Dolar

32,3271

Euro

35,0620

Altın

2.297,63

Bist

9.008,28

Diyala da IKBY referandumunu reddetti!

Irak'ın doğusunda bulunan tartışmalı bölgelerden Diyala Vilayet Meclisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunun kentte yapılmasını reddetti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-12 17:29:03

Diyala da IKBY referandumunu reddetti!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de gitmeye hazırlandığı bağımsız Kürdistan referandumu, bölge ülkelerinin tepkisini çekmesinin yanısıra tartışmalı bölgelerde gerçekleştirilmek istenmesi ile de eleştiriliyor. Bayrak krizi sebebiyle adı sıkıkla duyulan Kerkük'ün yerine şimdi de Diyala gündemde... Henüz geçen ay referanduma dahil edilen ve son günlerde karışıklıkların dinmediği tartışmalı bölge Diyala'da geçtiğimiz günlerde referandum karşıtı bir miting düzenlenmişti. İran destekli Haşd-i Şabi milislerinin bölgeye geldiğini iddia eden Barzani destekli yayın organı Rudaw'ın bu iddiasına İran'dan bir yanıt gelmeken Diyala'da gerilim sürüyor...

MECLİS REDDETTİ!

Diyala Vilayet Meclisi Başkanı Ali Dayini, yaptığı basın toplantısında, "Diyala Meclisi, referandumu ele almak için düzenlediği oturumda, bunun kentin idari sınırları dahilinde yapılmasını oy çoğunluğuyla reddetti" dedi. Dayini, ayrıca terör örgütü DEAŞ saldırıları nedeniyle yerinden edilenlerin evlerine geri dönmesinin hızlandırılması ve resmi güvenlik güçleri dışında başka güçlerin kente getirilmesini kabul etmediklerini ifade etti.

Diyala'ya bağlı Türkmen, Kürt ve Arapların yaşadığı Mendeli'de gösteri düzenleyen Türkmen ve Arap vatandaşlar, geçen hafta belediye binasındaki IKBY bayrağını indirerek, yerine Irak bayrağını asmıştı.

IRAK MECLİSİ DE REDDETTİ

Irak meclisi, bugün yaptığı oylamada IKBY'nin 25 Eylül'de gerçekleştireceği "bağımsızlık referandumunu" reddetti.

REFERANDUM

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, uzun süredir tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını ilan etmişti. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise Barzani'nin referandum ilanından sonra yaptığı açıklamada "bunun anayasaya aykırı olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını" söylemişti.

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

721949

Haber Ara