Dolar

32,5468

Euro

34,9862

Altın

2.420,94

Bist

9.722,09

Davutoğlu, yeni milletvekilleriyle bir araya geldi

Davutoğlu, yeni milletvekilleriyle bir araya geldi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 14:08:23

Davutoğlu, yeni milletvekilleriyle bir araya geldi
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Her şeyden önce seçim sonuçlarıyla ilgili hiç kimsenin spekülasyon yapmadan milli iradeyi doğru okuması lazım" dedi.

Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde, 7 Haziran'da seçilen milletvekillerinin katıldığı toplantıda konuştu.

Başbakan Davutoğlu, milletvekili seçim neticelerinin, ülke, millet ve tüm insanlık ile yeni seçilen milletvekilleri ve ailelerine hayırlı olması temennisinde bulundu.

Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinin, Türk demokrasi tarihinde önemli bir eşiğin aşılmasıyla neticelendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Burada sizlere gösterdiğiniz gayretler, milletimize davamızı seçim kampanyasında anlatmak için sergilediğiniz ilkeli tutum ve çalışmalarınız dolayısıyla teşekkürü bir borç biliyorum. Sizlere teşekkür etmekle birlikte yine değerleri eşlerinize, çocuklarınıza, sizlere destek olan dostlarınıza teşekkürü borç biliyorum. Ayrıca en büyük teşekkürü sizlerle burada olmak için çok büyük çabalar sarf eden ama listenin daha arka sıralarda olduğu için buralarda olamayan fakat sizlerin buraya gelmenizde en büyük katkıyı yapan en çok değerli adaylarımızadır. Özellikle bunun altını çizmek istiyorum."

-"Göz göze, gönül gönüle..."

Seçim sürecinde 81 vilayeti gezdiğini, halkla buluşarak her şeyi istişare ettiklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Göz göze, gönül gönüle, diz dize oturduk, konuştuk. Listenin hangi sırasında olursa olsun gece gündüz koşturan ahlak abidesi adaylarımızı gördüm. Listenin arka sıralarında olmakla birlikte listenin en önündeki arkadaşı kadar büyük bir fedakarlıkla tam bir dava aşkıyla çalışan bu yol arkadaşlarımızı bir kez daha selamlıyorum ve onların da aslında manen bu salonda olduklarını vurgulamak istiyorum.

Bu uzun bir yol, çileli, dava ehilleri için her zaman zorluklarla karşılaşılabilecek bir yol ama aynı zamanda onurlu bir yol. AK Parti her zaman vurguladığımız gibi konjonktürel siyasi hareket değildir. Tarihin belli bir evresinde konjonktürel şartlarda ortaya çıkmışı köksüz, fırsatçı bir siyasi kadronun kurduğu bir hareket değildir. AK Parti, kökü, asırlarca derinliğe giden ve gelecek perspektifi istikbalde sınır tanımaksızın ufuklara doğru yürüyen bir hareketin, 21. yüzyılın başlarında kurucu genel başkanı, liderimiz, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte çıktığın yolun adıdır. Bu anlamda, biz Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet çizgisi içinde bu topraklardaki medeniyet birikimimizi savunmak, bütün ecdadın bıraktığı mirası her haliyle gelecek nesillere aktarmak, onurlu ve geleceğe ümitle bakan genç nesillere yeni Türkiye inşa etmek için yola çıktık. Önümüze ne kadar engel çıkartılırsa çıkartılsın mutlaka menzile ulaşana kadar hepimiz tarafından tam bir kararlılıkla sürdürülecek yoldur."

"AK Parti hem köklü gelenekten gelmesi itibarıyla hem milletimizi bütünüyle temsil etmesi itibarıyla kendi geleneklerini oluşturmuş ve ortak akılla, ortak vicdanla en önemlisi de ortak ahlak ilkeler etrafında yürüyüşünü sürdürmüştür" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede hiç ihmal etmediğimiz son 14 yıl içinde sürekli işletmeye çalıştığımız ana ilkelerden biri istişaredir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı, Genel Başkanlığı döneminde gerek yılda 2 kez yapılan genel istişareler gerek her aşamada partimizin kurullarının çalıştırılması suretiyle alınan karaların bütün taban ve geniş kitlemiz tarafından benimsenmesi anlamında atılan adımlar çerçevesinde diğer partilerle kıyas edilmeyecek çok köklü gelenekleri birlikte inşa ettik."

