Dolar

32,3667

Euro

35,0588

Altın

2.324,81

Bist

9.079,97

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan ilk cuma namazı ve hutbe

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanı olarak atanmasının ardından ilk cuma namazını kıldırdı. Erbaş, cuma hutbesinde, 'İslam'ın bütün değerlerini istismar ederek, vatanına ve milletine her türlü hainliği yapanların hicret kelimesinin arkasına sığınmaları beyhude bir çabadır' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-22 16:54:18

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan ilk cuma namazı ve hutbe


Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, göreve başlamasının ardından ilk kez Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde hutbe okuyup, cuma namazını kıldırdı. Vatandaşların hicri yeni yılını kutlayarak hutbesine başlayan Erbaş, Muharrem ayının ilk günlerinin idrak edildiğini söyledi. Hicri 1439 yılına girmenin heyecanının yaşandığını söyleyen Erbaş, şunları kaydetti:

"Hicret, Müslümanlar için birçok dersler içermektedir. Her şeyden önce bu hicret, bir kaçış değil, yüce değerlerin yeryüzünde neşv-ü nemâ bulması için girişilen kutlu bir yolculuktur. Hicret; şiddetten merhamete, esaretten özgürlüğe gidişin adıdır. Allah'a itaatin, sadece ona kul olmanın göstergesidir. Hicret, İslam davası uğruna anadan, babadan, evlattan, hatta candan vazgeçişin, ibretli ve meşakkatli kıssasıdır. Hicret, yârını, diyârını, malını-mülkünü Allah için göz kırpmadan terk eden muhacir ve onları bağırlarına basan ensarın destanıdır. Bu destanda fedakârlık, kardeşlik, ahde vefa, birlik ve beraberlik, sevgi, saygı, paylaşma ve kucaklaşma vardır. Hâsılı hicret, Allah'a ibadete, insanî erdemlere, rahmet ve medeniyete gönlünü açanların azmi ve kararlılığı, bu değerlere kapılarını kapatanların ise hüsranıdır."

Hicretin boş şeylerden, ömrü israf eden her türlü arzu ve istekten uzaklaşmak olduğunu ifade eden Erbaş, "Resulullah Efendimizin hadisi doğrultusunda asıl hicret, haram ve günahları terk ederek Yüce Allah'a teslimiyettir. Allah Resulüne gönülden bağlılığın, sadakatin, ümmet olabilme gayret ve samimiyetinin ifadesidir. Hicret, insanlık onurunu zedeleyen her türlü süflî duygu ve emellere sırt çevirmektir. Ulvi değerler uğruna mücadele etmektir. Hicret; batıldan, boş şeylerden, ömrü israf eden her türlü arzu ve istekten uzaklaşmaktır. Hakk, hakikat ve ahlak yolunda ilerlemektir. Yüce Mevla'nın yarattığı tertemiz fıtratımızı muhafaza edebilmektir. Şirkten, küfürden, nifaktan uzak durup, imana sadık kalabilmek" dedi.

"HİCRET KELİMESİNİN ARKASINA SIĞINMALARI BEYHUDE BİR ÇABADIR"

Hicret kelimesinin arkasına sığınan bazılarının boşuna bir çaba içinde olduğunu söyleyen Erbaş, şunları kaydetti:

"Hicret ahlakına sahip olmanın ölçüsü Allah'a kul, Resulüne ümmet olma bilinciyle yeryüzünde iyiliğin hakim olması için gayret göstermektir. Sevgi, saygı, paylaşma, yardımlaşma duygusuyla, samimiyetle kardeşine, milletine, değerlerine gönülden bağlı olmaktır. Dolayısıyla İslam'ın bütün değerlerini istismar ederek, vatanına ve milletine her türlü hainliği yapanların, hicret kelimesinin arkasına sığınmaları beyhude bir çabadır. Böylelerinin, içine düştükleri acizliği, hicret kelimesini kirleterek müntesiplerine izah etmeye çalışmaları, hicret gibi ulvi bir kavramı istismardan başka bir şey değildir."

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara