Dolar

32,5993

Euro

34,7973

Altın

2.495,14

Bist

9.483,67

Dış Ticaret Beklenti Anketi

Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Beklenti Anketi'ne göre, yılın son çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre ihracat beklenti endeksi 2,8 puan azalarak 123,7 seviyesinde gerçekleşti- İthalat Beklenti Endeksi ise bu dönemde 6,5 puan artarak 112,8 seviyesine yükseldi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-09 10:19:57

Dış Ticaret Beklenti Anketi
İhracat Beklenti Endeksi, yılın son çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre 2,8 puan azalarak 123,7 seviyesinde gerçekleşti. İthalat Beklenti Endeksi de bu dönemde 6,5 puan artarak 112,8 seviyesine ulaştı.

Ekonomi Bakanlığı, bu yılın dördüncü çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi'ni açıkladı.

Buna göre, İhracat Beklenti Endeksi, dördüncü çeyrekte önceki döneme göre 2,8 puan azalarak 123,7 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde, İhracat Beklenti Endeksi'ne dahil edilen sorulardan gelecek üç aya ilişkin ihracat beklentisinin ve şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyinin endeksi azalış yönünde, gelecek üç aya ilişkin ihracat siparişi beklentisinin ve son üç aydaki ihracat sipariş düzeyinin ise endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi.

Ayrıca, endekse dahil edilen tüm soruların yayılma endekslerinin geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyrettiği belirlendi. Bu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi geçen yılın aynı dönemine göre 14 puan arttı.

- İthalat Beklenti Endeksi arttı

İthalat Beklenti Endeksi, 2017'nin son çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre 6,5 puan arttı. Bu yılın üçüncü çeyreğinde 106,3 olan endeks, dördüncü çeyrekte 112,8 seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde İthalat Beklenti Endeksi'ni oluşturan sorulardan gelecek üç aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin sorunun endeksi azalış yönünde etkilediği, gelecek üç aydaki ithalat beklentisi, birim ithalat fiyatı beklentisi ve son üç aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi.

Öte yandan, İthalat Beklenti Endeksi'ni oluşturan sorulardan son üç aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin sorunun ve mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin sorunun yayılma endeksi geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek puanda seyrederken, gelecek üç aydaki ithalat beklentisine ilişkin sorunun yayılma endeksi aynı düzeyde kaldı. Gelecek üç aya ilişkin birim ithalat fiyatı beklentisine ilişkin endeks ise daha düşük puanda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, İthalat Beklenti Endeksi geçen yılın aynı dönemine göre 3,7 puan artış kaydetti.

Haber Ara