Dolar

32,3787

Euro

35,0444

Altın

2.326,37

Bist

9.134,82

Diğer yeditepeli şehir: Roma gezi rehberi

Seyahati, romantizmi, tarihi, sanatı, her bir şeyi sevenler buraya buyursunlar! Zira hepsini içeren şehir Roma gezi rehberi yazım çıktı!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-13 08:21:50

Diğer yeditepeli şehir: Roma gezi rehberi

Medeniyet tarihinde oynadığı rolden tutun da, sanatın merkezi olduğu zamanlara kadar, bir çok alanda bir çok işler başarmış Roma. Dahası, sanata ve tarihe saygısı olan kimseler tarafından bir çok eser ve kültür bugüne dek gelmeyi başarmış. İtalya zaten, mimariden tutun da sanata kadar, kendi kültürünü korumayı çok iyi bilen bir memleket. Hal böyle olunca, Roma sokaklarında dolaşmak da, dünya tarihi ansiklopedisine dalmış gibi hissettiriyor insana. Ama üzülmeyin, kaybolmayacaksınız! İşte sizin için yazdığım oldukça detaylı Roma gezilecek yerler ve nerde ne yapılır rehberi!

Genel Bilgiler

Nerede Bu Roma?

Roma, bilindiği gibi İtalya'nın başkenti. Dünyanın adı meşhur iki yedi tepeli şehrinden biri – diğeri de tabii ki İstanbul! Akdeniz'in kuzeyinde, Avrupa'nın güneyinde, İtalya'nınsa ortasında kalıyor. Muhtemelen strateji gereği, denizden biraz içeriye kurulmuş bir şehir, ancak denizle bağlantısını kaybetmiş değil. Roma'nın içinden geçen Tiber Nehri kıvrıla kıvrıla batıya, Tiren Denizi'ne dökülüyor.

Roma'nın Enfes Tarihi

Tabii ki yaza yaza bitmez, ancak tarih seven gezginlerimiz için birazcık bir şeyler anlatalım. Roma'nın insanlarla ilişkisi bundan 14 000 yıl önceye dayanıyor. O vakitten bu vakite burda çeşitli insanlar yaşamış. Bu insanlardan en ünlüsü ise, Roma'nın kurucularından Romulus. Mitolojiye göre, ikiz kardeşler Romulus ile Remus, dişi bir kurt tarafından evlat ediniliyor ve emziriliyor. Bu dişi kurt tarafından büyütülen ikizler arasında çıkan bir kavga neticesinde Romulus, Remus'u öldürüyor ve şehri ele geçiriyor. Bu efsaneye göre Roma şehri adını Romulus'tan almıştır. Daha sonra Roma İmparatorluğu'ydu, Rönesans'tı derken, bugüne dek geliyor.

Kaç Kişi Yaşıyor ya da Dolaşımda Kaç Kişi Var?

Yaklaşık olarak İstanbul büyüklüğünde olan Roma'da 5 milyona yakın insan yaşıyor. Bu anlamda İtalya'nın birinci, Avrupa'nınsa dördüncü kalabalık şehri. Ancak özellikle turistlerin akın ettiği yaz mevsiminde, şehirdeki insan sayısı 8 milyona ulaşabiliyor. Yine de İstanbul'un üçte biri!

İklimi

Roma'nın sıcaklığı bir hayli dar bir skalada esasında: Temmuz 25 derece ortalamayla, senenin en sıcak ayıyken, Ocak 7 dereceyle en soğuk ayı. Ama İtalya'nın genelinde olduğu gibi, Roma'nın da ayazı affetmiyor, Kış aylarında, Tiren Denizi'nden gelen soğuk havanın etkisiyle burnunuzun ucu donabiliyor. Ancak yaz ayları efil efil, çok güzel oluyor diyebilirim.

Roma'ya Nasıl Gidilir ya da Roma'da Nasıl Gidilir?

