Dolar

32,3332

Euro

35,1643

Altın

2.240,96

Bist

8.718,11

Demirtaş'tan Erdoğan'a 'zerdüşt' cevabı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bunlar ateist, bunlar zerdüşt' sözlerine yanıt verdi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-30 02:36:19

Demirtaş'tan Erdoğan'a 'zerdüşt' cevabı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bunlar ateist, bunlar zerdüşt' sözlerine, "Bu ülkenin yüzde 52 oy almış Cumhurbaşkanı'nın söylediklerine bakın. 'Ayrımcılık yapmam, yaradılanı yaradandan ötürü severiz' diyorlar. Hemen ardından da bunlar Zerdüştür diyor. Sen nasıl bir yalancısın" cevabını verdi.

Ajanslarda yer alan habere göre; HDP'nin Diyarbakır'da Kayapınar Belediyesi Spor Salonu'nda yaptığı 1'inci Olağanüstü Kongresi'nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, sırat köprüsü diyebilecekleri tarihi günlerden geçtiklerini ifade ederek, "Politikleşmiş bir halk var. Politikleşmiş bir halk, yenilmez bir halktır. Karşısındaki vahşi ve çılgınca saldırılarının sebebi budur. En azından yavaşlatırız, tökezletiriz diye bu halka saldırıyorlar. Yenilmezlik bu halkın yüreğinde vardır. Davamızda haklı olduğumuz için kazanacağız. Bu ülkeyi böyle ahlaksıza batmış akılsızlar yönetmemelidir. Biz her kimliği ve inancı bu ülkenin asli unsurları olarak görüyoruz. Bunlar, Hazreti Peygamberimizin mirasını çarpıtıyorlar. Bunlar karşısında bir tek biz direniyoruz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a daha önce 'Seni başkan yaptırmayız' dediklerini de hatırlatan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'DAİŞ ZİHNİYETİ BUNLARA SİRAYET ETMİŞ'

"Sen halkın üzerine diktatör gibi çökmeye çalışırsan, biz buna izin vermeyiz ve buna izin vermedik. Görünen o ki CHP, ulusalcısıyla faşistiyle. Bu kadar üstümüze gelmesine rağmen biz ilkelerimizden taviz vermedik. Nokta kadar menfaatleri için virgül gibi eğildiler. Hazineden alınan parayla AKP mitingi yaptılar. Hani cumhurbaşkanı mitingiydi? AKP mitingi gibi tek tek sahneye çıktılar. Bize pankartı asamazsın diyorlar. Pankartları aldınız, ağzımızı kapatabilecek misin? Diyarbakır'da 90 yıllarda söz ediyoruz. Sokakta basın açıklaması yapılmasına izin verilmezdi. Sokağa çıkamaz diyorlardı. O günlerde bize dayatan vali nerede kaldı mı? O gün bize bir adım attırmayanlar yok ama Diyarbakır bir milyonla bugün hâlâ var. O dönemde İHD de avukatlık yapıyordum. O dönemde burada basın açıklaması yaptırmam diyen emniyet amiriyle başka yerde karşılaştım o dönem ne kadar akılsızca şeyler yapıyorduk dedi. Bugün kongre yaptırmam, pankart astırmam diyenler yine aynı akılsızlığı yapıyorlar. Bugün binler burada kongresini yapıyor. Bizim aramızda Ermeni Hristiyan, Alevi, Sunni farklı farklı insanlar var. Bize emredilen şu; herkesin dini kendine, bizim dinimizde zorlama ve aşağılama yoktur bu Allahın kelamı olarak inmiş. Bu ülkenin yüzde 52 oy almış Cumhurbaşkanı ve AKP başbakanının söylediklerine bakın. 'Ayrımcılık yapmam, yaradılanı yaradandan ötürü severiz' diyorlar. Hemen ardından da bunlar Zerdüştür diyor. Zerdüştülük kadim bir inançtır. Buna inanalar var. Sen nasıl bir yalancısın. Irkçılar, yalancılar, DAİŞ zihniyeti bunlara sirayet etmiş. Saraydakinin en büyük nefreti, önünde dik duran Kürtlerdir. Bu nefretin bir diğer nedeni de, Kürtlerin yeniden tarih sahnesine çıkmasıdır. Biz ne yaptık size? Vatanınızı mı inkar ettik, dilinizi mi yasakladık? Nedir suçumuz, günahımız? Bir halk olarak bizim de geçmişimiz vardır. Tarih kitaplarında 100 yıl önce buranın adı Kürdistan'dı. Burada yaşayanlar da Kürtlerdi." 

