Dolar

32,6958

Euro

34,9101

Altın

2.506,68

Bist

9.524,59

Dijital Dönüşüm ve Dijitalleşme

Tüm dünyada internetin ve internet üzerinden yapılan alışverişlerin artmasıyla dijital dünya konusu daha da önem kazanmaya başladı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-01 11:26:33

Dijital Dönüşüm ve Dijitalleşme

Dijital Medya Uzmanı Sefa Gedik bloğunda kaleme aldığı makalesinde dijital dünyanın önemine ve işletmesini dijitale taşımak isteyenlere ışık tutuyor.

Dijital dünyanın işletmeler için büyük önem taşıdığını vurgulayan Gedik, dijital dünya sayesinde işletmelerin kendilerini tüm Türkiye'ye hatta dünyaya tanıtabileceğini belirtti.

İşte Dijital Medya Uzmanı Sefa Gedik'in dijital dünya üzerine kaleme aldığı makalenin tamamı:

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE DİJİTALLEŞME

Hemen herkes hatta çocuklar bile artık dijital dünyadan ayrılamaz bir hale gelmiştir. Yani günlük yaşamın içine işleyen dijital dünya, artık hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Özellikle işletmeler için dijitalin önemi çok ama çok büyüktür. Örnek vermek gerekirse, bir işletmeye sahipsiniz ve sadece bölgenizdeki müşterilerinize hizmet veriyorsunuz. Bu son on yıl öncesine kadar gayet normal bir durum olarak görülebiliyordu.

Ama artık işletmenizi dijitale taşıdığınızda sadece bölgenize değil, tüm Türkiye'ye hatta tüm dünyaya işletmenizi tanıtabiliyorsunuz. Bu durumda da doğru bir şekilde dijitali kullandığınız zaman hedef kitleniz fazlasıyla artacaktır. Ama dijitalleşme ya da dijital dönüşüm artık sanıldığı kadar kolay değil. Çünkü günümüzde neredeyse artık tüm firmalar küçük-büyük hiç fark etmeden işlerini dijital ortama taşıdılar. Yani normal yaşamda nasıl ki rakipleriniz varsa artık dijital dünyada da çok rakibiniz var.

Esasen dijital ortamda sadece fiziksel mağazası ya da iş yeri olan kişiler değil, hiçbir şekilde mevcutta iş yeri olmayan kişiler de yer alır. Bunun en büyük örneği ise Amazon'dur. Yani dijital platformlar üzerinden bir gelir sahibi olmak istediğinizde reel işletmenizin olmasına gerek yoktur. Öte yandan dijital dönüşüm ve dijitalleşme her ikisi de farklı kavramlardır. Yani her iki kavram her ne kadar birbiri ile aynı kullanılıyor olsa da arada farkları vardır. Bu yazımızda sizler için dijital dönüşüm ve dijitalleşme konusunu ele alacağız…

DİJİTALLEŞME NEDİR?

Dijitalleşme aslında daha çok işletmeler için önemlidir. Ama kişisel bilgileri saklamak adına da kullanılan bir yöntemdir. Dijitalleşme; mevcutta var olan bilgilerinizin dijital ortamlara aktarılmasıdır. Yani küçük ya da büyük hiç fark etmeksizin tüm işletmelerin kullanması gereken bir durumdur. Burada örnek vermek gerekirse, işletmelerinize ait dosyaları, bilgileri, verileri yani aklınıza gelebilecek her türlü detayı dijital ortama taşıma manasına gelir. Dijitalleşme bir bakıma işlerinizi kolaylaştıran ve daha ciddiye alınmasını sağlayan bir terimdir.

Dijitalleşme işinizi kolaylaştırdığı gibi daha pek çok avantajı da beraberinde getirir. Bunlar ise;

En başta verilerinizin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlar. Deprem, yangın ve olabilecek her türlü felakete karşı verilerinizi ve dosyalarınızı koruma altına alır.

İşlerinizde büyük kolaylık sağlar. Dijitalleşmenin bir diğer adı da sayısallaşma olarak bilinir. Saklamak istediğiniz tüm verileri daha düzenli bir şekilde dijital ortama aktarır. Örneğin aradığınız bir dosyayı eski saklama yöntemlerine göre dah pratik ve daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Zamandan tasarruf sağlar. Dijitale aktarma yapmak kağıt üzerinde dosya saklamaktan daha verimli olduğu gibi zamandan da ciddi oranda tasarruf sağlamanıza yardımcı olur.

Daha kolay planlama yapmanızı sağlar. Verilerinizi ve yapmak istediklerinizi planlı bir şekilde yapmak istediğinizde sistematik olarak size kolaylık sağlayacak durumlardan biridir.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM NEDİR?

Dijital dönüşüm e ticaretle uğraşan kişilerin mutlaka uyum sağlaması gereken kavramlardan biridir. Çünkü iş yerleri için ciddi manada iş yükünü hafifletecektir. Örneğin, dijital dönüşüm sayesinde tüm verileriniz düzenli olarak kayıt altına alınır. Ayrıca müşteriler için güvenli bir sistem oluşturur. Örneğin işletme hesabına ait e posta, dijital imza, e fatura gibi tüm detayları kapsamaktadır. Daha açık bir şekilde örnek verecek olursak, internet alışverişlerinde fatura kesmek normal şartlarda çok zordur. Her müşterinize fatura kesip, sonra faturayı ıslak imza yöntemi ile imzalayıp adese postalamak ve yine sözleşme imzalamak, sözleşmeyi müşteriye göndermek… müşterinin imzalayıp geri göndermesini beklemek tam manası ile işletmeler için bir yük anlamı taşır. Ama artık dijital dönüşüm sayesinde tüm bunlara gerek kalmaz.

