Dolar

32,5617

Euro

34,7388

Altın

2.491,02

Bist

9.524,59

Doğal afetler insanları daha dindar mı yapar?

Yeni araştırmalar , insanların doğal afetlerden etkilendiklerinde daha dindar olduklarını ortaya koyuyor. Kendilerini dindar bir kişi olarak derecelendirmeleri, Tanrı'da teselli bulmaları ve Tanrı'nın hayatlarında önemli olduğunu söylemeleri daha olasıdır.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-31 10:28:51

Doğal afetler insanları daha dindar mı yapar?

Jeanet Sinding Bentzen

Filozoflar bir zamanlar toplumlar, modernleştikçe dinin yok olacağını tahmin etmişlerdi. Bu olmadı. Bugün, dünyadaki her beş kişiden dördünden fazlası Tanrı'ya inanıyor. Din, modernizasyonun yerini alamayacağı bir amaca hizmet ediyor gibi görünüyor.

Yeni araştırmalar , insanların doğal afetlerden etkilendiklerinde daha dindar olduklarını ortaya koyuyor. Kendilerini dindar bir kişi olarak derecelendirmeleri, Tanrı'da teselli bulmaları ve Tanrı'nın hayatlarında önemli olduğunu söylemeleri daha olasıdır. Ortalama dindarlıktaki bu artış, tüm ana dinlere, gelir gruplarına ve tüm eğitim geçmişlerine mensup insanlar için tüm kıtalarda görülür.

Dindarlık, 1991-2009 döneminde depremden kurtulanlara kıyasla dünyanın dört bir yanında depremlerin vurduğu ilçelerde dokuz kat daha fazla arttı. Bunun temel nedeni, inananların daha dindar olmalarıdır. İnançsızlar, bir doğal afet sonrasında dini kabul etme eğiliminde değiller. Ayrıca genellikle kiliseye daha sık gitmezler. Aksine, mevcut kişisel inançları yoğunlaşır. İnananlar bu artan dinsel yoğunluğun bir kısmını nesiller boyunca aktarıyor: Göçmenlerin çocukları, ebeveynleri depreme yatkın bölgelerden geldiklerinde daha dindar.

Dünya genelinde dindarlığı karşılaştırmak zordur. Endonezyalı bir Müslümanın dindarlığını Amerikalı bir Protestanın dindarlığıyla karşılaştırmak zor. Bunun yerine, yeni araştırmalar Amerikan Protestanının dindarlığını yalnızca diğer Amerikalı Protestanlarla ve Müslüman Endonezyalıları diğer Müslüman Endonezyalılarla karşılaştırıyor. Kullanılan temel dindarlık ölçüleri, dünya genelinde 200.000'den fazla insanın katıldığı anketlere dayanmaktadır.

Sosyologlar , birlikte küresel dindarlığı kapsayan altı özel soru belirlediler: "Tanrı hayatınızda ne kadar önemli?", "Dindar bir kişi misiniz?", "Dini törenlere ne sıklıkla katılıyorsunuz?", "Tanrı'da teselli buluyor musunuz?" “ Tanrı'ya inanıyor musunuz? ”Ve“ Ölümden sonraki hayata inanıyor musunuz?”

Afetler ve dindarlık arasındaki bağlantı, alternatif dindarlık ölçütleri için de mevcuttur. Özellikle, “Tanrı” veya “Dua” gibi dini terimlerle ilgili google aramaları daha yüksek afet riskiyle birlikte artar. Bu önlemler kesin olmayabilir ve bu da kullanılan metodoloji için bir problem değildir. Metodoloji, kesin dindarlık ölçülerine değil, toplumlar arasında doğru bir dindarlık sıralamasına bağlıdır.

Afetler karşısında dindarlığın neden arttığının açıklaması, insanların maddi yardım için kiliseye gitmesi, insanların afetler karşısında hareket etmesi veya felaketlerin gelişmeyi veya diğer kültürel değerleri de etkilemesi olabilir.

Bununla birlikte, afetlerin dindarlık üzerindeki etkisinin ana nedenlerinden birinin dini başa çıkma olduğu ortaya çıktı. Dini başa çıkma teorisi, insanların dini sıkıntı ve belirsizlikle başa çıkma aracı olarak kullandıklarını belirtir.

Ampirik kanıtlar , kanser, kalp problemleri, yakın ailede ölüm, alkolizm, boşanma veya yaralanma gibi çeşitli olumsuz yaşam olaylarına maruz kalan insanların diğerlerinden daha dindar olduğunu göstermektedir.

Afetler, sıkıntı ve belirsizliğe şok etkisi yaratır. Araştırmalar , güçlük ve belirsizliğin tüm dünyadaki insanları daha dindar yapabileceğini gösteriyor. İnsanlar mutlaka Tanrı'nın yeryüzünü salladığını düşünmezler, ancak durumla başa çıkmak için dinlerini kullanabilirler.

Doğal afetlerden sonraki deneyimlerle baş etmek için dinlerini sarılanların çoğu Hıristiyanlar, Müslümanlar, Hindular ve Yahudilerdir. Budistler daha az etkileniyor gibi görünüyor. Verilerde başka dinlerden veya ruhani gruplardan baş etme deneyimleri için herhangi bir sonuca varmaya yetecek kadar insan yoktur.

Ne tür felaketler dini inançları artırır? Dini başa çıkma teorisine göre, insanlar çoğunlukla dini büyük, olumsuz ve öngörülemeyen olaylarla başa çıkmak için kullanırlar. Başa çıkma için dini kullanmak, insanların bir durumdan kaynaklanan duygusal sıkıntıyı azaltmayı amaçladıkları duygu odaklı başa çıkma olarak adlandırılan şeyin bir parçasıdır.

İnsanlar, olumsuz algılanan ancak öngörülebilir olaylarla karşı karşıya kaldıklarında, örneğin yaklaşan bir sınav veya bir iş görüşmesi gibi, sorun odaklı başa çıkma olasılıkları daha yüksektir, burada doğrudan strese neden olan sorunu çözmeyi hedeflerler.

Aynı şekilde, dindarlık, öngörülemeyen felaketlere tepki olarak tahmin edilebilir felaketlere kıyasla daha fazla artar. Dört ana jeofizik ve meteorolojik felaketten depremler, tsunamiler ve volkanik patlamalar insanların inançlarını yükseltirken tropikal fırtınalar yükselmiyor.

Gerçekten de, meteorologlar fırtınaları tahmin etmede depremleri tahmin etmede sismologlara göre çok daha kolay zamana sahipler. Dahası, nadiren vurulan bölgelerdeki depremler, sık sık vurulan bölgelerdeki depremlerden daha fazla dindarlığı artırır.

Ayrıca, daha büyük depremler, daha küçük depremlere göre dindarlığı daha fazla artırır.

Savaşlar ve çatışmalar gibi diğer felaketler, potansiyel olarak dindarlık üzerinde doğal afetlerle benzer etkilere sahip olabilir. 11 Eylül saldırısının ardından her 10 Amerikalının dokuzu dinlerine dönerek sıkıntılarıyla baş ettiklerini bildirdi . Dahası, araştırmalar, çatışmaya daha fazla maruz kalan kişilerin dini gruplara katılma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor .

(Jeanet Sinding Bentzen, Kopenhag Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde Doçent ve 'Acts of God?' kitabının yazarıdır. Son araştırmaları, dinin toplum için nedenleri ve sonuçları üzerine çalışmaları içermektedir.)

Kaynak: blog.oup.com/

Haber Ara