Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Dizel Motorların Savaşı

Dünya elektrikli araçları tartışırken, ağır işler için, güvenilirliğin ön planda olduğu kritik işler için hala dizel motorlar tercih edilmekte.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-24 13:29:33

Dizel Motorların Savaşı

Özellikle tarım ağırlıklı toplumlar, ağır sanayisi gelişmiş veya toprakları geniş alanlara yayılmış ülkeler için dayanıklı bir dizel ünite hala tercih sebebi. 1878'de Rudolph Diesel Almanya'da aldığı eğitim sırasında öğrendiği içten yanmalı motorların verimsizliği hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Tüm hayatını buna adayan Diesel, günümüzde bildiğimiz haliyle 4 zamanlı dizel motorun patentini aldı.
Dünya'da kara ve deniz taşımacılığının kalbinin atmasını sağlayan dizel motor iki zamanlı versiyonlarıyla yük gemilerinde ve 4 zamanlı versiyonlarıyla en sık binek ve ticari araçlarda karşımıza çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin senelerdir en çok satan aracı olmaya devam eden Ford F-150, aynı zamanda Dünya'nın en büyük otomotiv pazarlarından biri olan A.B.D.'nin pikap araç tutkusunu özetliyor. Uzun mesafeler, çekilmesi veya taşınması gereken yükler ve kökeninde tarım toplumu olması sebebiyle pikap araçlara olan ihtiyaç artıyor. Her ne kadar bu araçlar dizel motorların vitrini olarak kullanılsa da satılan çoğu pikap aslında benzinli üniteye sahip.
Yük, treyler, karavan, iş makinesi gibi 10-15 tona kadar çekme gücü olan pikapların sahip olması beklenen en önemli özelliği ise yük altında uzun süreler çalışabilmeleri. Şu anki pikap arenasında kapılar ardında üç adet ünitenin savaşı sürüyor.
PowerStroke
Ford üretimi 7.3 yerini almış 6.7 Litrelik PowerStroke. 10 Vites otomatik şanzımanıyla 450 beygir ve 1500Nm tork ile oldukça güvenilir izlenim bırakıyor. 17 Ton çekme kapasitesi olan ve 2020 Ford Super Duty pikapa hayat veren motor, yüzbinlerce kilometre ve saatlerce ağır bakım görmeden her şartta çalışmaya devam edebiliyor. Elektrik destekli turboşarjlı, 36,00psi basınca ayarlı Bosch dizel enjektörleri ve grafit demir motor bloğuyla öne çıkıyor.
V8 dizilimi ve 16:2:1 sıkıştırma oranıyla yük altında olabilecek en iyi yakıt tasarrufu ve misyon değerlerini hedefliyor.
Cummins
Gelmiş geçmiş en dayanıklı ve milyon kilometreler yapabilen dizel ünitesi 5.9l 12v ile ünlenmiş Cummins üniteler DodgeRam pikaplara hayat veriyor. 6.7 litrelik ünite, daha çok hafif pikaplar için düşünülmüş olmasına rağmen 370 beygir ve 1300nm tork ile 15 ton çekme kapasitesine sahip. Döküm demir motor bloğu 6 vites otomatik şanzıman ile iyi bir yakıt tüketimi hedefliyorç
Duramax
2020 Model Chevrolet Silverado'nun satışındaki en büyük etmen olan ünite 6.6l hacme ve v8 dizilime sahip. 1600 devirde 1400nm tork üreten ünite aynı zamanda bu tork değerini en düşük devirlerde sağlayarak diğer iki rakibinden öne çıkıyor. 445 Beygir güç üretebilen motor 10 ileri otomatik şanzıman ile her aralıkta en iyi performansı vermeyi hedefliyor.
Rakamlara bakıldığında Ford liderliği sırtlıyor gibi görünse de, 5.9 Litre 12 valf Cummins motorun geçmişte edindiği efsanevi ün Dodge cephesinin yabana atılmamasını sağlıyor. En düşük devirde en yüksek tork değerine sahip olması ve 10 ileri şanzımanıyla ise Silverado kendi kitlesini elde etmiş durumda.

Haber Ara