Müşterileriniz kurumsal e posta adresinizden size kolaylıkla erişebilir. Sözleşmeleri dijital ortamda onaylayabilir ve siz de müşterilerinize e fatura gönderebilirsiniz. Tüm bu detaylar düşünüldüğünde aslında dijital dönüşümün ne denli bir ihtiyaç olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. Özellikle ülke geneline v e dünya geneline hizmet veren bir firmanız varsa mutlaka dijital dönüşüme ayak uydurmanız şarttır. Ayrıca dijital dönüşüm, beraberinde güvenli olma durumunu da getirir. Yani internet ortamındaki güven sorununu göz önüne aldığımızda dijital dönüşümün önemini daha iyi anlayabilirsiniz.

DİJİTALLEŞME VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM FARKI

Aslında pek çok kişi dijitalleşme ve dijital dönüşüm arasındaki farkı bilmez ve aynı anlama geldiğini düşünür. Ama dijital dönüşüm ve dijitalleşme birbirinden tamamen farklı iki terimdir. İki terim arasındaki en net ayrımı kısaca söylemek gerekirse; dijitalleşme, işletmenizdeki verilerin veya çeşitli dosyaların dijital ortama aktarılması durumudur. Bu sayede işletmenizde yer alan veriler, bulut saklama yöntemi ile yedeklemeye alınır. Siz silmediğiniz sürece asla silinmez. Ulaşmak istediğiniz verilere daha kısa ve daha kolay yollardan ulaşmanızı sağlar. İşlerinizi hızlandırır ve  her bakımdan sizlere kolaylık sağlar. Örneğin verileri kağıt dosyalarda saklamak oldukça zordur. Ama dijitale taşıdığınızda her bakımdan sizlere kolaylık sağlar. Ayrıca planlı ve sistematik bir çalışma ortamına kavuşmanıza da yardımcı olur.

Dijital dönüşüm ise; işletmeyi dijitale taşımak demektir. Örneğin müşterileriniz ile olan iletişimlerinizi dijital dönüşüm sayesinde daha rahat yapabilirsiniz. Hızlı ve kolay ürün satmanızı sağlarken, yasal prosedürlerin daha pratik bir şekilde yapılmasına yardımcı olur. Faturalandırma sistemleri, satış sözleşmesi, imza yani aklınıza gelebilecek her türlü detayı dijital dönüşüm ile kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca dijital dönüşüm artık bir lüks olmaktan çıkıp, tamamen zorunluluk haline gelmiştir. Mesela müşterilerinize e fatura göndermeniz yasal bir zorunluluktur. Yine karşılıklı satış sözleşmesinin imzalanması gibi detaylar da zorunludur. Yasal dönüşüme detaylı bir şekilde örnek arıyorsanız, e devlet sitesini kendinize örnek alabilirsiniz. Artık özel ya da devlet olsun herkes artık dijital dönüşüme ayak uydurmak zorundadır.

İŞ HAYATINDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM NEDİR?

İş yaşamında sadece dükkanlarına veya mağazalarına sıkışıp kalmayı değil, daha büyük kitlelere ulaşmayı hedefleyen kişiler, e ticaret siteleri oluşturmaktadır. Burada aklınıza gelebilecek her türlü ürün ve hizmet satışları daha kolay yapılır. Ama işini hakkıyla yapan işletmeler kadar, tamamen kötü amaç güden e ticaret siteleri de mevcuttur. Bu nedenle artık tüketiciler de bilinçli bir şekilde internet alışverişi yapmak ister. Dolayısı ile dijital dönüşüm işletmeler için bu noktada bir gereklilik arz etmektedir.

İşletmeler için dijital dönüşümün önemi büyüktür. Örneğin işletmenin kendine ait resmi bir e posta adresi olması ve bu e posta adresi ile müşterileri ile iletişime geçmeleri işletmeler için dijital dönüşümün bir parçasıdır. Yine güvenli ödeme sistemleri, kişisel verilerin korunması sistemleri ve daha aklınıza gelebilecek her türlü detayı kapsayan bir durumdur. Yani bir işletme fiziksel mağazasında nasıl satış yapıyorsa, artık dijital dönüşüm ile de aynı şekilde hedef kitlesine hizmet vermektedir. Bu doğrultuda fizikselde olan tüm detaylar dijitale aktarılmıştır. Bu da işletmelere olan güveni artırırken yasal olarak hem işletmenin çıkarlarını hem de tüketicilerin çıkarlarını gözeten bir durum haline gelmiştir. Artık tüketiciler dijital dönüşüm sürecine ayak uydurmayan hiçbir e ticaret sitesinden alış veriş yapmak istememektedir. Bu nedenle mevcut e ticaret sitenizi mutlaka dijital dönüşüme hazır hale getirmeniz gerekiyor.

Haber Ara