Dolar

32,3731

Euro

35,0014

Altın

2.325,97

Bist

9.098,04

Direniş roketleri, İsrail’e diz çöktürdü

Gazzeden atılan direniş roketleri, bir kere daha İsrail’e diz çöktürdü ve Tel Aviv yönetimi 48 saat içinde Hamas ile ateşkes yapmak zorunda kaldı. İsrail devlet kanalı Kan, ateşkese karşılık Tel Aviv yönetiminin, Gazze’ye 30 milyon dolarlık nakit girişe izin verdiğini açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-07 10:59:01

Direniş roketleri, İsrail’e diz çöktürdü

buyuk_15

Gazze'den atılan direniş roketleri, 48 saat içinde İsrail'e teslim olmak zorunda bıraktı. Gazze'den atılan yüzlerce roket karşısında şaşkına dönen İsrail, Mısır'ı devreye sokarak ‘ateşkes' ilan ettiğini açıkladı. İsrail devlet kanalı, ateşkese karşılık Tel Aviv yönetiminin, Katar'ın her ay Gazze'ye gönderdiği 30 milyon dolar nakitin girişe izin verdiğini açıkladı.

ATEŞKESE KARŞILIK
GAZZE'YE NAKİT PARA
GİRİŞİNE İZİN ÇIKTI

İsrail ile Gazze'deki Filistin gruplar arasında varılan ateşkes anlaşmasının şartları belli olmaya başladı.
İsrail'in resmi televizyon kanalı Kan'da, ateşkes ile ilgili dün akşam yayınlanan haberde; İsrail'in, çalışanların maaşlarının ödenmesi için Katar'ın gönderdiği 30 milyon ABD dolarınının nakit olarak Gazze Şeridi'ne girmesine izin verdiği açıklandı.

Kanal Kan, anlaşma şartları arasında Filistin Direniş Hareketi Hamas'ın, diğer direniş hareketi, ‘İslami Cihad'ı roket atışlarını durdurması için ikna ettiğini idda etti

İsrail resmi TV Kanalı Kan, ateşkes şartları arasında Hamas'ın, Gazze sınırındaki haftalık gösterilerde, yanıcı balonların uçurulmasının durdurulmasının da bulunduğunu açıkladı.

Aksa kanalına göre ise, Mısır ve uluslararası himayesinde Filistinli gruplar ile İsrail arasında varılan ateşkes ilanının ardından Gazze Şeridi'nde temkinli bir durgunluk yaşandı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail saldırılarında 28 Filistinli hayatını kaybederken, 177 vatandaş da yaralandı.
Öte yandan İsrail basınında çıkan haberlere göre ise, Gazze Şeridi'nden atılan roketlerden 4 İsrail vatandaşı hayatını kaybederken, en az 130 kişi de yaralandı.

FİLİSTİNLİ GRUPLARDAN
ATEŞKES'E ŞARTLI DESTEK

Filistinli grupların liderleri geçen pazartesi günü yaptığı açıklamada, şiddetli bir hafta sonundan sonra İsrail'e ateşkes taahhütlerini yerine getirmeleri için bir hafta vereceklerini söyledi.
Filistinlilere göre, anlaşmalar İsrail'in Gazze'deki ablukayı hafifletmek için adımlar atmasını da içeriyor. İsrail, bir hafta içinde görevini başaramazsa, önümüzdeki birkaç hafta içinde savaşın devam edeceğini söylediler.

buyuk2_12HAMAS: DÜZİNELERCE ROKET, İSRAİL'İN DEMİR KUBBESİ'Nİ YENMEYİ BAŞARDI

Hamas'ın askeri kanadının sözcüsü Ebu Ubeyde ise, yeni direniş taktiğin, "düzinelerce roket atışıyla" İsrail'in Demir Kubbesi füze savunma sistemini yenmeyi başardığını söyleyerek, “Fırlatılan roketlerin hızı ve gücü ağır hasara yol açtı ve düşmanı utandırdı” dedi.

‘İSRAİL APTALCA DAVRANIRSA, DİRENİŞ GRUPLARI CEVAP VERMEYE HAZIR'

İslami Cihad sözcüsü Musab el-Briem de, Hamas tarafından işletilen Arsala web sitesine yaptığı açıklamada ise, “İsrail aptalca davranırsa, direniş grupları yanıt vermeye hazır olacak” dedi.

İsmini açıklamayan bir Hamas üyesi ise İsrail gazetesi Haaretz'e yaptığı açıklamada, “İnsanların şüpheci olduğunu biliyoruz, çünkü son zamanlarda rahatlama sözü verildi ve olmadı. Bu sefer her şeyin farklı olacağını umuyoruz” dedi.

‘ANLAŞMA , İSRAİL'İN VERDİĞİ TAAHHÜDE BAĞLI'

İsrail sınırındaki Gazze'de haftalık protestolar düzenleyen Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi'nden Talal Ebu Zarife de, Haaretz'e yaptığı açıklamada, ateşkesin her iki tarafın da barışa devam etmesini zorunlu kıldığını ve anlaşmanın uygulanmasına bağlı olduğunu söyledi. Yetkili, anlaşmanın Gazze balıkçılarına Akdeniz'e erişimin, İsraillilerin balıkçılara zarar vermeme taahhüdüne ve fonların Katar'dan Gazze'ye'e geçmesi ile ilgili anlaşmaların uygulanmasına yönelik olduğunu söyledi.

Abu Zarife , ayrıca İsrail ile Gazze arasında sınır geçiş noktalarının açılmasıyla, malların Gazze'ye geçişini kolaylaştırarak ve Cuma sınırındaki protestolarda göstericilere karşı canlı silah ateşi kullanmaktan kaçındığını da belirtti. Buna karşılık, Filistinli gruplar arasında kışkırtıcı etkinliklerin yanı sıra İsrail'e yanıcı balonların fırlatılmasını durdurmaya söz verdi.

ATEŞKES ANLAŞMASI NELERİ KAPSIYOR?

İsrail'le yapılan son anlaşma, sınır geçişlerinde geçişin kolaylaştırılmasını ve Katar ve Birleşmiş Milletlerin finansal yardımı içeriyor .
Anlaşmanın bilgisine sahip Filistinli kaynaklar, Haaretz'e, anlaşmanın dilinin her iki tarafın da birbirine ateş etmeyi bırakması gerektiğini söyledi, ancak ayrıntıların bir kısmı Kahire'de hâlâ tartışılıyor. Mısır arabulucuları ile yapılan anlaşmanın uygulanmasını görüşmek üzere Hamas ve İslami Cihad'dan oluşan üst düzey bir halk heyeti, Mısır başkentinde kalıyor.
Tek taraflı ateşkes ilanının açıklanmasına rağmen, İsrail henüz sınır geçişleri, Gazze'nin balıkçılık bölgesi ve Gazze'ye yakıt nakliyesi ile ilgili hafta sonu yaptığı kısıtlamalarda herhangi bir değişiklik yapmadı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara