Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

Davutoğlu, yatırımcılarla 3 milyar dolarlık projeyi görüştü

Davutoğlu, doğrudan yatırım yapan, piyasa değeri 4 trilyon doları aşan uluslararası şirketlerin CEO'ları ile yaptığı görüşmelerde, 3 milyar doların üzerinde yatırım projelerini ele aldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-21 09:23:02

Davutoğlu, yatırımcılarla 3 milyar dolarlık projeyi görüştü

AA'nın haberine göre; Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra ve Davos temasları kapsamında, doğrudan yatırım yapan, piyasa değeri 4 trilyon doları aşan uluslararası şirketlerin yönetim kurulu başkanları ve CEO'ları ile yaptığı görüşmelerde, 3 milyar doların üzerinde yatırım projelerini ele aldı.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, doğrudan yatırım yapan uluslararası firmaların Türkiye'ye ilgisi Başbakan Davutoğlu'nun yurt dışı temaslarına da yansıdı. Japonya, Çin, Malezya gibi Asya merkezli şirketlerin yanı sıra ABD ve Avrupa'dan da çok sayıda yatırımcı Davutoğlu'yla görüşmek için sıraya girdi.

Londra'daki temaslarının ardından, Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak için İsviçre'nin Davos kasabasına gelen Davutoğlu, piyasa değerlerinin toplam büyüklüğü 4 trilyon doları aşan uluslararası şirketlerin yönetim kurulu başkanları ve CEO'larıyla bir araya geldi. Görüşmelerde, ağırlığını, finans, altyapı, lojistik ve sanayi yatırımlarının oluşturduğu toplam büyüklüğü 3 milyar doların üzerindeki projeler ele alındı.

Başbakanlık kaynakları, yatırımcılarla buluşmaların, gelen yoğun görüşme taleplerinin de göz önünde bulundurularak önümüzdeki dönemde de devam edeceğini bildirdi.

EYLEM PLANI YATIRIMCILARIN DİKKATİNİ ÇEKTİ

64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı'nda yer alan "Yatırım ortamının iyileştirilmesi"nin de uluslararası şirketlerin dikkatini çeken diğer önemli bir konu olduğu belirtiliyor. Davutoğlu'nun doğrudan yatırımcılarla yaptığı toplantılarda, söz konusu eylem planının 80. maddesindeki "Sermaye piyasalarında kurumsal firmaları teşvik" ve 142. maddesindeki "Kamu-özel sektör işbirliği projeleri" konularının ağırlıklı ele alındığı ifade ediliyor. Başbakanlık kaynakları, aynı eylem planının 71. maddesindeki, "Uluslararası doğrudan sermayenin Türkiye'ye çekilmesi" taahhüdünün de yatırımcılar tarafından şimdiden satın alındığına dikkat çekti. Uluslararası doğrudan yatırımcıların Başbakan Davutoğlu'ndan yoğun randevu taleplerinin de bunun bir göstergesi olduğu belirtildi.

NİGHTCAP TOPLANTISINA YOĞUN İLGİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Barack Obama ve Bill Clinton gibi devlet başkanlarının da geçmişte yaptığı ve Nightcap "Gece buluşması" toplantısına katılacak. Suudi bankacı Khalid Abdallah-Janahi ve işadamı Mehmet Çelebi'nin yapacağı etkinlikte, moderatör CNN International programcısı Christiane Amanpour olacak.

Bu akşamki yemekli toplantıya, başvuran 150 yatırımcı, akademisyen, siyasetçi ve bürokrattan sadece 100'ü katılabilecek. Eski İsveç Başbakanı Carl Bildt, eski Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, ActionAid CEO'su Salil Shetty, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun yanı sıra Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden işadamlarının da aralarında bulunduğu isimler toplantıda yer alacak.

DAVUTOĞLU, YATIRIMCILARIN SORULARINI YANITLAYACAK

Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forum Danışmanı Cüneyd Zapsu ev sahipliğinde verilecek, interaktif akşam yemeğinde yatırımcılarla bir kez daha bir araya gelecek. Yemeğe katılmak için başvuran 550 isimden, toplantının yapılacağı yerin fiziksel özelliğinden dolayı ancak 130'unun talebine olumlu yanıt verildiği öğrenildi.

Yale Üniversitesi Başkanı Peter Salovey, Nankai Üniversitesi Başkanı Gong Ke, Harward Kennedy School Dekanı Dauglas Elmendorf gibi akademisyenlerin yanı sıra Abraaj Group, TPG Capital, SwissAir, Barclay's, EBRD gibi uluslararası grupların yöneticileri de yemeğe katılacak. Kolombiya Üniversitesi'nden Nobel Ekonomi Ödüllü Prof. Joseph Stiglitz, ünlü ekonomist Nouriel Rubini de gibi dünyaca tanınmış ekonomistleri de yemekte hazır bulunacak.

Haber Ara