Dolar

32,3271

Euro

35,0620

Altın

2.297,63

Bist

9.008,28

Deveye el koyup, ölünün üzerine şirket açmışlar

Adana'da tefecilik ve yağma için çıkar amaçlı suç örgütü kurdukları ileri sürülerek gözaltına alınan 1'i kadın 13 kişinin, borç alan veterinerin faizi

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-13 09:57:33

Deveye el koyup, ölünün üzerine şirket açmışlar
Adana'da tefecilik ve yağma için çıkar amaçlı suç örgütü kurdukları ileri sürülerek gözaltına alınan 1'i kadın 13 kişinin, borç alan veterinerin faizi ödemediği için devesine el koyduğu, 2000 yılında ölen bir kişinin üzerine de şirket kurdukları ortaya çıktı.

Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine "tefecilik ve yağma için çıkar amaçlı suç örgütü" kurulduğu ihbarı geldi. Polis, ihbar üzerine Cumhuriyet Savcılığından alınan izinle örgütü teknik ve fiziki olarak takibe başladı. Yapılan 3 aylık takibin sonucunda polis 11 Ocak günü şafak vakti 17 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda 1'i kadın 13 kişi gözaltına alındı. Zanlılar emniyete getirilerek sorguya alındı.

"DEVEYE BİLE ZORLA EL KOYDULAR"

Polis, yaptığı teknik ve fiziki takipte çetenin liderliğini yapan Aziz Yaşar B.'nin tefecilik yöntemiyle çiftçilere para verdiğini, çok yüksek faiz uygulandığı için borçluların sadece faizleri ödeyebildiği, ödeyemenlere de tehdit ve zorla senet imzalattıkları ileri sürüldü. Bir olayda çeteden 70 bin lira para alan veteriner B.K.'nin paranın faizini bile ödeyemediği bu nedenle veterinerin devesine çetenin zorla el koyduğu iddia edildi. Polis yapılan operasyonda veterinerin söylediği yerde deveyi buldu. Deveye el koyan polis yediemine teslim etti.

"ÖLÜ ÜZERİNE ŞİRKET AÇTILAR"

Ayrıca polis, çetenin 2000 yılında Van'ın Bahçesaray ilçesinde hayatını kaybeden Cebir Hazır isimli vatandaş adına 2005 yılında temizlik şirketi kurulduğunu tespit etti. Hazır'ın öldüğünü belirleyen çete, O.K.'yi Hazır gibi gösterip SGK'ya şirket açmak için başvuru yapılığını belirledi. Kabul olan başvurunun ardından 2008 yılında kurulan şirket 2012 yılına kadar faaliyetine devam ediyor. Bir süre sonra Hazır'ın ailesi bu durumu fark edip 2012 yılında Van'da mahkemeye başvurdu. Yapılan başvuru üzerine görülen mahkemede, Hazır'ın öldüğü ortaya çıktı.

Polis yaptığı çalışmada çetenin O.K.'yi Hazır gibi gösterip, bu şahsın da bir başkasına vekalet vererek şirket açtığını tespit etti. Polis, gözaltına aldığı çete lideriyle birlikte 13 kişiyi emniyette sorgulamaya devam ediyor.

(Fatih Keçe - Süleyman Cenk İdaye/İHA)

Haber Ara