Dolar

32,4985

Euro

34,5748

Altın

2.476,14

Bist

9.550,70

Doğu Akdeniz'de doğalgaz krizi

Doğu Akdeniz'in gaz rezervlerinin değerlendirmesi konusunda geçtiğimiz yıllarda birçok ortak projeye imza atan Tel Aviv ile Lefkoşa arasında doğalgaz yüzünden gerginlik yaşanıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 02:48:00

Doğu Akdeniz'de doğalgaz krizi

Sputnik'te yer alan habere göre; İsrail, Güney Kıbrıs Hükümeti'nin Aphrodite parselinin sınırlandırılması ile ilgili attığı adımlardan rahatsız olduğunu açıkça ortaya koydu. Sputnik'e ulaşan bilgiler, İsrail'in son dönemde Güney Kıbrıs'a sert mesajlar gönderdiği yönünde. İsrail'e göre ise tam tersi bir durum söz konusu. Tel Aviv, Güney Kıbrıs'ın attığı tek taraflı adımlarla iki ülke arasındaki işbirliğini zora soktuğunu düşünüyor. 

Tel Aviv yönetimi, Aphrodite parselinin bir bölümünün İsrail topraklarında olduğunu savunarak, bu parselden elde edilecek gelirin kendisine bırakılmasını istiyor.

KRİZ İLİŞKİLERİ ETKİLİYOR

Aphrodite parselinin sınırlandırılmasından dolayı patlak veren kriz Güney Kıbrıs-İsrail ilişkilerini olumsuz şekilde etkiliyor. Kriz yüzünden iki ülke arasında bu günlerde imzalanması beklenen bazı enerji anlaşmaları askıya alındı. 

Krizin ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs'a şu mesajı gönderdi: Aphrodite ile ilgili iki ülke ve şirketler arasında bir anlaşmaya varılmazsa, İsrail'in bu parsele yatırım yapılması beklenmemeli.

İSRAİLLİ BAKAN ZİYARETİ ERTELEDİ

İki ülke ilişkilerindeki gerginlik yüzünden İsrail Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz, Güney Kıbrıs'a gerçekleştireceği ziyareti erteledi. Steinitz'in ziyaretinin gerçekleşebilmesi, anlaşmazlığın ortadan kalkmasına bağlı. 

Lefkoşa'yı ziyaret etmesi beklenen Steinitz, Güney Kıbrıs Hükümeti'yle ortak bir boru hattı kurulması ve İsrail ile Kıbrıs arasında elektrik kablosu döşenmesi konularını ele alacaktı.

'FİKİR ALIŞVERİŞİNE AÇIĞIZ'

Güney Kıbrıs Hükümeti yeni kriz hakkında ne düşünüyor? Lefkoşa'nın Tel Aviv'e gönderdiği yeni mesaj ne yönde?

Sputnik'in Lefkoşa'da ulaştığı bilgiler Güney Kıbrıs Hükümeti'nin İsrail'le her türlü diyaloga ve fikir alışverişine sıcak yaklaştığı yönünde. Güney Kıbrıs'ın perspektifinden İsrail ile gündemde olan anlaşmazlık önümüzdeki haftalarda yürütülecek olan müzakereler temelinde ortadan kalkabilir.

 

Haber Ara