Pek çok havayolu işletmesinin Roma'ya uçuşu bulunur. Biletinizi erkenden alırsanız bir hayli uygun bir ücret ödeyebilirsiniz. Eskiden Türkiye'den İtalya'ya feribot seferler düzenlenirdi ancak bunlar kaldırıldığı için, deniz yolu ile ulaşım bir hayli zor ve can sıkıcı oluyor.

Roma'da toplu taşıma için metroyu öneriyorum. Gider gitmez Roma metro haritası edinin. Oldukça geniş bir metro ağı vardır. Tepe tepe kullanın!

Roma'da Nerede Kalınır?

Roma'da konaklama için iki önerim var: Bir tanesi ucuz yol. Trastevere ve Termini bölgelerini tercih ederseniz, burda ucuza bir hayli güzel hosteller bulabilirsiniz. Üstelik Roma'da gezmek arzu ettiğiniz yerlere de bir hayli yakınlardır. Diğer yol ise biraz daha tuzlu: Aşıklar Çeşmesi ya da Kolezyum'un etrafında bir hayli güzel, insanın içini açan oteller bulmak mümkün. Hem bölge dolayısı ile, camınızdan dışarı baktığınız zaman suratınıza tarih çarpar, hem de gezilecek yerlerin hemen yanındadırlar. Böylece zamandan tasarruf edersiniz. Hemen belirteyim: Bu otellerin bazılarının geceliği 180 Euro'yu bulabiliyor.

Roma'da Ne Yenir ve Ne İçilir?

Seyahat etmenin en güzel tarafı da yemek yemek! Roma'da ne yenir, diye soruyorsanız eğer, merak etmeyin size çok güzel bir menü çıkaracağım. Bir kere İtalya'nın en güzel tatlılarından tiramisuyu övelim hemen. Roma'da daha bir değişik daha bir güzel yapıyorlar. Makarna ve pizzayı da aradan çıkaralım. Onlar zaten Allah'ın emri. Lazanyaları efsane. Böyle bir yemek olmamalı dünya üstünde, insan yedikçe yemek istiyor, kendisinden geçiyor, sonra tekrar yemek istiyor. Adeta bir kısır döngü. Çok güzel sığır etleri de bulabilirsiniz burda. Et severseniz tatmin olmuş bir biçimde ayrılacaksınız.

Roma'da Hava Kararınca Dışarı Çıkmak!

Roma'ya yazın yolunuz düşerse size çok güzel bir önerim olacak: Akşamları sakın kapalı bir yerde kalmayın! Özellikle meşhur Aşıklar Çeşmesi Roma'da gece gezilecek yerler arasında en birinci. Zira bir çok kişi, içeceğini alıp gece buraya takılmaya, sohbet etmeye geliyor. Üstelik insanlar o kadar efendi ve sıcakkanlı ki, tanımadığınız bir gruba hemen dahil olup, sohbetlerine ortak olabilirsiniz. Ayrıca pek tatlı sokak müzisyenleri de oluyor. Bir yandan da onları dinleme olanağı bulabilirsiniz.

Ama illa ki kapalı mekan diyenlerdenseniz, evvela size Roma'da akşamüzeri gidilecek etkinlikleri belirteyim: Klasik müzik konserleri epey güzel oluyor. Kulaklarınızın pasını silebilir veya yeniezgilerle tanışabilirsiniz. Bazı İtalyan tiyatroları İngilizce üst yazı da kullanıyor, eğer İngilizceniz var ise gidebilirsiniz. Ama hemen söyleyeyim: Dilini anlamadığınız oyun daha keyiflidir!

Roma'da Alışveriş Keyfi!

Roma'da bir çok hediyelik eşya bulabilirsiniz: Magnetlerden tutun da kar kürelerine kadar bolca alternatifiniz var. Ama Roma'da alışveriş bir hayli ayrıntılı. Lüks markaların mağazalarını

bulabilirsiniz ve Türkiye'den çok daha uygun fiyatlara edinebilirsiniz. Ayrıca çok güzel ipek ürünler, çantalar ve tabii ki ayakkabılar bulabilirsiniz.