'ALLAH ŞEHİRLERİ YAKIP YAKAN VE HESABINI SORMAYANIN BELASINI VERSİN'

Demirtaş, dün Diyarbakır'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın HDP ve Belediyeler ile ilgili eleştirilerine de yanıt vererek, "Şehirleri yaktınız diyorlar. Şehirleri yakanın da, yıkanın da Allah belasını versin, hesap sormayanın da Allah belasını versin. Kim bu şehirlerin yakılıp, yıkılması emrini vermişse, Allah belasını versin. Diyarbakır'da, Cizre'de insanlar aylarca şehirlerin tank ve topla nasıl yıkıldığını gördü. Bir yerde silahlı biri varsa, devlet gidip müdahale edebilir, operasyon yapabilir. Ama bir şehri toplu olarak yıkamaz. 500 bin insanı göç ettirdiler. Bosna Miloseviç bunlardan dolayı uluslararası mahkemeden ceza aldı. Hem şehirleri yak, yık, sonra geleceğim hesap soracağım de. Haddinizi bilin. Bunu saklamaya çalışıyorlar. Dik duran karşılarında eğilmeyen Kürtleri asla kabul etmiyor. Kendi Kürtleri onların canı ciğeridir boyun eğene canı ciğer dik durana benim değilsin diyor" ifadelerini kullandı. 

'BARIŞ VE HUZUR GELECEKTİ, NE OLDU?'

Demirtaş, Çözüm süreci için herkesin destek verdiğini, Öcalan'ın da elinden geleni yaptığını ifade ederek, "Ankara ve İmralı'da defalarca görüşmeler yaptık. Herkes süreci gönülden destekledi. Bir yandan demokratik haklar, bir yandan da silahlar susacak, barış ve huzur gelecekti. Ne oldu? Bütün çabaların karşılığı; bizim hakkımızda hazırlanan 500 fezleke oldu. Bir savcı; benim ve Nimetullah Erdoğmuş için 'sözde sivil Cuma Namazı' diye fezleke hazırlamış. Siz misiniz Cuma namazında barış istediğiniz diye soruşturma açılmış. Bu nasıl bir saygısızlık. Siz kendinizi haşa neyin yerine koyuyorsunuz. Bize dayattıkları onursuz bir yaşamdır. Ya baş eğeceksiniz ya da baş vereceksiniz diyor. Biz ikisini de kabul etmiyoruz. Ne ölümü ne zulmü kabul ediyoruz. Namazımızın özde mi sözde mi olacağına onlar mı karar verecek? Bunu hazırlayan savcı haddini bilsin. Duamızın kabul olup olmamasına savcı mı karar verecek? Biz burada bir söyledik, bizi çağırsalar 10 defa daha söyleyeceğiz. Eğer sen yürekli bir savcıysan, milletin parasını çalan domuzların peşine düşersin. Bize dayatılan onursuz bir yaşamdır. Biz ne ölümü, ne zulmü kabul etmiyoruz" dedi. 

'CEZAEVLERİ BİZİM İKİNCİ YERİMİZDİR, KORKACAK HALİMİZ YOKTUR'

Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır Belediyesi ile ilgili konuşmasını da değerlendiren Demirtaş, "AKP'nin yaptığı yolsuzluklarına bir bakın. Bunların elde ettikleri rantın haddi hesabı yoktur. Bunlar gelmiş belediyelerimize laf atıyorlar. Yerel hizmet yapılamasın diye müfettişlerin denetlediği belediyelerimizden bahsediyoruz. Bir yıldan fazladır kesintisiz belediyenin için müfettişler var. Gece gündüz, alttan üstten inceliyorlar. Niye bulamıyorlar hırsız yok hırsız yok. Burada hırsız yok. Hırsız ve domuzun büyüğünü o tarafa bakarsanız görürsünüz. Boşbakanın hakaretlerini kabul etmiyoruz kendisine iade ediyoruz. Ne yapacaklar? Yani belediye başkanlarımızı ayaklarından ters mi asacaklar? Halk olarak belediyelerimize ve bütün seçilmişlerimize sahip çıkalım. Seçilmişlere yönelik görünen o ki, onlara yöneleceklerdir. Biz direnmeye devam edeceğiz. Dokunulmazlığımız kalkınca korkacağımızı sandılar. Ama cezaevi denilince, zindan denilince onlar tir tir titriyor. Cezaevi bizim ikinci yerimizdir. Korkacak halimiz yoktur. Yeraltı ve yerüstü zenginlikleri olan fakat yöneticileri harami olan bir ülkemiz var. Biz onları bu ülkeden kovmayana kadar barış ve huzur gelmeyecektir" diye konuştu.

Haber Ara