Dolar

32,3218

Euro

35,0855

Altın

2.300,02

Bist

9.060,56

Denizli'de bin 500 yıl önce yıkılan antik kentteki cadde onarılacak

Merkezefendi ilçesinde bulunan ve UNESCO Geçici Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Loadikya Antik Kenti'nin bin 500 yıl önceki depremde yıkılan 'stadyum caddesi', 1 milyon liralık destekle tekrar onarılacak.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-06 18:36:08

Denizli'de bin 500 yıl önce yıkılan antik kentteki cadde onarılacak


Eskihisar Mahallesi'nde bulunan ve İncil'de adı geçen 7 kiliseden birisinin bulunduğu antik kentteki bin 500 yıl önceki depremde yıkılan, Anadolu'nun en büyük stadyumuna ulaşımı sağlayan 'stadyum caddesi', Merkezefendi Belediyesi tarafından sağlanacak destekle tekrar turizme kazandırılacak. Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarıyla, depremlerde yıkılan kısımlar gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılacak.

İmparatorlara ait heykeller başta olmak üzere çok sayıda değerli tarihi eserlerin bulunduğu antik kentte, Roma dönemindeki gladyatör dövüşleri ve spor müsabakalarının yapıldığı arena ile en büyük hamam gibi çeşitli eserler yer alıyor.

Yapılacak çalışma ile Anadolu'nun en büyük stadyumuna ulaşımı sağlayan 'stadyum caddesi'nin de sütunlarıyla birlikte ayağa kaldırılması hedefleniyor. Caddenin depremden önceki haline getirilmesi için Laodikya kazı ekibince hazırlanan proje, Merkezefendi Belediyesi tarafından kabul edildi. Belediye, caddenin ayağa kaldırılması ve kentin turizme kazandırılması için 1 milyon TL hibe desteği sağlayacak.

Antik kentte yardımcılarıyla incelemelerde bulunan Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek'ten çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yapılan proje çerçevesinde antik kentteki caddeyi gün yüzüne çıkaracaklarını belirten Başkan Subaşıoğlu, "Geçtiğimiz dönemde Laodikya Kilisesi ortaya çıkarılmıştı. Biz de antik kentin stadyumuna giden ve ticari bir cadde olan stadyum caddesini ortaya çıkaracağız. Bütün vatandaşlarımızı bu antik kenti görmeye davet ediyorum. Burası çok önemli bir antik şehir. Tiyatrosuyla, stadyumuyla, kilisesiyle, ticari alanlarıyla, toplanma merkezleriyle antik çağdan günümüze kalmış çok önemli bir şehir. Biz de belediye olarak bu antik şehrin önemli alanlarını ortaya çıkarmak için projeler yaparak destek vermeye devam edeceğiz. Belediye olarak sadece caddenin ortaya çıkarılması için 1 milyon lira kaynak sağladık" dedi.

Antik kente verilen desteğin çok önemli olduğunu belirten Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, bu destekle ortaya çıkarılacak olan caddenin dünya kültür mirasına kazandırılacağı kaydetti.


Haber Ara