Dolar

32,6001

Euro

34,8184

Altın

2.493,36

Bist

9.497,61

Davutoğlu'ndan Şırnak ve Hakkari talimatı

Başbakan Davutoğlu'nun Hakkari ve Şırnak illerinin taşınması için gerekli talimatı verdiği belirtildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-20 05:46:47

Davutoğlu'ndan Şırnak ve Hakkari talimatı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şırnak ve Hakkari'nin il merkezlerinin taşınması için gerekli talimatları verdi. Davutoğlu, “Bu illerimizde daha etkin kamu hizmetinin sağlanması, daha kolay ulaşım imkânlarının temin edilmesi ve güvenlik zaaflarının giderilmesi için böyle bir çalışma yapılıyor” dedi.

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre; Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere ziyareti kapsamında dün Londra'da Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi ve soruları yanıtladı. Davutoğlu gündemdeki konulara ilişkin şunları söyledi:

SURİYE MUHALEFETİ SULANDIRILMAMALI:

(İngiltere Başbakanı Cameron ile gerçekleştirdiği görüşme üzerine) Suriye'de önümüzdeki günlerde başlayacak olan siyasal müzakereler konusunda ortak kaygılarımızı paylaştık. Burada, Suriye muhalefeti adına katılacak heyetin sulandırılmaması ve gerçek muhalefetin temsil edilmesi konusunda mutabık kaldık. Ayrıca insani yardımlar noktasında, özellikle Madaya büyük bir kuşatma altında. Orada insanların yiyecek içecek bulamadığı, insanlık trajedisi haline dönüşen bir kriz var. Bu konuda ortak perspektifimizi paylaştık. 4 Şubat'ta Cameron'un girişimiyle Suriye donörler toplantısı yapılacak, mültecilere yardım da dahil olmak üzere. Cameron beni bu toplantıya davet etti. Memnuniyetle katılacağımı ifade ettim. 

SİLOPİ'DE OPERASYON BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAMLANDI:

(Güneydoğu ve Doğu'daki operasyonlar) Operasyonun tamamlandığı ilçelerde bundan sonra atılacak adımlar ve rehabilitasyon konusunda bir master plan çalışması yaptık. Silopi'de böyle bir durum söz konusu. Silopi'de operasyon büyük ölçüde tamamlandı. Belki tek tük münferit şeyler olabilir ama Silopi'de bütün çukurlar kapatıldı, bütün barikatlar kaldırıldı. Zaten talimatımız da buydu. Operasyon başarıyla tamamlandı. Silopi'de birkaç gün daha sokağa çıkma yasağı akşam belli saatlerde uygulanarak kalkacak. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra'da kendisini selamlayan İngiliz vatandaşlarının yanına giderek bir süre sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

ÖRGÜTÜN İNSAFINA TERK EDİLMEYECEK:

Silopi'de, bütün mahallelerinde, sokaklarında yeni bir güvenlik yapılanmasına gideceğiz. Nerelerde güvenlik birimlerine ihtiyaç var, karakola veya devriyeye ihtiyaç var. Bir daha bu halk ve sokaklar, PKK'nın insafına terk edilmeyecek. Bu, Sur ve Cizre için de geçerli. İnşallah yakın zamanda oradaki operasyonları da tamamlarız. Temizlenecek, bunun hiçbir alternatifi yok. Bu güvenlik tedbirleri yanında ciddi restorasyon çalışması yapacağız. En ufak zarar gören tarihi eser restore edilecek. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere, hayat normale dönecek. Buralarda, virane haline gelmiş, tünel açarak veya delerek bağlantılandırılmış evler var. Bütün bunlar tasfiye edilip, hak sahiplerine en iyi şekilde imkânı sağlayacak yeni bir kentsel dönüşüm anlamında bir çalışma yürütülecek. Bu, kesinlikle bazılarının iddia ettiği gibi rant vesaire değil, oradaki halkımıza en iyi barınak imkânlarını sağlayacak. Ekonomik hayat da normale dönecek. İnşallah bütün bu süreç tamamlandığında Batı'da, Orta Anadolu'da, Karadeniz'de veya Trakya'da herhangi bir ilçemizde hangi hayat şartları varsa, o hayat şartları Doğu'da, Güneydoğu'da her yerde sağlanacak.  

TOPOGRAFYA UYGUN DEĞİL:

(Hakkâri ve Şırnak il merkezlerinin Yüksekova ve Cizre'ye taşınacağına dair açıklamasıyla ilgili) Bu çerçevede Hakkâri ve Şırnak'ın il merkezlerine baktığımızda, şehrin doğal gelişimi anlamında çok uygun topografyalarda değiller. Buna mukabil Cizre ve Yüksekova daha düz arazide. Hakkâri il sınırları değişmeden, il merkezi değişecek. Ama bunun Hakkâri ve Şırnak'ın herhangi bir şey kaybetmeden yapılabilmesi için de bir çaba yürüteceğiz. Şehirlerin doğal gelişimlerini göz önünde bulundurmak durumundayız. Bu illerimizde daha etkin kamu hizmetinin sağlanması, daha kolay ulaşım imkânlarının temin edilmesi, ilçe statüsünde olduğu için güvenlik bağlamında ortaya çıkan zaafların giderilmesi için böyle bir çalışma yapmaları konusunda arkadaşları talimatlandırdım. Bu çalışmanın neticesine göre de bu adımları gerektiği zaman gerektiği şekilde atacağız. 

YAYGINLAŞTIRMAYACAĞIZ:

(“Cizre'de sözünü ettiğiniz modelin başka bir bölgede uygulanması gündemde mi?” sorusu üzerine) Yaygın bir il statüsü verilmesi gibi bir uygulama gündemimizde değil. Bu iki ilin, iç yapısıyla ilgili bir durum. Genişletilmesi beklentisi içinde kimse olmamalıdır. 

'BEKLEDİĞİMDEN İYİ BİR ATMOSFER BULDUM'

“(İngiltere'de) Yatırımcılarla yaptığım görüşmelerde, açıkçası beklediğimden çok daha iyi bir atmosfer buldum. Türkiye şu an bir kriz jeopolitiğinin ortasında. Buna rağmen yatırımcılarda, Türkiye'ye dönük büyük bir güven, son seçimler dolayısıyla bir takdir ve reformların olacağına dair de bir beklenti ve ümit gördüm. Coğrafyadan ve etraftaki krizlerden kaynaklanan bir olumsuzluğa şahit olmadım. Hepsi de İstanbul'un önümüzdeki dönemde en önemli küresel başkentlerden biri olacağı konusunda tereddütsüz bir kanaate sahipler.”

Haber Ara