Dolar

32,3474

Euro

35,1001

Altın

2.307,64

Bist

9.079,97

Doğu Ğûta'da iç karışıklık iddiası

Şam’ın Doğu Ğûta bölgesinde İttihâdi İslam li Ecnad’iş Şam grubu Feylak’ur Rahman grubuna katılırken İslam Ordusu'nun İttihad'a ait karargahları basarak zorla bağlılık aldığı iddia edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-21 15:45:01

Doğu Ğûta'da iç karışıklık iddiası

Geçtiğimiz günlerde Şam'ın Doğu Ğûta bölgesinde İttihâdi İslam li Ecnad'iş Şam'ın Feylak'ur Rahman'a katılmasının hemen ertesinde bölgedeki etkin gruplardan Ceyş'ul İslam'ın (İslam Ordusu) İttihâd'a ait bazı karargahlara saldırarak silah zoru ile bağlılık aldığı iddia edildi.

Konu ile ilgili olarak İttihâdi İslâmî'nin lideri Ebu'l-Abd ve eski lideri Ebu Muhammed Fatih sosyal medya üzerinden açıklama yaptılar. Ebu'l Abd açıklamasında

"İttihâdi İslâm li-Ecnâdi'ş-Şâm ile Feylaku'r-Rahmân'ın birleşme adımlarının tamamlandığı sırada Ceyşu'l-İslâm karargahlarımıza baskın düzenleyip saldırıyor ve cihad arkadaşlarının yüzüne silah doğrultuyor.

Ceyşu'l-İslâm'daki kardeşlerimizi devrimin maslahatını üstün tutmaya ve cephelerin fedakarlıklarına, insanların da üstün ahlakına şâhit olduğu kardeşlerinden ellerini çekmeye çağırıyoruz" dedi. Ebû Muhammed Fatih ise açıklamasında "Ceyşu'l-İslâm'ın Dûma ve Zemelka'daki karargahlarımıza baskın düzenlemesi ve mücahitleri ya saflarına katılmaya ya da bu iki beldeden çıkmaya zorlaması akıl alır bir şey midir?!

Ey kardeşlerimiz! Allah'tan korkun! Bu çok ciddî/feci bir durum!

Ceyşu'l-İslâm karargahlarımızı kuşatmaya, baskın düzenlemeye ve ateş açmaya devam ediyor!!
Şeyhleriniz size bizim kanlarımız ve hürmetlerimize dâir ne fetvâ verdi ey cihad ve savaş arkadaşları!!
Ne mutlu Esed'e!!! " ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili olarak Feylak'ur Rahman'a katılan İttihâdi İslam li Ecnad'iş Şam'ın sözcüsü Vail Ulvan'ın (Katılımdan sonra Feylak'ur Rahman'ın resmi sözcüsü oldu.) Timetürk'e yaptığı açıklamada İslam Ordusu'nun Perşembe günü İttihâd karargahına saldırdığı ifade edildi. Ulvan açıklamasında "Esefle ifâde ediyorum ki; Ceyşu'l-İslam'ın (İslam Ordusu'nun) kötü şöhrete sahip Emniyet Kuvvetleri Perşembe günü Dûma'daki 3 karargahımıza baskın düzenleyip saldırmış ve içindeki mücahid gençleri tutuklamıştır” derken İslam Ordusu'nun bu baskın ile Feylak'ur Rahman'a katılan İttihâd'a bağlı birimleri zorla kendisine bağlamaya çalıştığını da söyledi.

“Ayrıca Emniyet Birimimize bağlı kardeşlerimiz video karşısında Ceyşu'l-İslâm'a bağlandıklarını bildiren sahte bir beyan sunmaya zorlanmıştır. Bu neşredilen haber cebr / ikrah altında alınmıştır ve bütünüyle yalandır. Maalesef bu gün cuma sabahı da karargahlarımıza yapılan saldırılar, baskınlar devam etmektedir” diyen Ulvan, Perşembe günü gerçekleşen saldırıların Cuma sabahı da devam ettiğini belirtti. “Cuma sabah itibariyle 3 farklı karargahımıza baskın ve saldırı gerçekleştirdiler” diyen Ulvan, kan akmamasını ve tarafların aklı selim ile hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Konu hakkında Timetürk muhabirinin ulaştığı İslam Ordusu sözcüsü İslam Alluş ise konu ile ilgili ifade edilenlerin gerçek dışı olduğunu söyleyerek konu hakkında detaylı bir açıklama yapmaktan kaçındı.