-"Diğer partiler, verdikleri mesajlarla çözümsüzlüğe yöneliyor"

Davutoğlu, diğer partilerin, 7 Haziran seçimlerinin neticesini doğru okumadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Diğer partiler, verdikleri mesajlarla toplumda bir şekilde çözümsüzlüğe yönelirken, biz soğuk kanlı bir şekilde hem tabloyu değerlendirdik hem milletimizin mesajını anlamaya çalıştık hem de yaklaşık son 10 gün içinde hemen hemen her gün kurullarımızı işleterek geniş bir istişare tabanı oluşturduk. 7 Haziran'dan hemen sonra, 8 Haziran sabahı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, bütün MYK, Bakanlar Kurulu, MKYK üyesi ve diğer arkadaşlarıma, 8 Haziran sabahı, 'bismillah' dedik, sabahın fecriyle birlikte yeni bir yola çıkma inancıyla iç muhasebemizi yapmaya başladık. Bizler üzerine, güneş doğmayan bir neslin, bu anlamda her an muhasebeyle meşgul neslin takipçileriyiz, yolcularıyız. Onun için 8 Haziran sabahı istişaremize başladık. Bu istişareleri önce MYK ve Bakanlar Kurulu ortak üyelerinin ortak toplantısında ele aldık. Daha sonra MKYK'yı topladık. Partimizi en üst karar organı MKYK'da bu tabloyu hem anlamak, derinlemesine tahlil etmek hem de muhtemel senaryolarda alınacak tavır konusunda değerlendirmelerde bulunduk ve MKYK üyeleri bu konularda atılacak adımlar konusunda da Genel Başkan olarak bendenizi tam yetkili şekilde mücehhez kıldı. Ondan sonra da çalışmalarımızı sürdürdük. Yine ilk başkanlarını, bu salonda burada topladık. Belediye başkanlarımızı topladık. Gençlik kolları başkanlarımızı topladık, kadın kolları başkanlarımızı topladık ve istişareyi tabana tümüyle yaydık."

Davutoğlu, parti içinde istişarelerini sürdürürken diğer taraftan da Cumhurbaşkanına sunduğu istifa sonrasında yeniden görevlendirilmesi üzerine Bakanlar Kurulu çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini kaydederek, "Dün Bakanlar Kurulu toplantımızı yaparak ülkemizin beklenen sorunlarına çözüm bulma noktasındaki irademizi ortaya koyduk" dedi.

-"Demokrasi çıkan neticeye saygıyı gerektirir"

"Her şeyden önce seçim sonuçlarıyla ilgili hiç kimsenin spekülasyon yapmadan milli iradeyi doğru okuması lazım" ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu seçimin, 7 Haziran seçimlerinin bizce 3 önemli sonucu olmuştur. Birincisi milli irade tecelli etmiştir. Dikkat ediniz, 15 gün önce bugünlerde, Türkiye içinden ve dışından bir takım çevreler, Türkiye'de seçimlere şaibe bulaşacak, Türkiye'de iktidar seçimleri şu veya bu şekilde yönlendirecek diye sadece bize iftira değil, bütün Türk demokrasisine iftira niteliği taşıyan suçlamalarda vehimlerde bulundular. Biz, seçim neticesinin ne olursa olsun buna rıza göstereceğimizi ifade ederken, 'seçim neticesi bizim lehimize çıkarsa bunu kabul ederiz, çıkmazsa sivil itaatsizliğe gideriz' diyen zihniyetin millet nezdinde mahkum edilmesi lazım. Demokrasi çıkan neticeye saygıyı gerektirir. Ama öyle bir tablo konmaya çalışıldı ki neredeyse bu zemin hazırlanmaya çalışıldı."

-"Bizim dönemimizde demokrasi işletilmiştir"

"Türkiye'yi Ukraynalılaştırmak ya da başka bazı ülkelere benzeterek seçimler üzerinden yapılacak manipülasyonlarla istikrarsızlaştırmak isteyenlerin yaptığı çabaların aksine milli irade tecelli etmiştir" diyen Davutoğlu, "Tartışmasız şekilde AK Parti'nin en büyük övünç duyduğu husus olarak dikkatinizi çekmek istiyorum; bizim dönemimizde demokrasi işletilmiş, milli iradenin tecellisi konusunda AK Parti iktidarının sağladığı imkanlarla, seçimler gerçekleştirilmiştir. Ümit ederiz bundan sonraki seçimlerde her ne zaman olursa olsun biz nasıl milli iradeye saygı duymuşsak herkes bu saygıyı duyar. Dış ve iç çevrelerin milli irade üzerinde oluşturmak istediği spekülasyonlara izin vermez" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Haber Ara