Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Demirtaş: Yasak derhal kalkmalı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sokağa çıkma yasaklarının eleştirerek derhal kaldırılması gerektiğini savundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-20 16:32:31

Demirtaş: Yasak derhal kalkmalı

İHA'nın haberine göre, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, TBMM'de yaptığı açıklamada, medya üzerinde korkutmalar uygulandığını öne sürdü. Demirtaş, sokağa çıkma yasaklarına ilişkin, "Başbakan Davutoğlu'nun siyasi sorumluluğunda katledilen sivillerin, bebeklerin hukuk çerçevesinde tek tek hesabı elbette ki sorulacak. Şu saatlerde Cizre'de Şırnak Milletvekilimiz Faysal Sarıyıldız'ın bize aktardığı sıcak bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. Şırnak Milletvekilimiz Sarıyıldız kaymakama da bilgi vererek, 6 yaralının bulunduğu yerde yaralıları almak üzere aileleriyle birlikte hareket edecekleri bilgisini veriyor. ‘Biz milletvekili, belediye başkanı 15 kişilik sivil heyetle şu mahalleden şu mahalleye, şu adrese gideceğiz, yaralıları alacağız, hastaneye teslim edeceğiz' bilgisini veriyor. Buna rağmen milletvekilimizin de aralarında bulunduğu 15 kişilik grup ateş altına alınıyor, 10 kişi yaralanıyor. Milletvekilimiz, belediye başkanımız ve sivil vatandaşlar canını zor kurtarıyorlar, şu anda bir bodrumdalar. Yaralılar kan kaybediyor. Yaralıyı almaya gidenler kendileri yaralanıyor" dedi.

"MİLLETLE ALAKASIZ BİR KURUMSUNUZ"

Arkadaşlarının İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ile görüştüklerini kaydeden Demirtaş, "2016 yılının Türkiye'sinde bunlar yaşanıyor ve bizler bu parlamentoda demokrasi, barış, kardeşlik nutukları atan milletvekillerini dinliyoruz. Parlamento kendi egemenliğinde olan bir ülkede, ilçede, ilde ağır suçlara karşı duyarsız kalamaz. Eğer yaşananlara karşı bu kadar ilgisiz, alakasız, bırakın ilgisiz alakasız davranmayı düşmanca tutum sergileyecekse, milletin parlamentosu olamaz burası. Millet sadece AKP'ye oy verenlerden ibaret değil. Halk dediğimiz şey bir partiye oy verenlerden ibaret değildir. Eğer siz halkın size oy vermemiş olanlarını düşman ilan edip, kadını, çocuğu katledecek şekilde göz yumup, alkış tutacak parlamento iseniz, milletle alakasız bir kurumsunuz" şeklinde konuştu.

'KATLİAM'MIŞ !

Demirtaş, hiçbir dönem bu kadar suça ortak bir parlamento oluşmadığını iddia ederek şunları dedi:

"HDP olarak arkadaşlarımız bu duyarsızlığa karşı tepkisini koyacaktır. HDP milletvekilleri bu katliamlara sessiz kalmayacaktır. Parlamentonun bütün olanaklarını kullanarak en net, kararlı şekilde parlamento grubumuz bu suça ortak olmayacağımızı ortaya koyacaktır. Hükümet içinde olan bakanlara sesleniyorum; zannetmeyin ki bunlar tarihin sayfalarına yazılmıyor. Ağır suçlar işleniyor. Hem yasa karşısında, vicdan, inanç karşısında işleniyor, sizde bunları örtüyorsunuz. ‘Türk halkı bunu duymasın' diye elinizden geleni yapıyorsunuz.''

90'LI YILLARA BENZETTİ

1990'lı yıllarda benzer şeylerin yapıldığını iddia eden Demirtaş, "Şimdi aynısını yaşıyoruz. Yeniden ağır insan hakları ihlalleri, büyük suçlar gerçekleşirken bir kez daha Türkiye'nin batısı bunları duymuyor, basın bunun üstünü örtüyor, ‘barış' diyen herkes linç ediliyor, ‘çözüm' diyen herkes vatan haini ilan ediliyor, ‘silahlar susmalı, söz konuşmalı' diyen herkes terörist ilan ediliyor. Cizre'de çok büyük suç işleniyor, ‘dur ‘deyin. İnsanlara infaz, işkence yapılamaz. Yaralı insanların üstüne ateş açılamaz. Biz artık derhal sokağa çıkma yasaklarının kalkması gerektiğini, derhal normal koşullara dönüş için hükümetin aklını başına alması gerektiğini belirtiyoruz. Herkese de bu ülkeyi seven, ülkede kardeş savaşı istemeyen herkesin sesini yükseltmesini istiyoruz. Halkımız her yerde nerede olursa olsun sesini yükseltmelidir. He türlü demokratik eylemle halk bizzat ‘dur' demelidir" dedi.

Haber Ara