Dolar

32,5192

Euro

34,8443

Altın

2.430,41

Bist

9.645,02

Doğalgaz faturanızı böyle düşürebilirsiniz

Gelen faturadan hemen herkes şikayetçi. Enerji uzmanları evinizde öncelikli olarak alacağınız basit tedbirlerle bu faturayı düşürebilmenin de yolları olduğunu kaydediyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-16 18:59:44

Doğalgaz faturanızı böyle düşürebilirsiniz

 

Büyük şehirlerde yaşayıp da doğalgaz faturasından memnun olan bir kişiye rastlayamazsınız.

Ülkemizin doğalgaz temininde dışarıya olan bağımlılığı henüz çözülebilmiş değil. Birim ve maliyetlerin yükselmesi ile birlikte vatandaş da yaktığı gazı zamlı olarak ödüyor.
Sektörel uzmanlar ise bazı önerilerde bulunarak vatandaşların doğal gaz sistemi ve kullanımında yapılacak değişikliklerle faturalarda tasarrufa gidilebileceği tavsiyelirendi bulunuyor

Yoğuşmalı kombi avantajlı

Ülkemizde yaklaşık 3 yıl önce yoğuşmalı kombilere geçildi.Konvansiyonel kombiden yoğuşmalı kombiye geçişle daha tasarruflu bir sistemle karşılaşıldı. Klasik kombiye göre en büyük avantajı, bacanın içerisinde gizli ısıya alarak artı değer katması. Hem çevre dostu hem de daha tasarruflu olması tercih nedeni

Çatı yalıtımınız nasıl?

Çatınızı uygun bir yalıtım malzemesiyle az 10 santimetre kalınlığında yalıtmanız etkili olur.Masraflarınız artsa da uzun vadede bu işyem kendisini birkaç yılda amorti edecektir.
Duvarlarınızı, mühendisin bilgisine başvurarak mantolama yaptırın. Masrafınızı 2 ile 5 yıl arasında geri alabilirsiniz.

Kombi alırken düşünün

Kombi alırken, konuta uygun, hermetik ya da bacalı kombi alın. Cihazı çalışırken görün.
Pencerelerinizde çift cam ya da çift pencere kullanın. Harcamanızı 5 yıl içinde geri alırsınız.Satış sonrası servis hizmeti olan, TSE ve CE belgeleri arayın ve mutlaka farklı markaları karşılaştırın.

Oda sıcaklığı düzenlemesi

Oturma odaları için 22 derece, yatak odaları için 20 derece sıcaklık önerillmekle birlikte oda sıcaklığını 1 derece düşürün. Oturma odaları için 21, yatak odaları için 19 santigrat dereceyi seçerseniz toplam yakıt tüketiminiz yüzde 7 azalabilecek. Kombilerde ideal ısı değerleri, ısıtılacak evin ya da odanın boyutuna ve konumuna göre değişiyor. Antre ve hol gibi alanların ortalama 15 derece sıcaklıkta olması oturma odası, yatak odası ve mutfak gibi alanların 20-22 derece sıcaklığa sahip olması yeterli.

Kombi su ayarları

Kombi sıcak su ayarları için ideal sıcaklık ortalama 60 derece. Bu sıcaklığın eve sağladığı sıcak su değeri 20 derece civarlarında.Dış hava sıcaklığına bağlı olarak ısıtma cihazlarını düşük sıcaklıkta sürekli yakmak, kesintili yakmaktan daha ekonomik.
Pencere ve kapılarınızda hava sızdırmazlığını sağlayın. Hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanılabilir. Pencere kasaları ile duvar arasındaki boşluklar doldurulmalı.

16 dereceye kadar bile düşürebilirsiniz

Odalarda masa, sandalye ve yataklar dış duvardan uzak tutulmalı. Geceleri uyurken kalın örtü kullanarak oda sıcaklığını 16–18 °C'ye düşürün. Radyatörlerin üstlerini ve önleri kapatılmamalı.Perdeler radyatörü kapatmamalı.Evin kullanılmayan bölümlerinde radyatörleri kapatılmalı. Oturma odalarını ısıtmayla birlikte nemlendirilmeli. Çünkü nem, sıcaklığı daha çok hissedilmesini sağlar. Ayrıca üst solunum yollarında sıcaklık nedeniyle kurumaları önler.

Haber Ara