Dolar

32,5976

Euro

34,7500

Altın

2.497,65

Bist

9.524,59

Demokratlar İran ile savaşı engellemek için harekete geçti

ABD Senatosu’nda Demokrat Senatör Tim Kaine, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre’nin onayı olmadan İran’a karşı askeri eylemlerde bulunmasının yasaklanmasını öneren bir yasa tasarısını Kongre'ye sundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-05 09:14:06

Demokratlar İran ile savaşı engellemek için harekete geçti

ABD'de Kongre'nin savaş ilan etme ve askeri operasyonları yürütmesi için Başkana izin verme hakkı bulunuyor. Demokratlar da bundan hareketle İrna ile savaşı engellemek için harekete geçti.

Demokrat kanattan Senatör Tim Kaine tarafından sunulan tasarıda, “ABD Silahlı Kuvvetleri'nin İran ile silahlı çatışmaya katılıp katılmayacağı konusu, anayasada belirtildiği üzere ancak Kongre ve kamu, söz konusu çatışmadaki bahisler konusunda eksiksiz olarak bilgilendirildikten, Kongre'de açık tartışma ve oylama yapıldıktan sonra çözüme kavuşturulabilir” ifadelerine yer verildi.

30 GÜN SÜREYLE

Belgede, Kongre'nin izni alınmadıkça Trump'ın 30 gün süreyle İran'a karşı herhangi bir ‘düşmanca eylemde' bulunmasını yasaklanması öneriliyor.

SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ GÖSTERDİLER

Demokrat senatörler daha önce İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesine, Tahran ile gerilimi tırmandıracağı gerekçesiyle tepki göstermişti.

BEYAZ SARAY'IN ÖNCEDEN BİLGİLENDİRMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİLER

Senatörler ayrıca Beyaz Saray'ın saldırıya ilişkin önceden bilgi vermediği konusunda da tepkili. İktidardaki Cumhuriyetçiler ise genel olarak Trump'ın yaptıklarını onaylıyor.

TASARI KABUL EDİLİR Mİ?

Cumhuriyetçilerin Senato'da çoğunluk oldukları dikkate alındığında Kaine'in önerisinin oylamada kabul edilmeme olasılığı yüksek. Ancak prosedür incelikleri nedeniyle Cumhuriyetçiler, yasa tasarısının incelemeye alınmasını engelleyemiyor. Dolayısıyla yasa tasarısı 10 gün içinde incelemeye alınabilir.

NE OLMUŞTU?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı'na düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü duyurmuştu.

Olayın ardından Tahran 'intikam' sözü vermiş, ABD ise Irak'taki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri için çağrıda bulunmuştu.

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump İran'ın ABD vatandaşlarına saldırması durumunda 52 rehiney, temsilen İran'da 52 hedefi vuracaklarını açıkladı.

 

Haber Ara