Dolar

32,3285

Euro

35,0759

Altın

2.301,62

Bist

9.038,72

Doğu Guta'nın çocukları 'okumak' istiyor

Abluka altındaki Doğu Guta'nın çocukları, 'karnını doyurmayı, oyuncaklarıyla oynamayı ve eğitim almayı' hayal ediyor- Dört çocuk babası Ebu Muhammed:- 'Korku ve açlık Doğu Guta'nın çocuklarını perişan etti. Çocuklar yetersiz beslenme nedeniyle iki ders sonunda yorgunluktan bitkin düşüyor'- Doktor olmak isteyen Nureddin: - 'Okula gitmeden önce kahvaltı yapmayı istiyorum'- Okula dönüştürülen

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-19 11:18:26

Doğu Guta'nın çocukları 'okumak' istiyor
MUHAMMED MİSTO - Suriye'de abluka altındaki Doğu Guta'da fakirlik, abluka ve bombardımanların arasında filizlenen çocuklar, karnını doyuracağı, oyuncaklarıyla oynayacağı ve eğitim alacağı günlerin hayalini kuruyor.

Beş yıldır abluka altında tutulan bölgede en temel haklarından yoksun bırakılan ve savaşa mahkum edilen çocuklar, bombardımana tutulan okullar yerine dersliklere dönüştürülen ev, cami ya da yıkık binalarda eğitim hayatını sürdürmeye çalışıyor.

Başkent Şam'ın doğusunda Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Doğu Guta'da savaşın acı yüzüyle erkenden tanışan çocuklar, gıda, ilaç yokluğuyla, eğitim ve şiddete karşı korunma gibi temel haklarından mahrum ediliyor.

Doğu Guta'da bir araya gelen tüm faktörler harmanlandığında, kelimenin tam anlamıyla bir insanlık trajedisi ortaya çıkıyor. Bölgede yoksulluk ve sefalet kol gezerken, çocuklar açlık çekiyor, okullar bombalanıyor.

- "Korku ve açlık Doğu Guta'nın çocuklarını perişan etti"

Dört çocuk babası Ebu Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin saldırıları nedeniyle çocuklarını okula gönderemediğini söyledi.

Ebu Muhammed, "Kitap yok ya da yetersiz. Öte yandan saldırı nedeniyle çocuklar devamlı korku ve panik halindeler. Korku ve açlık Doğu Guta'nın çocuklarını perişan etti. Çocuklar yetersiz beslenme nedeniyle iki ders sonunda yorgunluktan bitkin düşüyor. Derste dinlediği konuyu anlayamıyor, öğrenmekte güçlük çekiyor. Bu nedenle okula göndermemizin bir anlamı yok." dedi.

- "Okula gitmeden önce kahvaltı yapmayı istiyorum"

Ebu Muhammed'in 12 yaşındaki oğlu Muhammed Hamis ise üç kardeşinin ilk öğretim çağında olduğunu ifade ederek, "Kalem, defter çok pahalı. Kitaplarımız yok. Okul, Sakba ilçesinde. Bölgenin bombardımana tutulması ve hayat pahalılığı nedeniyle babam bizi okula gönderemiyor." dedi.

Eve dönüştürülen bir okulda eğitim gören ilköğretim ikinci sınıf öğrencisi Beyan da ilerde gerçek bir okulda okumayı ve Doğu Guta'da oyuncaklarıyla oynamayı hayal ettiğini ifade ediyor.

Doktor olmak istediğini dile getiren Nureddin Mahmud da (13) Doğu Guta'dan ablukanın kalkmasını, yaşadığı zor şartların bir an önce düzelmesini istiyor.

Nureddin, "Okula gitmeden önce kahvaltı yapmayı ve fiyatların düşmesini istiyorum. Bir kilo şekerin fiyatı 13 bin Suriye lirası (117 Türk lirası). 200 Suriye lirası olmasını temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

- Sefalet, abluka ve bombardıman

Merac beldesinde öğretmenlik yapan Muhammed eş-Şami de okulların bombalanması nedeniyle sınıflara dönüştürülen evlerde çocuklara eğitim verdiklerini, bu imkanın sağlanamadığı durumlarda ise kısmen yıkılan okullarda eğitimin devam ettirilmeye çalışıldığını söyledi.

Şami, sefalet, abluka ve bombardıman başta olmak üzere birçok sıkıntıyla mücadele ettiklerini ifade ederek, "Okulda birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalıyoruz. Köylerimiz ile okullarımız, rejim ve müttefikleri tarafından şiddetli bir şekilde bombardımana tutuluyor." dedi.

Aydınlatmanın olmaması nedeniyle kapalı havalarda öğrencilerin ve öğretmenlerin zorluk çektiğini anlatan Şami, "Daha önce yalnızca bir ailenin yaşadığı bu yerde 330 öğrenci okuyor. Buna eğitimci ve idari kadroyu da ekleyelim. Bu kadar kişi için sadece bir tuvalet var. Çatısı dahi olmayan sınıf var. Ders gördüğümüz bu sınıfta çocuklar hem üşüyor hem de yağmur altında ıslanıyor." diye konuştu.

Eğitim materyallerine ulaşamadıklarını ifade eden ve yetkililere yardım çağrısında bulunan Şami, "Hayat pahalılığı nedeniyle yetersiz beslenen bazı çocuklar sınıflarda bayılıyor." ifadesini kullandı.

Şam'ın doğusundaki bölgede 400 bin sivil, 5 yıldır askeri kuşatma altında yaşıyor. Doğu Guta'ya bu yılın nisan ayına kadar kaçak yollar, gizli tüneller ve tüccarlar aracılığıyla kısıtlı da olsa gıda girişi sağlanabiliyordu. Ancak söz konusu dönemden bu yana rejim ve destekçisi yabancı terörist grupların ablukayı artırmasıyla bölgeye gıda maddesi ve ilaç sokmak imkansız hale geldi. Bu durum bölge halkının günlük hayatını daha da zora soktu.

Doğu Guta, Astana anlaşmaları çerçevesinde "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Rejimin garantörü Rusya, 22 Temmuz'da ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu ancak buna rağmen rejimin saldırıları aralıksız sürüyor.

Haber Ara