Dolar

32,3202

Euro

35,1203

Altın

2.302,42

Bist

9.055,22

'Doğu Akdeniz'de çatışma: Erdoğan'ın hâlâ birkaç kozu var'

Rus haber sitesi ‘Topcor’da yayımlanan “Doğu Akdeniz'de çatışma: Erdoğan'ın hala birkaç kozu var” başlıklı analiz haberde, “Ankara, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'daki etki alanını genişletmeye kararlı” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-17 08:32:06

'Doğu Akdeniz'de çatışma: Erdoğan'ın hâlâ birkaç kozu var'

Rus haber sitesi ‘Topcor'da yayımlanan “Doğu Akdeniz'de çatışma: Erdoğan'ın hala birkaç kozu var” başlıklı analiz haberde, “Ankara, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'daki etki alanını genişletmeye kararlı” denildi.

Rus Topcor'da, ‘Doğu Akdeniz' ve ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan' hakkında yayımlanan analiz haber şöyle:

Doğu Akdeniz, son zamanlarda bir askeri siyasi çatışmalar bölgesi haline geldi ve bunlardan biri, ekonomik bölgelerin kontrolü için Yunanistan ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıktı.

Ancak ABD, NATO lideri olarak mevcut sorunları çözemedi; Washington görmezden gelmeyi tercih ediyor. Bu yılın Kasım ayından itibaren Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerini yönetecek ve Doğu Akdeniz'i gözden kaçıracak. Bu durumda Türkiye bölgedeki güç boşluğunu dolduruyor. Bu ifadeler Middle East Eyi'ın son baskısında yer aldı.

Ankara, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'daki etki alanını genişletmeye kararlı.
Erdoğan bunu yapmak için üç koz kullanabilir: ülkesinin İttifak'ın güneyindeki önemli stratejik konumu, Amerikan askeri üsleri ve Orta Doğu'dan Türkiye üzerinden Avrupa'ya mültecileri geçirme yeteneği.

Türkiye, NATO'nun güneydoğu sınırıdır. Ankara'nın bu askeri bloktan varsayımsal olarak geri çekilmesiyle, güney Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'dan gelebilecek potansiyel tehditlere karşı korumasız kalıyor.

Öte yandan, Türkiye askeri potansiyelini geliştirebilir ve bunu Kuzey Atlantik bloğundaki ortaklarına değer verme kisvesi altında jeopolitik hedeflerine ulaşmak için kullanabilir.

Türkiye'de (güneydeki Adana ilinde) NATO tarafından aktif olarak kullanılan büyük bir İncirlik hava üssü var. Türk Cumhurbaşkanı daha önce bu tesisin yanı sıra Kürecik radar istasyonunun kapatılma ihtimalini duyurmuştu.

Ankara Washington'u Rusya'nın S-400 hava savunma sistemlerini satın alması için Türkiye'ye yaptırım uygulamasına karşı uyarmaya çalışıyor. Bu üslerin NATO tarafından yoksun bırakılması, bloğun bölgedeki konumunu karmaşıklaştıracak; Rusya, İran ve bazı Arap devletleri ile çatışmada güçlerini zayıflatacaktır.

Son olarak Türkiye, Orta Doğulu göçmenlerin Avrupa'ya giden yolunu yeniden açabilir. Bu, özellikle son zamanlarda Türkiye'yi fazlasıyla eleştiren Fransa için özellikle acı verici olabilir.

Kaynak: en.topcor.ru

Haber Ara