Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç: (2)

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç: (2)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 13:25:13

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç: (2)
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye'nin DAEŞ'e yönelik mücadelesindeki hedefinin açık ve net olduğunu belirterek, "DAEŞ, Türkiye için bir terör örgütü. Türkiye'nin temel hedefi tüm terör örgütlerinde olduğu gibi DAEŞ'e karşı da mücadele etmek" dedi.

Bilgiç, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği olağan basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye ve ABD arasında varolan DAEŞ'e karşı mücadelede işbirliğine dair bir soru üzerine Bilgiç, Türkiye ile ABD'nin DAEŞ'e yönelik kapsamlı bir mutabakatı olduğunu anlattı.

Son olarak Türkiye ile ABD arasında ortak hava operasyonların gerçekleştirilmesi için özel operasyonlar hakkındaki prosedürün geçen günlerde imzalandığını belirten Bilgiç, bu çerçevede ortak hava uçuşlarının yapılabileceğini, bunların askeri ve teknik konular olduğunu ifade etti.

Türkiye sınırındaki 5 köyün DAEŞ tarafından ele geçirmesi iddialarının sorulması üzerine konuya dair bilgisi olmadığını dile getiren Bilgiç, şunları söyledi:

"Türkiye'nin DAEŞ'e yönelik mücadelesindeki hedefi gayet açık ve net. DAEŞ, Türkiye için bir terör örgütü. Türkiye'nin temel hedefi tüm terör örgütlerinde olduğu gibi DAEŞ'e karşı da mücadele etmek. Türkiye olarak uluslararası koalisyonun bir parçası olarak bugüne kadar pek çok toplantıya katıldık. Yabancı terörist savaşçılar konusunda Türkiye'nin attığı özel adımlar var. Türkiye, DAEŞ'e karşı mücadelede attığı adımları kararlılıkla devam ettirecek"

ABD gibi diğer ülkelerle de DAEŞ'e karşı anlaşma yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya cevaben Bilgiç, bunun operasyonel bir konu olduğunu, bazı ülkelerin Türkiye ile temasının gündeme geldiğini, konuya ilişkin gelişmelerin önümüzdeki dönemde belli olacağını vurguladı.

- Eğit-donat programı

Eğit-donat konusundaki gelişmelerin sorulması üzerine Bilgiç, eğit-donata ilişkin basında çok sayıda spekülatif haberler yer aldığını, hayal mahsulü bir haberi daha önce de yalanladıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

"ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde eğit-donat öngörüldüğü şekilde yürütülüyor. Operasyonel detaylara girmem mümkün değil ama ilk grubun Suriye'ye geçtiğini söylemiştik. Yaklaşık 100 kişilik ikinci grubun eğitimi de devam ediyor. Arazide bazı sorunlarla karşılaştığı doğrudur, bu durumu arazideki şartlar dahilinde değerlendirmek yerinde olur. ABD ile mutabakatımız çerçevesinde önümüzdeki dönemde de kesintisiz olarak eğit-donat faaliyetleri devam edecek"

Bilgiç, ortak hava operasyonuna ilişkin soruya karşılık, özel operasyonlar hakkındaki prosedürün imzalandığını hatırlattı. Hedeflerin tespit edilmesi ve harekete geçilmesinin istihbari ve operasyonel bir konu olduğunu, günlük bilgi veremeyeceğini dile getiren Bilgiç, "Fakat belge imzalandığına göre yakın zamanda ortak uçuşların başlamasını bekliyoruz" dedi.

- Suriye'deki Türkmenler

DAEŞ ile mücadelede Türkiye'nin özel bir Türkmen grubu eğittiği haberlerine ilişkin Bilgiç, "Türkmenler Suriye'nin asli bir unsurudur. Yüzyıllardır bu ülkede geniş bir coğrafi alana yayılmış bir şekilde yaşamaktadırlar. Türkmenler Suriye'de hem Esed rejimi hem de DAEŞ ile mücadele içinde. Türkmenlerin bulundukları bölgelerde gerek kendi güvenliklerini gerek Suriye'nin ortak geleceğini tehdit eden tüm diğer unsurlara karşı eşgüdüm içinde hareket etmeleri gayet doğaldır" ifadesini kullandı.

Bir İngiliz gazetesinde "DAEŞ'ten arındırılacak bölgede bir polis gücü eğitildiğine" ilişkin haberler yayımlandığına işaret eden Bilgiç, Türkmenlere yönelik bir polis eğitim programı bulunmadığını, haberin doğru olmadığını vurguladı.

- New York'taki BM toplantısı

Bir soru üzerine, Dışişleri Bakanı'nın mutat olarak New York'taki BM Genel Kurulu toplantısına katılacağını belirten Bilgiç, "Mutaden Dışişleri Bakanımız New York'taki BM Genel kurulu toplantılara katılıyor. Tarih yaklaşınca netleşecek bir unsur" ifadesini kullandı.

Bilgiç, başka bir soru üzerine İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Türkiye ziyaretine ilişkin henüz bir tarih tespiti yapılmadığını kaydetti.

ÖSO komutanlarından birinin Türkiye'de düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin soru üzerine Bilgiç, bir iç siyasi hesaplaşmanın olduğu konusunda bilgiler olduğunu, konunun iç güvenlik kaynaklarına sorulabileceğini söyledi.

- Yurt dışına kaçan 2 savcı

Yurt dışına kaçtıkları belirlenen ve Almanya'da olduğu iddia edilen eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara ile ilgili soru üzerine Bilgiç, kırmızı bültenin adalet ve içişleri bakanlıklarının uhdesinde olduğuna işaret etti.

Dışişleri Bakanlığına ulaşan iade belgesinin Alman makamlarına iletilmesi hususunda gerekeni ivedikle yapmakla yükümlü olduklarını ifade eden Bilgiç, şu aşamada böyle bir belgenin bilgisi dahilinde olmadığını belirtti.

Tayland basınında, bombalı saldırının Türklerle ilişkilendirildiği yönünde bazı haberler çıktığını kaydeden Bilgiç, bu haberden duyulan rahatsızlığı Tayland makamlarına ilettiklerini dile getirdi. Çavuşoğlu'nun yeni Tayland Dışişleri Bakanı'nı tebrik etmek için aradığını anımsatan Bilgiç, terörizmle mücadele konusunun gündeme geldiğini, spesifik olarak saldırının gündeme gelmediğini aktardı.

- Çavuşoğlu'nun temasları

Sözcü Bilgiç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçen hafta Kıbrıs görüşmelerindeki KKTC müzakerecisi Özdil Nami, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak ile görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydetti.

Çolak ile yapılan toplantıda Kıbrıs'ta halen devam eden müzakere sürecine Türkiye'nin verdiği destek ve kararlılığın teyit edildiğini anlatan Bilgiç, inşaatı 7 Ağustos'ta tamamlanan denizaltı boru geçiş hattı ve KKTC'ye boruyla su temini projesinin de toplantıda gündeme geldiğini sözlerine ekledi.

(Bitti)

Haber Ara