Dolar

32,5825

Euro

34,7736

Altın

2.509,60

Bist

9.693,46

Davutoğlu Turizm Eylem Planı'nı açıkladı

Turizm Eylem Planı’nı açıklayan Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin beklenildiğinin aksine içe kapanmayacağını daha çok dünyaya açılacağını belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-22 12:14:06

Davutoğlu Turizm Eylem Planı'nı açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2016 Turizm Eylem Planı'nı açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu'nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle;

Dünyanın 17'inci büyük ekonomisiyiz. Kimse, etrafımızdaki ateş çemberi dolayısıyla içe kapanacağımızı, kendi içimizde devinim yaşayacağımızı düşünmesin ve beklemesin, içe kapanmayacağız, dünyaya daha çok açılacak, dünyayla daha çok bütünleşeceğiz. Kimse Türkiye'nin eksenini değiştireceğini beklemesin.

Evet terör kalleşçe saldırılarını sürdürüyor, evet ciğerimize ateş düşüyor ama Türkiye büyük bir devlet, milletimiz büyük bir millettir. Ne badireler atlattık, elbette bunu da atlatacağız. Terörle mücadeledeki kararlılığımız sürüyor. İçeride ya da dışarıda farketmez, hak edene hak ettiği cevabı veriyoruz, vermeye devam edeceğiz.

Gücümüzün ve potansiyelimizin farkındayız. Türkiye'ye karşı yürütülen kirli kampanyayı dikkatle izliyoruz. Türkiye'yi küçük düşürmeye çalışan, Türkiye'nin zarar görmesinden kendileri için medet uman bölücü, yıkıcı ve paralel örgütler muratlarına eremeyeceklerdir. Türkiye'nin imajını, uluslararası toplum nezdindeki algısını negatif yönde değiştirmek isteyenler tarih ve millet önünde mahçup olacaklardır.

Devletler arasında sorun yaşansa da turizmi bir yaptırım aracı olarak kullanmak yanlıştır. Turizm bir yanıyla çok kırılgan bir sektördür. Dünyanın en fazla turist çeken 6'ıncı, Avrupa'da ise 4'üncü olduk.

255 MİLYON LİRALIK DESTEK

Hükümetimiz, turizm sektörünü bir çözüm ortağı olarak görmekte, sektörün herhangi bir zarar görmemesi için büyük bir hassasiyet sergilemektedir. Bu çerçevede bugün açıkladığımız eylem paketiyle sektörümüze doğrudan 255 milyon Türk lirası bir destek, hibe desteği sağlıyoruz. Ayrıca sektörün 288 milyon Türk liralık ödemelerini de erteliyoruz ve üç yıla yayılmış şekilde ödeme kolaylığı getiriyoruz.

Maliyetleri zikrettim; 255 milyon Türk lirası civarında bir hibe desteği, 288 milyon Türk lirası civarında diğer destekler söz konusu, bunlar Maliye yedek ödenekten karşılanacak ve herhangi bir şekilde ekonomiye bir yük teşkil etmeyecek.

-

"RUS TURİSTLER BİR YOLUNU BULACAK"

Rus turistlerin gelişleri bir anda olmadı. Bunu bir siyasi kararla değiştirmek, yaptırımlar olarak silah gibi kullanmak bir ülkeye yaramaz. Rus turistler bir yolunu bulup Türkiye'ye akacaktır. Gerginlik misafirlerimize yansımamalıdır. Rusya'dan gelen turist sayısı azalmayacaktır.

"TÜRKİYE EVİNİZDİR"

Buradan bütün dünyaya, Türkiye'de ağırlamayı arzu ettiğimiz bütün insanlara seslenmek istiyorum; Türkiye evinizdir. Bu güzel ve güvenli ülkeye gönül rahatlığıyla gelebilir, tatilinizi geçirebilir, bu ülkenin derin tarihinden, güzel doğasından istifade edebilirsiniz. Bugüne kadar yaşadığınız efsanevi misafirperverliğimizle yine sizi misafir etmeye hazırız.

Türkiye'ye yönelik bir kara propaganda yürütülüyor. Bizim kendi içimizde bir panik havası doğurmamalıyız. Yapısal destekleri de devreye sokacağız.

Paketten ayrıntılar: 

Türkiye'ye turist getiren A grubu seyahat acentalarına uçuş başı 6 bin dolar destek verilecek.

Türkiye'ye turist getiren A grubu seyahat acentalarına kredi kullanma imkanı veriyoruz.

Deniz turizmi tesisleri ihracatçı kapsamına alınacak.

Bakanlık tesisli konaklama tesisleri 2016 bedelleri 3 eşit taksitte tahsil edilecek.

İç turizmde erken rezervasyon kampanyası başlatılacak.

PİYASA DESTEĞİ OLUMLU BULDU

Öte yandan, Davutoğlu'nun turizm eylem planını açıklamasından sonra Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören havayolu şirketleri (THY ve Pegasus) yükselişe geçti.

BIST Turizm Endeksi ise saat 10.45'de yüzde 3,25 primli işlem gördu...

Haber Ara