Dolar

32,3289

Euro

35,0459

Altın

2.282,92

Bist

8.984,24

Deniz seviyesi hızla yükseliyor

Bilim adamları, dünyanın çevresinde deniz seviyesinin, Pinatubo Yanardağı'ndaki volkanik patlamanın ardından elde edilen uydu görüntülerine göre çok daha hızlı yükseldiğini bildirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-11 19:01:27

Deniz seviyesi hızla yükseliyor

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile ABD Enerji Bakanlığı tarafından desteklenen Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırma, deniz seviyesinin ciddi biçimde yükseldiğini ortaya koydu.

Araştırmada, 1991'de Filipinler'de Pinatubo Yanardağı'nda meydana gelen volkanik patlamanın yaydığı sülfürik asitin geçici süre gezegeni soğuttuğuna dikkat çekilerek, deniz seviyesine dair uydudan elde edilen ilk görüntülerin de yerküre normalden daha soğukken kaydedildiği, bu nedenle bulguların gerçek su seviyesini yansıtmadığı belirtildi.

Araştırmayı yürütenlerden Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'nde iklim değişikliği konusunda çalışan bilim adamı John Fasullo, "Pinatubo dağındaki volkanik patlamanın etkilerini gözardı eden bir iklim değişikliği araştırma modeli kullandığımızda, deniz seviyesinin aslında hızla yükseldiğini gözlemliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmaya göre bu konudaki yeni çalışmalar, deniz seviyesinin iklim değişikliğinden ötürü hızla yükseldiğini ve Kuzey Kutup Dairesi ile Antarktika'daki buz tabakalarında erimenin okyanuslardaki su seviyesini önemli ölçüde artırdığını gösteriyor.

Araştırmayı yapan bilim insanları, hükümetlerin yeni verileri göz önünde bulundurarak küresel ısınmaya karşı daha güçlü önlemler alması ve sahil kentlerinin planlanması yapılırken deniz seviyesindeki yükselmenin de göz önünde bulundurulması çağrısı yaptı.

Haber Ara