Dolar

32,3877

Euro

35,0299

Altın

2.326,65

Bist

9.139,19

'Diktatörlüğe en müsait sistem parlamenter sistemdir'

AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, 'Bir adamın içinde diktatörlük hevesi varsa buna en müsait sistem parlamenter modeldir' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-22 19:20:01

'Diktatörlüğe en müsait sistem parlamenter sistemdir'

TBMM Anayasa Komisyonu eski Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, Sakarya Üniversitesi'nde Üniversiteli Akil Gençlik Öğrenci Topluluğunca düzenlenen ‘Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi' konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Parlamenter sistemin eksiklerini anlatan Kuzu, başkanlık sisteminin diktatörlük getireceğini söyleyenler olduğunu belirterek, "Açık ve net söylüyorum; bir adamın içinde diktatörlük hevesi varsa buna en müsait yöntem ve sistem parlamenter modeldir. Çünkü bu modelde yasamayı ele alır, yürütme zaten onun çoğunluğunun elinde, istediğini yapar kanun çıkartır, para muslukları elindedir. Böyle bir ortam içerisinde kanunu gelmeden bir şey yapamayan, bütçe gelmeden harcayamayan bir başkan var ve zavallı adama diktatör diyecekler, olacak iş değil. Dünyadaki tüm diktatörler, seçimle gelen yerlerde diktatörlük olan yerler hep parlamenter model olan yerlerdir" dedi.

Yazılmakta olan başkanlık modelinde diktatörlük nasıl gelir yerine, ‘biz bu başkanı iş yapamaz hale düşürürsek ne olur' onun kaygısını taşıdıklarını ifade eden Kuzu, Nitekim dedik ki parlamento kanun çıkarmazsa, bütçe gelmezse acaba bu başkan parlamentoyu fes etse, kendi de dahil seçime gitse diye konuşuluyor" diye konuştu.

"50 YILDIR ZATEN YOKSUN BURADA BİR ŞANSINI DENE"


Başkanlık sisteminde sol partisinin kesinlikle başa gelebileceğini savunan Kuzu, "
Bunu bir kandırma olarak algılıyorlar, söylerken gülüyorum bazen içinden geçenleri bildiğim için. Bir de adama şunu sormazlar mı, 50 yıldır zaten yoksun belki burada bir şansını dene" ifadelerini kullandı.

Panel, öğrencilerin sorularını cevaplayan Kuzu'ya, katıldığından dolayı hediye takdim edilmesiyle sona erdi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara