Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Defansif Sürüş Hem Aklınızı Hem Canınızı Koruyor

Dünyanın her yerinde bulunan, trafikte kazaların en büyük sebeplerinden biri de agresif sürüş vesürüş esnasında diğer araç sürücülerine karşı duyulan öfke.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-28 08:20:21

Defansif Sürüş Hem Aklınızı Hem Canınızı Koruyor

Uzmanlar araçların ne kadar emniyetli olursa olsun, en fazla sürücülerinin izin verdiği kadar güvenli olabileceği konusunda hem fikirler. Defansif sürüş teknikleri hem sizi hem yolcularınızı hem de diğer sürücüleri tehlikelerden korurken stres seviyenizi de en aşağıda tutarak bilişsel yeteneklerinizin körelmesini engelliyor. Trafik kazalarının 3'te 1'i direksiyon başında sinirlenen iki sürücünün agresif davranışları yüzünden gerçekleşiyor.

Defansif Sürüş Öğrenilebilir Bir Yetenek

Uzmanlar defansif sürüşün bir yetenek olduğu ve öğrenilebileceği konusunda hem fikir. Özellikle özel kuvvetler, korumalar ve VIP şoförlerin uzman olduğu konulardan biri defansif sürüş. Her değişkenin kontrolünü elinde bulundurmayı ve bağışlayıcı, hata kapatıcı olmayı gerektiren defansif sürüş için ilk başta edinilmesi gereken en önemli ders her zaman dikkatli olmak. Sürücünün kendini değil diğer araçların da o an nerede bulunduğunu ne yapmak istediklerini sürekli olarak tahmin ediyor olması, olası tehlikeli araçları saptaması ve onların hatalarını kapatıcı davranması şart. Acemi bir sürücü ya da agresif bir sürücü tespit edildiğinde yapabileceği hatalara karşı sürücü aracını pozisyonlandırmalıdır. Örneğin arkanızdan takip mesafesi bırakmayan bir sürücüye sinirlenmek yerine, önünüzde bulunan araçla normalde bırakacağınız takip mesafesini ikiye çıkararak ani bir frenleme esnasında arkanızdaki araca da tepki süresi tanıyabilirsiniz. Böylelikle asıl amacınız olan bir noktadan diğerine taşıdığınız yolcular ile konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Profesyonel Olun

Otomobil kullanmak her ne kadar günlük bir eylem olsa da, bu konuda profesyonelleşmek en azından profesyonel gibi düşünebilmek çok önemli. Direksiyon başındayken ilk hedefiniz emniyet önlemlerini almak ve bunlardan mesul olmaktır. Emniyet kemeri takmayan yolcularınızın takmasını sağlamalı, kapıları kilitlemeli ve her şeyden önce aracınızın tüm bakımlarının yapıldığından emin olmalısınız. Bu konuda şüpheniz bulunmaktaysa yetkili servislerinizden ya da bu hizmeti veren ekspertiz firmalarından aracınızda bilmeyebileceğiniz eksiklikler olup olmadığı konusunda tarama yapmasını isteyebilirsiniz.

Hızınızı trafiğin akış hızına göre ayarlamalı olabildiğince düşük tutmalısınız. Kaçış rotalarınızı her zaman belirlemeli, alacağınız risklerin sayısını minimuma indirmelisiniz.

Araçta bulunan kişilerin emniyeti kadar konforunu da düşünmeli, trafiği okuyarak ani hızlanma ve yavaşlamalara karşı aracınızı konumlandırmalısınız.

Bu önlemler hem sevdiklerinizi hem sizi olası streslerden, kazalardan korurken aynı zamanda trafikte diğer sürücülerin aksiyonlarına sinirlenmek yerine onları atlanacak engeller olarak görüp stres seviyenizin azalmasına katkı sağlayacak.

Haber Ara