Dolar

32,5707

Euro

34,9244

Altın

2.426,27

Bist

9.722,09

Doğu Avrupa'nın vicdan sınavı: Mülteciler

Doğu Mülteciler konusunda sınıfta kaldı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-16 10:49:07

Doğu Avrupa'nın vicdan sınavı: Mülteciler

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Almanya'nın sayısını belirleyemediği miktarda mülteciyi topraklarına almasının ardından Avusturya sınırına getirdiği kontroller, diğer bir Avrupa ülkesinin üzerinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan gelen daha fazla mülteciyi alma baskısı oluşturdu. Özellikle daha yeni Avrupa Birliği üyesi olmuş Doğu Avrupa ülkeleri çok büyük miktarda mülteci kabülüne karşı çıkmakta.

Macaristan, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti AB'ne 2004'te katılmışlardı. Bu ülkeler Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker tarafından ülkelerin büyüklüğüne göre mülteci alma teklifine karşı çıktı.

Polonya önümüzdeki iki sene içinde 2 bin mülteci almayı kabul ederken AB sistemi dahilinde bu ülkeye dayatılan sayı 12 bin. Bu durum ise Polonya genelinde bir çok şehirde protestoların yaşanmasına sebep oldu. Polonyalılar protestolarda “ bugünün mültecileri yarının teröristleri” sloganlarıyla mülteci meselesine bakışlarını ortaya koymuş oldular.

Slovakya ise sadece birkaç yüz mülteciyi Hristiyan olma şartı ile alabileceğini açıkladı. Çek Cumhuriyeti nüfusunun %94'ü  AB'den gelen mültecileri geldikleri yere göndermesini istedi. Macaristan ise Sırbistan'la ile olan sınırına mülteci akışını engellemek için tel çit çekti.

Macaristan Başbakanı Viktor Oban'ın açıklaması ise Avrupa'nın bilinç altındaki dini muhafazakarlığı gözler önüne serdi. Oban “Avrupa'nın Hristiyan kalması için” mültecileri içeri sokmayı açıklamasında bulundu.

State.Com'da yayınlanan değerlendirme Melahat Kemal tarafından Timeturk için Türkçe'ye aktarılmıştır.

Haber Ara