Dolar

32,5659

Euro

34,6925

Altın

2.505,44

Bist

9.524,59

'Devlet mutlaka FETÖ yapılanmasından arındırılmalı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, 'Darbecilerin, darbenin arkasındakilerin, darbeyi destekleyenlerin tüm açıklığıyla ortaya çıkarılması gerekiyor.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-27 16:36:41

'Devlet mutlaka FETÖ yapılanmasından arındırılmalı'

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, toplantı sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, vefat eden tarihçi Halil İnalcık'a Allah'tan rahmet diledi. İnalcık'ın tarihi sadece yazmadığını, ona tanıklık ettiğini belirten Böke, İnalcık'ın ayrıca tarihçi bir nesil yetiştirdiğine dikkati çekti.

"İKTİDARA BİR ÖZ ELEŞTİRİ YAPMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ DOĞMAKTADIR'' 

Liyakat sisteminin önemine değinen Böke, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişimini ancak başladıktan sonra, Türkiye'nin istihbarat kurumundan değil, eniştesinden öğrendiğini belirtti.

Böke, "Bütün bu tabloyu göz önünde bulundurduğumuzda siyasi kurumlara ve özellikle iktidara bir öz eleştiri yapma yükümlülüğü doğmaktadır." ifadesini kullandı.

Girişim sonrası AK Parti'nin Genel Merkezine Atatürk posteri asılmasını önemsemek istediklerini de bildiren Böke, "Sadece bu koşulların gerektirdiği, şeklen yapılan bir hareket olmadığını diliyoruz. Türkiye'nin çimentosunun laiklik, Atatürk ilke ve devrimleri olduğu gerçeğinin herkes tarafından artık görüldüğüne inanmak istiyoruz. Bu yönde adımların şeklen değil, samimiyetle atıldığını düşünmek istiyoruz." diye konuştu.

"DARBECİLERİN ADALETE TESLİM EDİLMESİ GEREKİYOR'' 

Böke, darbe girişimi sonrası sürecin, toplumda yeni ayrıştırmalara, kin ve düşmanlık tohumlarının ekildiği bir zemine dönüşmesinin engellenmesi gerektiğine işaret ederek, bütün siyaset kurumuna, insan haklarını ve hukuku temel alan bir sorumlulukla hareket etmenin düştüğünü belirtti.

Hiçbir siyasetçinin şov yapmaya, derinleşmiş olan çöküşü hızlandırmaya hakkının olmadığını vurgulayan Böke, "Darbecilerin, darbenin arkasındakilerin, darbeyi destekleyenlerin tüm açıklığıyla ortaya çıkarılması gerekiyor. Ortaya çıkarılanların da adalete teslim edilmesi gerekiyor. Devlet, mutlaka FETÖ yapılanmasından arındırılmalı. Ancak bu yapılırken darbe ile mücadele adı altında hiçbir hukuki gerekçesi olmaksızın, tüm hukuki prensipler askıya alınarak cadı avına girişilmemelidir." dedi.

"ULUDERE DOSYASININ TEKRAR AÇILMASINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ'' 

"Uludere katliamının" ardından bölgeye heyet gönderip, rapor hazırladıklarını anımsatan Böke, şöyle devam etti:

"Uludere dosyasının tekrar açılacağını duymaktan, memnuniyet duyuyoruz. Bu ve benzeri keyfi şekilde üzeri hukuken kapatılmış bütün dosyaların da şimdi keyfi olmayarak, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu beraber yaşama kültürünü yeşertecek biçimde yeniden açılmasını bekliyor ve istiyoruz. Ve diliyoruz ki Türkiye'de hukuk ihtiyaç duyulduğunda değil, her gün, hepimiz için var olsun. Türkiye'de hukuk siyasilerin keyfiyle değil, siyasetin omurgasıyla işleyen bir süreç olsun."

Haber Ara