Dolar

32,5657

Euro

34,7317

Altın

2.488,99

Bist

9.524,59

'Dış politikadaki belirsizlikler azalıyor'

Hürriyet Yazarı Murat Yetkin, bugünkü köşesinde 'Dış politikadaki belirsizlikler sanki azalıyor gibi' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-13 13:39:19

'Dış politikadaki belirsizlikler azalıyor'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Rusya, Suriye, Astana görüşmeleri, İran, Kıbrıs müzakereleri, Irak...

Türkiye'nin çevresinde gelişen bir çok olayda netleşmeler olduğunu belirten Yetkin, bunalrı şu şekilde sıraladı:

ASTANA

- Dün Putin önce Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'i, sonra da Erdoğan'ı 23 Ocak'ta Astana'da yapılması planlanan Suriye görüşmeleri konusunda aradı.

KIBRIS

- Astana Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde gerçekleşir ve anlaşma sağlanırsa Suriye'nin geleceğinin konuşulacağı Cenevre'de dün Kıbrıs görüşmeleri vardı. Bu kadar yıldan sonra ilk defa harita, toprak ve siyasi paylaşım aşamasına ve Türkiye, Yunanistan, İngiltere garantörlüğünde toplantılar yapılıyor.

IRAK

- Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak temasları sonucu, IŞİD Musul'dan temizlenene kadar Başika kampında kalınması ve Sincar'da PKK ile mücadele kararı çıktı.

SURİYEKRİZİ - ABD İLE İLİŞKİLER

- 20 Ocak'ta ABD Başkanlığını devralması beklenen Donald Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilk iyi haber de 11 Ocak gecesi geldi. Trump'ın müstakbel Dışişleri Bakanı, eski Exxon petrol devi yöneticisi Rex Tillerson Senato Dış İlişkiler Komitesinin sorularını yanıtlarken verdi bu haberi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yeniden anlaşmak zorundayız” dedi Tillerson; “(Suriye krizinde) Amerikan liderliğinin yokluğunda, (Erdoğan) bu duruma cidden sinirlendi ve (yüzünü) Rusya'ya döndü.”

Belki fazla basite indirgenmiş durumda ama bu iki cümle Trump'ın dış politika ekibinin Suriye'deki durumu ve Türkiye'nin konumunu anladığını gösteriyor.

Haber Ara