Roma'da Gezilecek Yerler!

Şehre geldiğinizde edindiğiniz Roma haritası turistik açıdan size bir hayli kolaylık sağlayacaktır. Zatenşehire ulaştığınız noktalardaki turizm ofislerinden bu haritaları edinebilirsiniz. Buyrun

Roma'da nereye gidilir listesi!

 Trevi Çeşmesi

1732 senesinde yapımına başlanmış ve 30 yıl sonra tamamlanmış, belki de dünyanın en meşhur turistik durağı. Tam Türkçe karşılığı Üçyol Çeşmesi, ancak Aşıklar Çeşmesi olarak da bilinir.

Poli Sarayı'nın bir tarafına Nicolo Salvi tarafından yapılmıştır. Belirtelim: Trevi Çeşmesi'ne para atmak da bir gelenektir.

 Kolezyum

Dünyanın bir diğer en meşhur turistik tarihi yeri. MS 70 senesinde yapımına başlamıştır. Gladyatör dövüşlerinin yapıldığı bu yerin asıl adı Arena iken, daha sonradan Kolezyum adını almıştır.

Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri seçilmiştir.

 Panteon

Burası, Antik Roma'nın, Antik Yunan'a özenmesinin en önemli sonuçlarından bir tanesi. Yunanca'da tüm tanrıların tapınağı manasına gelir ve esasında tanrıların evi demektir. Antik

Yunan Tanrılarını direkt çalan ve yalnızca adlarını değiştiren Roma, onlar için bir de pek güzel bir tapınak inşa ettirmiştir.

 Sistina Şapeli

Yeri gelmişken belirteyim, İstanbul iki kıtaya yayılmış tek şehirken, Roma da içinde ülke bulunan tek şehir olabilir. Vatikan başlı başına bir ülkedir esasında. Sistina Şapeli de Vatikan'dadır.

15. Yüzyılda inşa edilmiş bu yapıda, hemde papalık seçimleri düzenlenmektedir. Sistina Şapeli Michelangelo dehasının en uç ürünlerindendir. Dan Brown okuyucuları onu çok iyi tanır!

 San Petrus Bazilikası

Burası da Vatikan'dadır ve Hristiyanlığın en büyük kilisesi olarak bilinir. Vatikan'da en çok göze çarpan binadır. Kubbesi, Roma'ya şöyle bir bakan herkes tarafından görülebilir. Sizi

saatlerce içerisine çekecek bir çok eser ve süsleme yer almaktadır.

san-pietro-bazilikasi

 Navona Meydanı

Roma'nın – ve belki de dünyanın – en önemli meydanı. Bahsettiğim kimi eserler zaten burda. Yolunuz düşecektir. İnsanların, tarihin, kültürün fışkırdığı muazzam bir meydan, Navona

Meydanı. Sırf heykelleri için bile gidilir.

 Capitolini Müzesi

Heykele sanata meraklıysanız, kesinlikle buraya gidiniz. Roma tarihinin bir çok sanat eserini burda bulabilirsiniz. Roma'nın uzun tarihinde önemli bir konuma sahip Capitol Tepesi'nde

bulunur. Müzenin bölümlerinden bir tanesi olan Palazzo Nuovo'nun ön cephesi Michelangelo amca tarafından dizayn edilmiştir.

 Vatikan Müzeleri

Burası, dünyanın en büyük müzelerinden birisi. Rönesans zamanında Katolik Kilisesi tarafından inşa edilmiştir. Oldukça önemli resimlere ve heykellere ev sahipliği yapmaktadır. Yolunuzu muhakkak düşürmeniz gerekli olan bir yer Vatikan Müzeleri.

