Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

Demirtaş: Tek suçumuz...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Reuters'a önemli açıklamalarda bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-30 14:35:12

Demirtaş: Tek suçumuz...

Reuters'a bir röportaj veren HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, son dönemde yaşanan gelişmeler ve çözüm sürecinin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ BİTMEDİ'

"Çözüm süreci zaman zaman duraksamalar, gerilemeler ve gerilimlerle tıkanabilir ama biz şu anda içinde bulunulan vahim durumun sürecin bittiği gibi yorumlanmaması gerektiği kanaatindeyiz” diyen Demirtaş, “Bir an önce çatışmasızlık hali sağlanmalı ve yeniden müzakerelere dönebilmenin güven koşulları yaratılmalı" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, bundaki tek sorumluluğun AKP'de olmadığını çünkü AKP'nin artık tek başına iktidarda bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti: "İlk yapılması gereken iki tarafından da ellerini tetiklerden çekmesi. Parlamento bir bütün olarak sorumluluk almalı ve PKK bütün bu olup bitenlerle ilgili karşılıklı yapılan eylemsizlik çağrılarına olumlu yanıt verecek iyi bir değerlendirmeyi mutlaka yapmalı."

‘DAVUTOĞLU, GERÇEKLEŞMESİ İMKANSIZ BİR ÇAĞRIYI BİLE BİLE YAPIYOR'

Son günlerde sürekli çatışmasızlık çağrısı yaptığını vurgulayan Demirtaş şöyle konuştu: "Her gün neredeyse her konuşmamda çağrı yapıyorum; 'karşılıklı olarak silahlar derhal susturulsun' diyorum. Ülkenin Başbakanı bunu söyleyebilir mi? Başbakan 'silahları bırakın ve ülkeyi terk edin, teslim olun' çağrısı yapıyor. Yani gerçekleşmesi imkansız bir çağrıyı bilerek yapıyor. Bunun gerçekleşme şansı yok. Bunun hayata geçmesinin ne kadar imkansız olduğunu kendisi benden daha iyi biliyor. Samimi ise bizim gibi o da 'biz her türlü operasyonu durdurmaya hazırız, PKK da silahlarını sustursun, karşılıklı çatışmasızlığa hazırız' desin. Bakın o zaman işler nasıl kolaylaşacak."

'OPERASYONUN ASIL AMACI IŞİD DEĞİL'

Hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partilerine yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Tek suçumuz yüzde 13 oy alarak barajı geçmek" diyen HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Erdoğan'ın ülkeyi yeniden bir seçime götürmeye hazırlandığını ve kesinlikle koalisyon taraftarı olmadığını kaydetti.

Demirtaş, HDP'ye yönelik bu saldırıların devam etmesi halinde, olası bir erken seçimde halkın partileri etraflarında kenetleneceğini belirterek baraj altında kalmayacaklarını savundu. Son dönemde başlatılan operasyonların asıl amacının Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) değil sol ve Kürt muhalefet olduğunu belirten Demirtaş, "AKP aslında IŞİD'e karşı savaşmıyor, asıl amaçları Suriye'deki Kürt oluşumunu engellemek" diye konuştu.

Haber Ara