Dolar

32,4914

Euro

34,9056

Altın

2.440,14

Bist

9.716,77

Devlet 'yastık altındaki' 2 bin 200 ton altının peşinde

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek “tahminlere göre” Türkiye'de yastık altındaki altın miktarının en az 2 bin 200 ton olduğunu, bunun değerinin 300 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülen ve artık ihraç aşamasına gelinen “altın tahvili” ve “altına dayalı kira sertifikası” projesi ile Türkiye'de bugüne kadar atıl bekleyen bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-18 10:23:08

Devlet 'yastık altındaki' 2 bin 200 ton altının peşinde

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre Türkiye'de yastık altı yatırımın en az 2 bin 200 ton olduğunu belirterek bu potansiyelin ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını söyledi. Bu kapsamda ilk ihraç 2-6 Ekim'de yapılacak...

HAZİNE TARAFINDAN YER GÖSTERİLECEK

Şimşek, altınını devlet güvencesi altında değerlendirmek isteyen yatırımcıların, bu altınları Hazine tarafından açıklanacak Ziraat Bankası şubelerine teslim edeceğini, isterlerse verdikleri altın karşılığında altın tahvili almayı talep edebileceğini söyledi. Faiz hassasiyeti olan vatandaşlar ise altına dayalı kira sertifikasını seçebilecek.

DEVLET GÜVENCESİNDE SAKLAMA

Şimşek, ihraç edilecek bu tahvillerle yastık altında ya da kasalarda atıl duran altınından hiçbir getiri alamayan, çalınma riski, kasa masrafı gibi maliyetleri göze alan vatandaşlara, devlet güvencesinde saklama imkânı sunulduğunu söyledi.

Şimşek, şunları söyledi:

"Ek getiriler hesaplara otomatik olarak aktarılacak. Vatandaşımız arzu ederse vade sonunu beklemeden, altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını satarak, karşılığında parasını alabilecek. Sattığı tarihe kadarki altın getirisini de Türk lirası olarak temin edebilecek. Talep etmesi durumunda, hesabındaki altın tahvili veya kira sertifikası karşılığı altınını, hiçbir ekstra maliyete katlanmaksızın, külçe altın ya da Darphane tarafından basılan çeyrek altın olarak alabilme hakkı da bulunuyor."

ÇOK TASARRUF AZ FAİZ

Altın tahvilleriyle birlikte şimdiye kadar atıl duran bu tasarrufların sisteme dâhil olacağını belirten Mehmet Şimşek “Vatandaşlarımızın bu tahvillere gösterecekleri ilgi sonucunda ekonomiye kazandırılacak olan kaynak, ülkemizin tasarruf havuzunun önemli ölçüde büyümesine yardımcı olacaktır. Artan tasarruf miktarı, hem faiz oranlarının gerilemesine destek olacak, hem de yatırımlar için ihtiyaç duyulan kaynağın miktarını artıracak. Tahvil ve kira sertifikası karşılığında toplanacak altınlar, Hazinenin Merkez Bankasındaki hesabına yatırılacak. Böylece brüt rezervler güçlenecek” dedi.

Haber Ara