İspanyol Meydanı

Roma'nın meşhur meydanlarından bir tanesi. Aynı zamanda akşamları insanların buluşma ve sohbet etme mekanı. Etrafta bir çok eser bulabileceğiniz gibi, Roma'ya dair tarihi bilgileri

edinebilir ve yeni insanlarla tanışabilirsiniz burda. Merdivenleri çok övülür buranın. Ne yazık ki turist yoğunluğundan merdivenleri görmek nerdeyse imkansızdır.

 Piazza del Popolo

Yine bir meydanla karşınızdayım. Kısaca size Roma'nın meydanlarını gezin diyebilirim. Bu meydanlarda bir çok eser bulabilirsiniz. O yüzden her an fotoğraf çekmeye hazır olun.

Ama bizden söylemesi: Uzun uzun, tane tane eserleri incelemekte fayda var. Her bir ayrıntıda muazzam bir dünya keşfedeceksiniz!

 Borghese Galerisi

Sanat ve tarih meraklıları için kusursuz bir mekan daha. Çok güzel bir parkın içine kurulmuş, muazzam bir sanat galerisi. Önemli resimlere ve heykellere sahip. Özellikle Bernini eserleri için bile gidilebilir.

Circus Maximus

Roma'nın önemli tarihi kalıntılarından bir tanesi. Antik Roma'da kurulmuş olan bir hipodrom esasında burası. Hem at arabası yarışları hem de düellolar yapılırdı. Aslında buna benzer bir yer

İstanbul'da Sultanahmet'te de mevcut: At Meydanı. Gidin bir karşılaştırın derim. Tarihine sahip çıkmak nasıl oluyor ondan sonra uzun uzun konuşuruz.

Roma Forumu

Antik Roma'dan kalmış bir başka önemli eser. Denilene göre Vakti zamanında Roma'nın geliştiği yerdir. Ticari ve toplumsal ilişkilerin önemli bir kısmı burda dönermiş. İnsanların toplandığı, konuştuğu tartıştığı bir yer. İçinde yürürken insan bir huşu doluyor doğrusu.

Kutsal Melek Kalesi

Avrupa'yı kasıp kavuran Büyük Salgın sırasında Papa Gregorius'un, burda bir melek görmesi sonucu, kaleye Kutsal Melek Kalesi manasına gelen, Sant'Angelo Kalesi adı verilmiştir.

Birbirinden güzel ve enteresan melek heykelleriyle dikkat çeker. Ayrıca denilene göre, bir vakitler sürgünde olan şehzade Cem Sultan'a ev sahipliği yapmıştır. Duvarlarının, tavanının her santimetrekaresi sanat kaplı, görülmesi gerekli olan bir yapı.

Venedik Meydanı

Geceleri ışıklandırılan çok güzel bir meydan. İçerisindeki o büyük binaya girip, küçük bir ücret karşılığında terasına girip Roma'yı tepeden izleyebilirsiniz. Bu önemli bir özellik Roma adına. Zira gökdelenlerle, yüksek binalarla kirletilmemiş bir merkeze sahip olduğunu gösterir. Bunu en iyi görebileceğiniz yer de Venedik Meydanı'dır.

MAXXI

MAXXI esasında 21. Yüzyıl eserleri müzesi. Zaha Hadid MAXXI Müzesi diye de geçer. 2010 senesinde açılmıştır ve çağdaş sanata ayrılmış bir müzedir. Gidip de hem İtalyan hem de dünya

sanatının son ürünlerini görebilirsiniz. Sanata meraklı değilseniz bile gidip görmenizi tavsiye ederim, zira bir hayli güzel kafa açan eserlere sahip.

Bir Timetürk okuyucusu olarak artık Roma'da neler yapabileceğinizi, nereye gidebileceğinizi biliyorsunuz! Bol bol gezmeyi veeğlenmeyi sakın ihmal etmeyin!

Hazırlayan (Özlem Keşifte)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara