Dolar

32,5707

Euro

34,8919

Altın

2.427,77

Bist

9.722,09

Diş çürüklerinde neler yapılmalı?

Dt. Selma Kurtoğlu, “ Özellikle çocuklarda kontrolsüz tüketilen şeker , çikolata ve lokum gibi gıdalar çürüklere sebep olur. Çocukların beslenmesinden şekeri tamamen çıkarmak mümkün değildir. Dişleri fırçalamak veya en azından bol su ile çalkalamak faydalı olacaktır” dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 18:26:47

Diş çürüklerinde neler yapılmalı?

İşte O Öneriler

-Karbonhidratlar, özellikle de yumuşak gıdalar, dişler üzerinde kalarak  çürüklere zemin hazırlar. Bunlar arasında kek , bisküvi ,makarna ,pilav ,ekmek  dişlere yapışarak bakterilerin çoğalmasına neden olur. Buda çürük oluşumunu kolaylaştırır.

-Şeker veya karbonhidratlar gece yatarken veya uyku sırasında beslenirken kullanılması dişlere ekstra zarar verir. Bebeklerde şekerli mamalar , meyve suları ,şekerli süt gibi besinler  biberon ile verilmemesi gerekir. Yoksa bebeklerde  biberon çürüğü denilen çürükler oluşur. Bu durum çocuğun beslenmesini olumsuz etkiler . Görsel açıdan kötü bir görüntü oluştuğu için çocukların psikolojisi de  bozulabilir.

-Çok asitli gıdalar ,içecekler, limon gibi bazı meyve ve sebzeler diş minesine zarar verirler. Çok aşırı limon tüketen hastalarda ciddi mine aşınmaları , buna bağlı olarakta hassasiyet gelişebilir. Bu nedenle diş sağlığına zarar veren besinler arasında sayabiliriz. Her gün düzenli olarak içilen asitli içecekler de aynı harabiyeti yapabilir.

-Sigara , alkol diş ve ağız sağlığı için zararlıdır. Sigara çürük oluşumuna neden olmasa da diş etleri ve ağız mukozasına zarar verir. Alkol özellikle aşırı tüketilmesiyle ağız mukozasında kanserojen etki yapmaktadır.Isı ve dumanın içindeki kimyasal maddeler hep birlikte diş etlerinde ciddi sorunlara yol açar. Kemik kayıpları ,diş eti çekilmeleri ile dişlerinizi kolayca kaybedebilirsiniz.

 Dt.Selma Kurtoğlu 

Haber Ara