Dolar

32,3308

Euro

35,1814

Altın

2.247,37

Bist

8.718,11

Dışişleri'nden, AB liderlerinin bildirisine tepki!

Dışişleri Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'ne yönelik açıklama yapıldı. Açıklamada, 'Bir-iki ülkenin dar siyasi hesapları nedeniyle Türkiye-AB ilişkilerinde henüz pozitif gündem yaratılamamış ve AB hiç bir yararı olmayan kısıtlayıcı önlem alma arayışından çıkamamıştır' ifadeleri kullanıldı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-11 12:41:55

Dışişleri'nden, AB liderlerinin bildirisine tepki!

Dışişleri Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'ne yönelik yapılan açıklamada, "Bir-iki ülkenin dar siyasi hesapları nedeniyle Türkiye-AB ilişkilerinde henüz pozitif gündem yaratılamamış ve AB hiç bir yararı olmayan kısıtlayıcı önlem alma arayışından çıkamamıştır" ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığından, 10-11 Aralık AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonuçları ile ilgili yapılan değerlendirmede, "1-2 Ekim AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nden bu yana ülkemizle diyalog ve temas yönünde çaba gösteren Dönem Başkanı dahil birçok AB ülkesi olsa da, bir-iki ülkenin dar siyasi hesapları nedeniyle Türkiye-AB ilişkilerinde henüz pozitif gündem yaratılamamış ve AB hiç bir yararı olmayan kısıtlayıcı önlem alma arayışından çıkamamıştır" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bazı üye ülkelerin üyelik dayanışmasını ve veto haklarını kötüye kullanarak, Türkiye'ye karşı gündeme getirdikleri maksimalist talepleri ve haksız tutumları, Türkiye ile AB'yi bir kısır döngü içine sokmuştur. Bu durum, Türkiye ve AB'nin ortak çıkarları ile bölgemizin barış, güvenlik ve istikrarına zarar vermektedir.
Özellikle Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Ege ve bölgesel konularda, esasen AB'nin büyük kesiminin de benimsemediğini bildiğimiz, ancak dayanışma ve veto baskısıyla 10 Aralık AB Zirvesi Sonuçlarına konulmak zorunda kalınan yanlı ve hukuka aykırı tutumu reddediyoruz.

"TÜRKİYE, YUNANİSTAN İLE ÖN KOŞULSUZ
OLARAK GÖRÜŞMELERE HAZIR"

Türkiye, bölgede istikrarın tesisi için, Yunanistan'la, kışkırtıcı adımlarına rağmen, ön koşulsuz olarak istikşafi görüşmelere başlamaya hazır olduğunu her zaman ifade etmiştir.

Türkiye ve KKTC, 2004'ten bugüne kadar, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarının bir gerginlik değil, istikrar unsuru haline gelebilmesi için iyi niyetli bir biçimde çaba göstermiş, tüm yapıcı ve olumlu girişimleri üstlenen taraf olmuştur.
AB bu kararında bir kez daha Kıbrıs Adasının ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkını ve iradesini görmezden gelmiş, kendisini Kıbrıs meselesi ve Kapalı Maraş konularında GKRY'nin dayatmasına mahkûm etmiştir. AB artık, Kıbrıs meselesine Ada'daki gerçekler temelinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasını engellemeye matuf bu tutumundan vazgeçmelidir.

"DOĞU AKDENİZ'DE ÜLKEMİZİN VE KKTC'NİN
HAKLARI KORUNMAYA DEVAM EDİLECEKTİR"

Kıbrıs Rumlarının Kıbrıs Türkleriyle bir şekilde bir araya gelerek Doğu Akdeniz'de gerginliğe neden olan hidrokarbon kaynakları ve bunların gelirlerinin paylaşımı konusunu ele almaya başlamaları ve çözüm yolunda somut adımlar atmaları en sağlıklı çıkış yoludur. Esasen, Doğu Akdeniz bölgesel konferansı da bu açıdan bir fırsattır. Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve KKTC'nin meşru hakları kararlılıkla korunmaya devam edilecektir.

Yunanistan'ın Ege denizinde göçmenleri geri itmesi ve bu eylemlere Frontex'in dahil olması, AB için yüz kızartıcıdır. Ciddi bir insan hakkı ihlali olan ve uluslararası kamuoyu tarafından şiddetle kınanan bu ihlallere ve toplu sınır dışı uygulamalarına son verilmeksizin, göç akımlarının sorumlu bir şekilde yönetiminden bahsedilmesi mümkün değildir. AB, göç yönetimi konusundaki hassasiyetini ülkemize değil, sığınmacılara insanlık dışı muameleyi sistematik hale getiren özellikle Yunanistan'a göstermelidir.

"AB AKLISELİM DAVRANMALIDIR"

Türkiye-AB 18 Mart Mutabakatı'nı oluşturan tüm konuların önkoşulsuz olarak ve bu konulardan birinin diğerinin koşulu haline getirilmeksizin güncellenmesine dair çalışmanın biran önce başlatılması, ortak menfaatimize olacaktır. Bu aynı zamanda, Avrupa'da ve ötesinde karşılaştığımız ortak sınamalarımızın aşılmasına da hizmet edecektir.
Her zaman söylediğimiz gibi AB dürüst arabulucu rolünü üstlenmeli; ilkeli, stratejik ve aklıselimle davranmalıdır."

Haber Ara