Dolar

32,3661

Euro

35,0127

Altın

2.324,55

Bist

9.125,20

Dikkat tekfir sahası

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-17 21:56:04

Dikkat tekfir sahası

Bir şeyin doğru olması onu savunan kişinin karizmasına göre değişiyor. Kim daha iyi savunuyorsa (belki de bağırıyorsa demeliyim) başından sonuna kadar yanlış olan şey doğru oluveriyor.

Sözlerimin yanlış anlaşılması riskini göze alarak meselemizin “din” değil “dil” meselesi olduğunu düşünüyorum. Din adına konuşan insanlarında dini bir görsel oluşturma çabası dili ile yaptığı kazalara kurban gidiyor.

Bahsi geçen dil problemi farklı açılardan vücud buluyor. Bunlardan bir tanesi “tekfir” dili.

Sözü uzatmadan bu dilin günümüzdeki yansımalarına temas etmek isterim:

Eğer “din” namına savunduğunuz görüşün temsilcisi olduğuna inandırıldığınız/inandığınız partiye destek vermeyenler ile karşılaşırsanız onlara “İslâm'ı” yeniden tebliğ ediyorsunuz.
Size göre Bedir'deki sayıca az olan Müslümanlar siz ve sizin gibi düşünenler.

Zaten Efendimiz aleyhisselamda yalnız kalmıştı. O yüzden sizin de yalnız kalmanızda problem yok. Hiç yoksa tek başına millet olan İbrahim aleyhisselamın 21.yy şubesisiniz.

Türkçe kitap ve hocaefendilerin sohbetlerinden aşırdığınız “Darul Harp” ilânıyla insanların bir içtihat üzerine oy vermesini akidevi kusur gördünüz. Bu ifadenize ibn-i Abidîn'den delil buldunuz ya artık kimse duramaz karşınızda.

İçinde bulunduğunuz partiye oy gelmeyince karşı cenah zalimin yanında olan ahlâksız güruh oldu. Ama tabi sizin partinize geçince ahlâk suyu ile abdeste alacakları için sorun yok.

Ehl-i Sünnet usturası ile muhalif her adamın önce emeğini sonra haysiyetini tıraşladınız. Bunu yaparken benim üzerimden ehl-i sünnet omurgaya zarar gelir mi, diye düşünmediniz.

Camilerde namaz olmaz. İmamlar zaten problemli dediniz. Fakat ne hikmetse sizin belirlediğiniz yerde kılınan namaz Mescid-i Nebevi'deki kılınan namaz gibi.

“Müslüman ama dikkat et rabıtayı kabul etmiyor” diyerek hoca harcamakta listemizde yerini almalı.

Bir siz ve sizin cenah anladığı için onlar uydurulmuş din mensubu olurken Elhamdullilah siz indirilmiş din mensubu oluyorsunuz.
Örnekler çoğaltılabilir.

Sözüm ona tekfir etmiyorlar. Fakat kullandıkları dil modern anlamda tekfir dili. Nedenlerine bakalım:

- Argümanlar İslâmi temelli olsa da İslâm adına konuşanların “dil”leri dinlerinden önce okunuyor. Kullanılan dil usule aykırı olunca doğru, yanlışa dönüşüyor.

- İhtilaflı olan konularda görüş sahipleri kendi fikirlerinin doğru olacağı noktasında ısrar ediyorlar. Hâlbuki deliller ortaya konduktan sonra geri çekilmek gerekir.

- Aidiyet duygusu, doğru olanı temsil duygusundan baskın çıkıyor.

- Savunulan fikirlerle fikrin sahibi arasında duygusal bağ oluşuyor. Bu fikri elde ederken duygusal bir okuma yaptığı için karşılaştırmalı okuma şöyle dursun aslına bakarsanız savaş malzemesi topluyor.

- Hangi alanda konuşuyorsanız o alanın diline hâkim olmanız gerekir. Mesela İslâm başlığı altına girecek hususlarda kanaat bildirmek ya da bir savunu yapmak için bütüncül bir okuma yapmak gerekiyor. Takdir edersiniz ki bütüncül okuma Türkçe tercümeler ile bitecek kadar basit değil. O yüzden ilmi yeterliliğe (dil vb dâhil) sahip olmayanların fikir beyan etmesi yarardan çok zarar verici oluyor.

-Hataya değil hatayı yapana hedef alıyoruz.

- Şeriatımız “önce kendinden başla” mealinde uyarılar yaparken önce karşımızdan başlıyoruz. Kendisiyle ilgilenip daha iyi olmaya çalışmamak kişiyi boşta bırakıyor. Boştan kalan “boşa sallıyor”.
Bir Müslümanı öyle ya da böyle köşeye alan, haysiyetini, onurunu düşünmeden kenara itmek ıstılahi anlamda tekfir olmasada yaşam alanından tekfir oluyor. Herkes kendi bahçesini İslam'ın tek alanı olarak görür ve orayı çevrelerse o gücü bulamayanlar nerede yaşayacak?

Güçlü olan, iyi laf yapan, karizması ile ifadelerini süsleyenlerin çevrelediği alandan tekfir edilmek dinden çıkmaktan daha mı değersiz? Dini yaşayacak alan bulamadığın zaman din söz konusu olur mu? Neden bu alanın ağababaları hicret etmiyor da burada parseli olmayanlar gidiyor?

Örneklere bakılırsa “Yani Müslüman değil diyemem ama...” diye başlayan cümleler ile laf ebeliği yapanlar açık olurlarsa gidecek yer buluruz (tekfir edilenler olarak) inşallah.

Özetle: İhya derdine düşmeyenlerin inşa ukalalığına kurban ediliyoruz.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara