Dolar

32,5207

Euro

34,7292

Altın

2.497,87

Bist

9.524,59

Doğalgaza zam mı geldi? Doğalgaza ne kadar zam geldi?

Kış soğuklarının kendini giderek hissettirmesiyle birlikte konutlarda doğalgaz tüketimi de rekor kırdı. Zam haberleri de vatandaşları derinden endişelendirmeye başladı. Peki doğalgaza zam geldi mi? Doğalgaza ne kadar zam geldi? BOTAŞ'tan yapılan açıklamaya göre şubat ayında konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarına zam yapıldı. Peki doğal gaz zammı ne kadar? Doğal gaza ne kadar zam yapıldı? Doğal gaz zam oranı yüzde 1 olarak açıklandı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-01 09:14:41

Doğalgaza zam mı geldi? Doğalgaza ne kadar zam geldi?

Doğalgaz tüketiminde havaların soğumasıyla birlikte rekorlar kırıldı. Zam haberleri de vatandaşları derinden endişelendirmeye başladı. Peki doğalgaza zam geldi mi? Doğalgaza ne kadar zam geldi? BOTAŞ'tan yapılan açıklamaya göre şubat ayında konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarına zam yapıldı. Peki doğal gaz zammı ne kadar? Doğal gaza ne kadar zam yapıldı? Doğal gaz zam oranı yüzde 1  olarak açıklandı.

DOĞALGAZA ZAM GELDİ Mİ?

Doğalgaza zam yapıldı! Gelen yeni zammı Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş., (BOTAŞ) internet sitesinden duyurdu.

DOĞALGAZA NE KADAR ZAM GELDİ?

Yayımlanan şubat ayı tarife tablosuna göre konut tüketicileri için uygulanan tarifeye yüzde 1 zam yapılarak 1000 metreküp doğalgaz için 1276 lira fiyat belirlendi.

SANAYİ VE OSB'LERE DE ZAMLI TARİFE

BOTAŞ, ticarethaneler için uyguladığı 1000 metreküp doğalgaz satış fiyatını da yüzde 1 artışla 1428 liraya yükseltti. Yine organize sanayi bölgelerine yönelik doğalgaz satış fiyatı da yüzde 1 artarak 1420 lira oldu.

Zamlı tarifenin uygulandığı bir diğer alan da elektrik üretim santralleri oldu. Yüzde 1'lik artışla birlikte santrallere uygulanan 1000 metreküp doğalgaz tarifesi 1428 liraya yükseldi.

DOĞALGAZ NEDİR?

Fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı doğalgaz, yer altında gözenekli kayaların boşluklarına sıkışmış olarak yada petrol yataklarının üzerinde gaz halinde büyük hacimler şeklinde bulunur.

Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır. Bu amaçla THT(tetra hidro teofen) ve / veya TBM (tersiyer bütil merkaptan) kullanılır. Karışımın içinde %95 yada daha yüksek bulunan metan gazının özelliği kimyasal yapısı en basit ve karbon içeriği en düşük olan hidrokarbon gazı olmasıdır. Metan molekülü 1 karbon 4 hidrojen atomundan oluşur.

Kimyasal yapısının basit olması nedeniyle yanma işlemi kolaydır ve tam yanma gerçekleşir. Dolaysıyla; duman, is,kurum,ve kül oluşturmaz. Yanması en kolay ayarlanabilen ve yanma verimliliği en yüksek olan yakıttır. Bu özelliği kullanım kolaylığı ve ekonomisi sağlar. Karbon içeriğinin düşük olması nedeniyle atmosferde sera etkisi oluşturan ve insan sağlığı bakımından zehirleyici olan karbondioksit gazı emisyonu, katı yakıtlara göre 1/3 ve sıvı yakıtlara göre 1/2 oranındadır.

DOĞALGAZ NERELERDE KULLANILIR?

Doğalgaz, konutlarda ısıtma ve soğutma, sıcak su elde etme pişirme amaçlı kullanılır. Merkezi ısıtma sistemi olan binalarda sıcak su ve pişirme amacıyla dairelere kolon hattı ile doğalgaz verilebilir. Bireysel kullanımda ise şu seçenekler söz konusu olabilir:

Yalnızca ısınma (doğalgaz sobası, kat kaloriferi).

Isınma ve sıcak su elde etme (kombi, boylerli kat kaloriferi, kat kaloriferi ve şofben).

Isınma ve sıcak su ve pişirme.

Sanayide ise, küçük sanayi atölye ve fırınlarda üretim amaçlı olarak kullanılır. Demir-çelik, çimento, kimya sanayisinde, cam ve kiremit imalatında da yararlanılan doğalgaz, tekstil sektörü için de önemli bir enerji kaynağıdır. Türkiye'nin elektrik ihtiyacının küçümsenemeyecek bir kısmı doğalgazla çalışan santrallerde üretilir.

Haber Ara