Dolar

32,5358

Euro

34,9272

Altın

2.439,83

Bist

9.716,77

Demirtaş: Buyurun yarın İmralı'ya gidiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündemdeki koalisyon tartışmaları ve 'Çözüm Süreci' ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-11 10:53:08

Demirtaş: Buyurun yarın İmralı'ya gidiyoruz

Selahattin Demirtaş gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"BU HATALARDAN VAZGEÇİLDİĞİNDE..."

Seçimlerden herkesin ders çıkarması lazım. Partilerin başarısı açısından geçerli şart değil. Türkiye'nin özgür, aydınlık geleceği açısından şarttır. Çıkan sonuçları umarım doğru değerlendireceklerdir. HDP'nin başarısı var. Bizler başarı elde etmenin verdiği sevinçle sorumluluğumuzun farkındayız. Başkanlık Sistemi Türkiye'de tartışılacak durum değildir. Israr edilmesi gerilimin artmasına yol açıyordu. Bundan vazgeçilmesi lazım. Bu kişisel mesele değil. Sayın Erdoğan'a husumetten dolayı başkanlık sistemine karşı değiliz. Dayatma model. Biz AKP'nin hataları yanlışları var diye eleştiriyoruz. Bu hatalardan vazgeçildiğinde ortak adımı atmayı hazırız. Yeni anayasa için, çözüm süreci için gerekli adımları atmaya Başbakan, eski başbakan diyelim bunun farkındadır. Çözüm süreci Türkiye'nin geleceği açısından en önemli sorundur. AKP  doğru desteğini çıkarır, iç sorgulamaya dönerse bu iyi olur. Barış için elimizi taşın altına koymaya hazırız.

"SİYASETİN ÖNÜNÜ AÇAN CUMHURBAŞKANI DESTEK GÖRÜR"

Siyasette diyalogu önemsiyoruz. İsteyen istediği ile görüşebilir. Bizim ne Sayın Erdoğan'a karşı kişisel husumetimiz ne de tutumumuz vardır. Anayasayı ihlal eden, askıya alan, hukuku ihlal eden cumhurbaşkanı bizim açımızdan eleştiri alacaktır. Kendi sınırlarına çekilen tutumla bizden destek görecektir. Siyasetin önünü açan Cumhurbaşkanı destek görür. Koalisyon tartışmaları başlayacak. Önümüzdeki günlerde koalisyon ihtimalleri çıktıkça bizler de değerlendirmelerimizi yapacağız.

“KOALİSYONDAN VE ERKEN SEÇİMDEN KORKMAYALIM”

Çalışmaları hep birlikte yürüteceğiz Herkesin içi rahat olsun Koalisyonlardan ve erken seçimden korkmayalım. YSK daha seçim sonuçlarını ilan etmedi. Koalisyon kurarak Türkiye yoluna devam etmeli.

"KOALİSYON KURMA ÇALIŞMALARI CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINDA OLMAZ"

Koalisyon kurma çalışmaları cumhurbaşkanlığı çatısında olmaz partiler arasında olur. Cumhurbaşkanlığı makamını tartışmaya açmıyoruz. Cumhurbaşkanı'nın kendisi açıyor. Makamın kapsayıcılığına, kucaklayıcılığına yakışır pratik ortaya konulursa cumhurbaşkanlığına makamına da saygı duyarız.

Bizim resmi ya da gayri resmi temasımız yok. Kapımız herkese açık, fikirler iletilirse değerlendirebiliriz.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreci koalisyon kurulduktan sonra işlemeye devam edecek. İmralı ziyareti faydalı olur diye düşünüyorum. Sayın Davutoğlu'nun belirttiği sorumluluklarımızın arkasındayız. Çözüm sürecinde nereye geldiğimizi kendisi de biliyor, gizli kapaklı değil. Dolmabahçe görüşmesinin müzakere edilmesi ve PKK'nın müzakere yapması noktasına gelmiştik zaten. Seçim döneminde masa yok dediler, taraf yok dediler, çözüm süreci yok dediler. Çağrı aşamasına gelindiğinin Davutoğlu da farkındadır. Silahlar konusunda çağrı yapacak Öcalan'dır. Öcalan da İmralı da hazır bekliyor. Buyurun yarın İmralı'ya gidiyoruz.

Haber Ara