nereye yapılır?

Kadın çalışanların en çok merak ettiği konuların başında doğum borçlanması geliyor. İşte borçlanma yöntem ve içeriğine ilişkin değerlendirme...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-13 20:06:35

Doğum borçlanması nasıl ve nereye yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında; çalışanlar ve emekliler için yasal düzenlemeler temel alınırken sözkonusu vatandaşların gerek hizmet akdi, gerek prim ödeme şartları gerekse sigortalılık durum değişiklikleri ile birlikte doğum borçlanmaları gibi temel taleplerine yönelik bilgilendirmelerde de bulunuluyor.
Bu çerçevede "Doğum borçlanması" da nasıl ve ne şikelde olacağı ve kimleri hangi hükümlerle kapsıyor? sorularını beraberinde getiriyor.
Biz de bu satırlarda bu konuya açıklak getirmeye çalıştık:

Hak sahiplerinin başvurusu

İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak, kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle veya e-devlet kanalıyla başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabilirlerDoğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin Kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak işlem sonuçlandırılmaktadır.

Kimler borçlanma talebinde bulunabilir?

Doğumdan önce,
- Hizmet akdine tabi çalışması bulunan kadın sigortalılar
- Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar
- Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar ile bunların hak sahipleri,talepte bulunabilir.

Koşulları nelerdir?

Sigortalı kadının doğum nedeniyle çalışamadığı iki yıllık süreyi borçlanabilmesi için;
- Hizmet akdi kapsamında çalışanlar için sigortalılıklarının tescil edilmiş ve adına prim bildirilmiş/tahakkuk etmiş olması,
- Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında olan sigortalılar için prim ödenip ödenmediğine bakılmaksızın sigortalılıklarının tescil edilmiş/tahakkuk etmiş olması,
-Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılanlar için sigortalılar sigortalılıklarının tescil edilmiş olması,
- Kadın sigortalının doğumdan önce çalışmaya başlayarak sigortalılık şartını yerine
getirmesi,
- Doğumdan sonra adına prim ödenmemesi,
- Borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması gerekmektedir.

Borçlanma süreleri

Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
Kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerini (toplamda en fazla 6 yıla tekabül etmektedir.) borçlanabilir.
Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılacaktır
Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlanılabilir.
İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanılabilir.

Haber Ara