Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Davutoğlu'nun MÜSİAD heyetini kabulü

Davutoğlu'nun MÜSİAD heyetini kabulü

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 18:43:05

Davutoğlu'nun MÜSİAD heyetini kabulü
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, sivil toplum kuruluşu olarak bir koalisyonun ismini zikretmeyi çok doğru bulmadıklarını ifade ederek, "O zaman siyasetin iç dinamiklerine müdahale veya böyle çaba içerisinde olduğumuz anlaşılır. Asla böyle bir düşünce içerisinde değiliz" dedi.

Olpak, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmelerinin ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Seçimlerden sonra MÜSİAD olarak kendi iç istişarelerinin sonuçlarını siyasi partilerin lider ve yetkilileriyle görüşmeye devam ettiklerini ifade eden Olpak, "Biliyorsunuz bu sabah CHP Genel Merkezi'ndeydik. Şimdi Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdik. Buradan çıktıktan sonra HDP Eş Başkanı ile bir görüşmemiz olacak. Bu görüşmelerimiz çerçevesi içerisinde son olarak MHP'den gelecek bir haberi bekliyoruz" diye konuştu.

Seçimlerin ardından bütün kurumların öz eleştiri yapmasının gerekli olduğunu belirten Olpak, şunları söyledi:

"Buna STK'lar, bizler de dahil olmak üzere. Ancak seçimlerin sonuçları itibarıyla bakıldığında yüksek katılımlı, yüksek Meclis temsili olmasının bizim açımızdan kazanç olduğunu ifade etmek istiyoruz. Bugünkü, pazartesi ve belki bundan sonraki yapacağımız görüşmelerin bir başka önemli noktası ise iş alemi olarak biz bu Meclis'in içerisinden çıkacak bir koalisyon hükümetinin hızlı bir şekilde kurulması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü seçimler öncesinde, 'milli iradeye saygı duyacağız' demiştik ve bu saygının bir gereği de bugün güçlü şekilde temsili çıkan partilerin bir çözümü, kendi içerilerinde bulabilmeleridir. Bunun görevi de elbette siyasi partilerimizin liderlerine düşmektedir. Ancak bunu yaparken bir koalisyon senaryosu biz ifade etmiyoruz. Kendi içimizdeki görüşlerimizi, eğilimlerimizi ifade etmek bunun dışındadır."

Sandıktan tek başına bir iktidar çıkmamakla birlikte güçlü temsilin Türkiye'nin önünde önemli bir fırsat olduğuna vurgulayan Olpak, şöyle devam etti:

"Biz devlette devamlılığın esas olduğu hususunu ayrıca hatırlatmak isteriz. Burada kastettiğimiz, bürokrasinin özellikle seçim dönemlerinde yavaşlayan ve sistemi tıkayan bir yaklaşım içerisinde olmamasını önemsiyoruz. Benzer şekilde ulusal ve uluslararası yatırımcıları kaygılandıracak ekonomik ya da sosyal ortamı bozacak şekildeki yaklaşımlara fırsat verilmemesi çok önemlidir. Yine insanların bütün faaliyetlerinde olduğu gibi çalışmalarda iyi niyetin çok önemli nokta olduğu kanaatindeyiz. Siyasi partilerimiz koalisyon görüşmelerini yaparken masaya sonuçtan çözüm çıkarma amacıyla bir koalisyon almak amacıyla oturmalıdırlar ki milli iradeye saygı tam olarak gösterilebilsin diye düşünüyoruz. Elbette erken seçim bir araçtır ama bütün iyi niyetli çabalar ortaya koyulduktan sonra böyle bir seçeneğin değerlendirilebileceği, böylesi bir uzun sürecin de Türkiye'nin çok yararına olmayacağı kanaatimiz var. Bunları siyasi partilerimizin liderleriyle paylaştık. Paylaşmaya da devam ediyoruz."

"Yaptığınız görüşmelerde izleniminiz nasıl? Birinci turdan sonuç çıkar mı? 'Güçlü temsil' dediğiniz AK Parti ve CHP koalisyonu olabilir mi?" şeklindeki soru üzerine de Olpak, "Güçlü temsil derken kastettiğim şey şuydu; bugün Meclis'te dört tane parti temsil edilecek. Bunlardan daha küçük olan iki tanesinin bile 80'er milletvekili var. Yani tablo farklı olabilirdi. Belki daha az sayıda milletvekiliyle temsil edilebilen daha fazla sayıda parti de olabilirdi. Bu anlamda bakıldığında hakikaten güçlü temsil var. Dolayısıyla kimsenin ben oyunun dışında kalayım demeyeceği bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

- "Süreç uzarsa ekonomimiz ve sosyal alanlarımız olumsuz etkilenebilir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu ile yaptıkları görüşmelerde her iki tarafın da son derece uyumlu ve sorumluluğu alacak bir yaklaşım içerisinde olacaklarını gördüklerini aktaran Olpak, "Geçen yıl iki seçim yaşadık. Ekonomi etkilenmeden devam etti. Seçim sonuçlarından hala ciddi şekilde etkilenmedik ama bu süreç uzarsa zaten uluslararası konjonktür iyi değil, ekonomimiz ve sosyal alanlarımız olumsuz etkilenebilir" dedi.

Olpak, başka bir gazetecinin, "AK Parti-MHP koalisyonunun, kendi iç değerlendirmelerinizde bunun öne çıktığını ifade etmiştiniz. İçeride anladığımız böyle bir koalisyon telaffuzunuz olmadı. Bunu mu anlıyoruz? İkincisi böyle telaffuzunuz olduysa AK Parti-MHP koalisyonuna sıcak bakılıyor mu" şeklindeki sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Bir sivil toplum kuruluşu olarak biz açıklamalarımız içerisinde bir koalisyonun ismini zikretmeyi çok doğru bulmuyoruz ama biraz önceki sorunuz şöyleydi; Bir televizyon programında, şube başkanları ve yönetim kuruluyla yaptığımız istişarenin eğilimini ifade etmiştik. Eğilimde, AK Parti ile MHP koalisyonunun daha öne çıktığını ama CHP ile AK Parti'nin yapacağı koalisyonun da ciddi şekilde karşılık gördüğünü, HDP ile bir koalisyon ihtimalinin de dışlanmadığını, bunun da seçenekler içerisinde olduğunu söylemiştik ama bu eğilimi ifade etmek ile bizim bir koalisyonun senaryosuyla bu ziyaretlerimizi yapmamız tamamen farklıdır. O zaman siyasetin iç dinamiklerine müdahale veya böyle çaba içerisinde olduğumuz anlaşılır. Asla böyle bir düşünce içerisinde değiliz."

Haber Ara