Dolar

32,3331

Euro

35,1182

Altın

2.302,25

Bist

9.079,97

Demirtaş o çıkışı neden yaptı?

Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan Demirtaş'ın 'emanet oy' söylemini neden söylediğini sorguladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 08:43:10

Demirtaş o çıkışı neden yaptı?

Hilal Kaplan'ın o yazısı;

HDP Eş Başkanı Demirtaş, seçim akşamı "Bize emaneten oy vererek, HDP'nin Türkiye'nin demokratik siyasetin önünü açmasını isteyenleri mahcup etmeyeceğiz" demişti.

Ertesi gün Kandil'deki Mustafa Karasu'dan sert bir itiraz geldi: "Emanet oylar falan yoktur, HDP'liler de bunu yanlış değerlendiriyor (...) Bazıları HDP'nin barajı aşması için oy vermiş olabilir. Bu emanet değildir."

Bunun üzerine Demirtaş, geri adım attı: "Her oy kıymetlidir. Hangi gerekçeyle verilmiş olursa olsun ama HDP, tümüyle emanet oylarla buradadır şeklinde bir yaklaşım doğru olmaz."

Yine HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, seçim öncesinde "AKP başta olmak üzere hiçbir partiyle koalisyon gündemimizde değil" demişken, birkaç gün önce tam tersini söylüyor, 'kırmızı çizgilere elveda' diyordu: "Bundan sonraki süreçte gelişebilecek müzakere süreçlerinde kapımız sonuna kadar açık. Kimsenin bir süreçte kırmızı çizgilerinin, benim anlayışım, benim merkezim gibi dayatmalara girme lüksü yok."

Bu çıkışlarda, KCK Yürütme Konseyi üyeleri Duran Kalkan ile Murat Karayılan arasındaki görüş farklılıklarının da etkili olduğunu düşünmek mümkün. Çünkü PKK'nın yönetimindeki bu iki isim de HDP'ye farklı siyasal istikametler önerdiler. Kalkan, emrivaki bir üslupla, "HDP mevcut güçleri yönetmeye giremez. Girerse 'Düzen partisi' olur. Çünkü; Türkiye'de yasalar, Anayasa, sistem değişmedi" derken, Karayılan aynı fikirde değildi: "Ben filan kesimle koalisyona girmem, türünden açıklama ve tutumlarda bana göre duygusallık vardır. Bu siyaseten pek doğru da değildir. Öyle kendini bazı şeylere hapsetme yerine ilkeler üzerine konuşmak önemlidir (...) İlkeleri olan bir partinin 'ben şunu yaparım, şunu yapmam' deme değil, kendi ilkelerini ortaya koyması gerekmektedir." Dün, Demirtaş, Karayılan'ın ilkelere vurgu yapan açıklamasını andıran biçimde, "Ak Parti ve CHP bizim ilkelerimizi de içine alacak bir koalisyon kurarsa dışarıdan destekleriz" dedi.

Böylelikle "AKP ile asla" yol almayacaklarını söyleyen, "AKP'nin olduğu hiçbir yerde yokuz" diyen Demirtaş, kendi sözünden dönmek zorunda kaldı. "Hani 'asmayacaktınız da yargılayacaktınız' diye sorarlar adama ama ben sormam tabii.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara