Dolar

32,5561

Euro

34,8998

Altın

2.437,16

Bist

9.645,02

Davutoğlu’ndan, 'kayyum' atamalarına tepki: Demokratik sistemin ruhuna aykırı!

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasına AK Parti’den ayrılarak yeni parti kuracakları iddia edilen eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den sonra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan da tepki geldi. Davutoğlu görevden almaları, ‘demokratik sistemin ruhuna aykırı’ olarak nitelendirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-19 15:01:50

Davutoğlu’ndan, 'kayyum' atamalarına tepki: Demokratik sistemin ruhuna aykırı!

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasına AK Parti'den ayrılarak yeni parti kuracakları iddia edilen eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den sonra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan da tepki geldi. Davutoğlu görevden almaları, ‘demokratik sistemin ruhuna aykırı' olarak nitelendirdi.

kupur_18

Davutoğlu, kanuna aykırı bir durum varsa bunun öncelikle Yüksek Seçim Kurulu'nun konusu olduğunu belirterek, “Kısa süre önce gerçekleşen seçimlerle göreve gelen Mardin, Diyarbakır ve Van Belediye Başkanları'nın idari tasarrufla görevden alınması demokratik sistemin ruhuna aykırıdır. Seçimle gelenlerin seçimle ayrılması milli irade ilkesinin gereğidir. Adayların seçime girmesi kanuna aykırı ise Yüksek Seçim Kurulu bunu seçim öncesinde değerlendirmelidir. Elbette seçim sonrasında işlenen suçlara ilişkin de gerekli tedbirler alınabilir. Ancak bunun öncelikle yargı nezdinde hukuki şartları oluşmalıdır. Esas olan seçme ve seçilme hakkıdır. Bu karar, toplumsal barışa katkı sunmayacağı gibi terörle mücadeleyi de zaafa uğratabilir. Terörle en etkili siyasi mücadele, demokratik temsili aşındırmakla değil milletin gönlüne girip seçim kazanmakla verilir” dedi. 

Abdul Gül de, resmi Twitter adresi üzerinden yaptığı açıklamada, “Daha yeni seçilmiş belediye başkanlarının “bu şekilde” görevden alınmaları demokrasimiz için doğru olmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

 

Haber Ara