Dolar

32,5963

Euro

34,8549

Altın

2.496,68

Bist

9.633,32

Dışişleri'nden Kıbrıs açıklaması

Dışişleri Bakanlığı'ndan Kıbrıs'a yönelik bir açıklama geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-26 15:15:01

Dışişleri'nden Kıbrıs açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kıbrıs'ta çözüm arayışlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Müftüoğlu, "Müzakere sürecinde bizim için önemli olan, Türkiye'nin Kıbrıs'taki etkin garantisinin devam etmesidir. Bu bizim ilkesel tutumumuzdur, prensibimizdir. Garantiler Türkiye'nin vazgeçilmezidir" ifadelerini kullandı.

TÜRK TARAFININ ŞARTLARI

Türk tarafının şartları şu şekilde:

- Garantörlük kalacak: Bölgemizin içinde bulunduğu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan ‘Güvenlik ve Garanti' düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir.

- Anlaşma AB hukuku olacak: Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. (AB ülkeleri parlamentolarında onaylanıp değişmez AB hukuku olarak kabul edilmesi.)

- Türklere AB vatandaşı hakkı: Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır. (AB vatandaşlarının 4 özgürlüğü: Serbest dolaşım, yerleşim, işyeri kurma ve mülk edinme.)

ASKER MESELESİ

Rum tarafı ve Yunanistan Türkiye'nin adadaki askerlerini çekmesini istiyor. Fakat Türkiye bunu kabul etmiyor.

13 Ocak gnü cuma namazı çıkışında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Asker kalacak" dedi.

(HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

461727

Haber Ara