Dolar

32,5231

Euro

34,8051

Altın

2.423,19

Bist

9.732,66

Diyanet'te kaç astronom var?

Diyanet bünyesinde kaç vaiz var, kaç diyetisyen ve kaç kadın personel var bunları hiç merak ettiniz mi? Türkiye'nin en büyük ve en küçük camisinin nerede olduğunu biliyor musunuz peki?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-06 19:01:02

Diyanet'te kaç astronom var?

 Türkiye'de birbirinden çok farklı yapıya sahip camiler var. Diyanet'in otokontrolünde faaliyet gösteren bu camiler dini ibadet yönünden vatandaşların hizmetini görürken gerek tarihi gerekse turistik açıdan yerli ve yabancı turistlere hitap eden camilerimiz de yok değil.

Biz de bu satırlarda ülkemizde bu konuda çok farklı bilgi içeren verileri toplayarak sizlerle paylaşmak istedik.

İşte camiler ve türlerine yönelik veriler ve bu alanda merak edilen bazı hatırlatlara:

En çok cami İstanbul'da en az Tunceli'de

Diyanet İşleri Başkanlığı, ülkemizdeki toplam cami sayısının 84 bin 684 ollduğunu açıkladı.2020 yılı itibarıyla en çok cami İstanbul'da en az cami ise Tunceli'de.
Antalya'da 2282,İzmir'de 1915 ve Ankara'da 3152 adet cami bulunuyor.

Türkiye'nin ilk camisi ve yapılışı

Dünyanın ilk kilisesine ev sahipliği yapan ve 2700 yıllık bir geçmişe sahip Antakya aynı zamanda Türkiye'nin ilk camiisini de bünyesinde barındırıyor. Cami adını Hz.İsa tarafından Antakya'ya hak dinini yaymak için gönderilen havarilere ilk inanan kişi olup, Hz. Muhammed'in geleceğini 600 yıl önceden söyleyip ona da iman eden Habib-i Neccar'ın isminden almış. Habib-i Neccar'ın adı hem Kuran'da hem İncil'de geçmektedir.Cami 636 yılında Halife Hz. Ömer'in orduları tarafından yapılmıştır

Sultanın yaptırdığı ilk cami

Selatin camileri olarak tanımlanan ve Osmanlı döneminde sultanların yaptırdığı camilerden ilki Bursa'daki Ulu Camii ve Yeşil Camii'dir. İstanbul'daki ilk selatin camisinin, İstanbul'un ele geçirilmesi sonrası camiye çevrilen Ayasofya olduğu belirtilse de II. Mehmed tarafından yaptırılan Fatih Camisi'nin ilk selatin cami olduğu üzerinde daha çok duruluyor.İstanbul'da Osmanlı padişahlarının ve onların annelerinin yaptırdığı 35 Selatin camisi vardır.

Türkiye'nin en büyük camisi

Yapımı 6 yıl süren Büyük Çamlıca Camisi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çok sayıda yabancı devlet adamının katıldığı törenle açıldı. 63 bin kişi kapasiteli Büyük Çamlıca, Türkiye'nin en büyük camisi konumunda.

Türkiye'nin en küçük camisi

Trabzon'un Uzungöl beldesinde ahşaptan inşa edilen 4 kişilik cami Türkiye'nin en küçük camisi.Bir otel yanında ahşaptan inşa edilen Türkiye'nin ahşap minareli en küçük camisi turist çekme amacını da taşıyor.
Minare bütün olan ladin ağacından yapılma.Minarenin diğer minareler gibi içi boş değil. Sağlamlık bakımından bir sorun yok. Ezan okunabilecek kadar sağlam, ancak ezan okuma denenmemiş.

Diyanet'in personel sayısı

Toplam personel: 102.081
İmam-Hatip: 56.374
Baş Vaiz: 35
Uzman Vaiz: 126
Vaiz: 2.238
Cezaevi Vaizi: 391
Astronom: 4
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı: 5
Diyetisyen: 2
Vakit Hesaplama Uzmanı: 1
Aşçı: 10
Erkek personel: 84.457
Kadın personel: 17.624

 

Haber Ara