İki Hafta Önce de Aynısı Yaşandı İddiası

İttihâdi İslam li Ecnad'iş Şam hareketi 2 hafta önce Zemelka'da bir karargahlarının İslam Ordusu tarafından basılarak ele geçirildiğini iddia etti. İttihâd'ın iddiasına göre; İslam Ordusu'nun lideri Ebu Hümam Buveydânî, konu ile ilgili olarak, olayların kendisinin haberi olmadan gerçekleştiğini söyleyip her şeyin geri verileceğini ifade etti. Ancak Ebu Hümam Buveydânî'nin yapılacağını belirtiği hiçbir işlemin gerçekleşmediği belirtildi. İslam Ordusu'nun konuyu, İslam Ordusu Zemelka sorumlusunun Ebu Hümam'ı dinlememesine ve bu nedenle karargahı geri vermediğine bağladığı ifade edildi.

Ğûta'nın Sembol İsimlerinden biri olan Eski Başkadı'dan İtidal Çağrısı

Bölgede yaşanan gerginlikle ilgili konuşan Ğûta bölgesi eski Başkadısı Şeyh Ebû Süleymân Hâlid Taffûr ise Rus ve İran saldırıların altındaki Suriye'de özellikle Ğûta'da halkın askeri grupların birleşmesini istediği bir ortamda durumun çok ciddi olduğunu vurguladı. Taffûr konuşmasında, “Bunun neticesinde İttihâdi-İslâm li-Ecnâdi'ş-Şâm ile Feylak'ur Rahmân'daki kardeşler -inşâAllah- diğer gruplar için bir başlangıç olması niyetiyle bu çağrılara icâbet ettiler. İnsanımız ise bunu ümitvâr bir şekilde karşıladı. Ancak Ceyşu'l-İslâm'daki kardeşlerin buna karşılık İttihâd'ın karargâhlarına çürük bahanelerle baskınlar düzenlemesi sonucu insanlarımız Ceyşu'l-İslâm'ın bu birleşmeden hoşlanmadığını anladı. Maalesef mücahitlerin büyük bir şekilde harekete geçişi/seferber oluşu karşısında Ceyşu'l-İslam'ın karargahlara baskın düzenlemesi hala devam etmektedir. Bu ise tüm ilim ehlinin, karar yetkisine sahip ve yetim kalmış devrime karşı hamiyet ehli olan herkesin kardeşler arasını ıslah etmek için seferber olmasını gerektirmektedir” dedi.

Taffûr açıklamasında sorunun çözülmesi için önerilerde bulundu. Taffûr'un önerisinin ardından bölgede liderler arasında görüşmeler gerçekleştirildi.

Feylak'ur Rahman ile Ceyş'ul İslam İlişkisinde Yeni Sayfa

Yaklaşık iki hafta öne Zemelka'da ve geçtiğimiz perşembe ve cuma günü Dûma'da yaşanan gerilimin ardından Ğûta Başkadısı Şeyh Ebu Süleyman Halid Taffûr'un önerisi ve çeşitli girişimler ile İttihâdi İslam li Ecnad'iş Şam'ın katıldığı Feylak'ur Rahman ile İslam Ordusu arasında görüşmeler başladı.

Dûma'da İslam Ordusu'na yakınlığı ile bilinen ve gayrı resmi sözcüsü konumundaki aktivist ve gazeteci Bera Abdurrahman Duma Muhabirleri paylaşım platformunda verdiği bilgiye göre Feylak'ur Rahman'ı temsilen lideri Ebu Nasr ile Ceyş'ul İslam'ın yöneticileri arasında bir toplantı gerçekleşti. Bera Abdurrahman'ın toplantıdan aktardığına göre; alınan kararlar içinde İslam Ordusu'nun el koyduğu karargâhların, malların ve cihazların bazılarının teslimi ve Feylak'ur Rahman ile İslam Ordusu arasında geçmiş sürtüşme ve çatışmaların bir kenara bırakılarak yeni bir sayfa açılması var.

Haber Ara